SoQł Zgłoś Napisano 8 Lutego 2014 Chciał bym was zapytać co sądzicie o trzymaniu w akwarium 2 takich samych ryb, bądź dwóch ryb z jednego gat. Nie mówię tu oczywiście o rybach typowo stadnych czy też błaznach (choć wiadomo, że 2 pary ciężko utrzymać w spokoju). Temat postanowiłem założyć ponieważ nie znalazłem na forum odpowiedzi na temat trzymania dwóch borsuków tj: Siganus vulpinus i siganus magnificus w jednym akwarium. Zbiornik 150x70, 60 wysoki. Dodam iż vulpinus-a już posiadam i chciał bym dokupić magnificus-a a jedynym powodem jest po prostu to iż podobają nam się te rybki. Co sądzicie również o trzymaniu dwóch szt. hepatusow? Jeden miał by być standardowy ponieważ pływa u nas już od roku a dokupić chcieliśmy odmianę z żółtym brzuszkiem Jak to się ma u innych gatunków ryb? które się znoszą a które z kolei nienawidzą. Sam miałem problemy z babkami ale dobrałem tak gatunki aby się nie pozabijały, czytałem również o wpuszczaniu zebrasom i akurat u mnie przebiegło to bez strat i problemów choć do valiferum dopuściłem o połowę mniejszą flavences. Co wy sądzicie o takich zabiegach i których połączeń raczej nie wypróbowywać ? Podzielcie się swoimi historiami, a może znajdzie się ktoś kto ma dwa borsuki bądź hepatusy u siebie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AquaManiac Zgłoś Napisano 8 Lutego 2014 Zasadniczo staram się zawsze trzymać ryby tak, jak żyją w naturze, czyli stadne w stadach, te które żyją w parach trzymam w parach... Na pewno dwa borsuczki mają większą szansę na owocne współżycie niż hepatusy. Możesz próbować dołożyć jednego mniejszego hepatusa, ale nie ma żadnej gwarancji, że taki model będzie funkcjonował. Niby akwarium nie najmniejsze, ale hepatus to duża, terytorialna i agresywna ryba... Z tego co czytam, słucham i z własnego doświadczenia - często trzymanie w parach P. hepatusa nie udaje się na dłuższą metę, ale znane są przypadki, kiedy to się udaje. Większość poleca dołożenie ryby sporo mniejszej i zaciskanie kciuków Cytuj http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej_____________________________________________________________________ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SunRose Zgłoś Napisano 8 Lutego 2014 Ja mam hawaiiensisa ostatnio wpuscilem striatusa bylo ostro po wpuszczeniu a na drugi dzien plywali razem Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2 Cytuj SOSNOWIEC // Sprzedam / Zamienię główki : Euphyllie Divise i Paradivise - > na LPSY lub ACROPORY. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Harari Zgłoś Napisano 14 Lutego 2014 (edytowane) A co sądzicie o miksie ctenochaetus strigosus oraz ctenochaetus trunkatus - obie ryby są podobne ale (na nieszczęście bardzo mi się podobają), mam już strigosusa (który podręcznikowo ma być spokojną rybą) , i takie zachowanie obserwuję natomiast chciał bym dopuścić trunkatusa. Zbiornik 140x70x60 RGR Edytowane 14 Lutego 2014 przez Harari (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotrek z Pabianic Zgłoś Napisano 14 Lutego 2014 Prawie wszystkie ryby w moim zbiorniku są w min.ilości 2 szt ,małe rybki typu talboti,dascyllusy,hemicyanea,viridis czy kauderni pływają stadkami ale duże,pokaźne pokolce pływają parami.Może mam więcej szczęścia,może to wielkość zbiornika ale one naprawdę trzymają się razem,pływają razem i śpią razem wiem że brzmi to śmiesznie ale to fakt,duże pokolce to para flawescens,hepatus (z czego ona ma zółty brzuszek) i od bardzo niedawna dołączył drugi lineatus,będzie to chyba najszybsza para pod względem prędkości pływania,2,5 m pokonują w sekundę a ich najlepszą zabawą jest pływanie pod prąd przed pompą. Z czasem jak życie pozwoli dołączą 2 leucosternony i jak znam życie jakieś "bidule"z niechcianych zbiorników ale wracając do tematu jeżeli jest taka możliwość,jestem za wpuszczaniem min 2 szt do zbiornika ,uwzględniając charakter ryby i możliwości akwarium. Cytuj Zaczynam od początku nie od zera . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SunRose Zgłoś Napisano 14 Lutego 2014 Harari, spokojnie mozesz sprobowac jak zobaczysz objaw agresji to lusterko do szyby. Najwyzej sie pogonia 1 dzien, nie staraj sie odlawiac ryby w razie agresji zauwazylem ze raczej jest to pokazanie ze to jego terytorium i tyle. Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2 Cytuj SOSNOWIEC // Sprzedam / Zamienię główki : Euphyllie Divise i Paradivise - > na LPSY lub ACROPORY. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach