Skocz do zawartości
kinia87

REEFMAX Bydgoszcz, pierwsza solniczka ;)

Rekomendowane odpowiedzi

no więc po testach, po miesiącu, parametry wyglądają b. dobrze, nie wliczając amoniaku (wciąż 0,1). Czy z taką ilością NH4 mogę już wpuścić 2 błazenki?

edit: Asterina wczoraj popłynęła w ostatnią podróż ;)

Edytowane przez kinia87 (wyświetl historię edycji)

8392_8635.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć

Na solniczkach się nie znam, ale ze słodkowodnego doświadczenia wiem, że nawet minimalna ilość NH4 wyklucza wpuszczanie ryb.

Ale z drugiej strony masz krewetki i mają się dobrze (no oprócz tej jednej świętej pamięci :unsure: ) Ja bym poczekała.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to czekamy w takim razie. Jest jakiś specyfik, który reguluje poziom NH4 czy samo musi się wyregulować?

Chcieliśmy dziś odłowić boksującą i wymienić ją na nakielskiej na ambionesis lub wundermani, ale niestety zanosi się na dłuższe polowanie... Zabójca sprytnie się chowa w "norze" ;) musimy kupić jakieś siteczko, bo kuchennymi to za wiele nie zdziałamy ;)

8392_8635.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mała aktualizacja, przestawiliśmy sarcophytona, bo coś mu macki obumierały (jakby się ułamały?) teraz jest mu znacznie lepiej na samej górze. Ale chętnie posłucham sugestii co do najlepszego dla niego ustawienia.

Rhodactis wylądował na górze po lewej, zoa po prawej :) niestety chyba zabiłam niebieskie grzybki :( próbowaliśmy przymocować je igłą... i nie był to najlepszy pomysł... no cóż, człowiek uczy się na błędach, może jeszcze "zaskoczą".

post-23157-0-73740000-1394909831_thumb.jpg

8392_8635.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się że za blisko szyby z prawej strony masz ułożoną skałę może być problem z czyszczeniem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej, dzięki za sugestie :) jeśli sugerowałeś się ostatnim zdjęciem, to chyba złudzenie było, bo zdjęcie nieco z boku pstryknięte. Bezproblemowo czyścikiem z prawej strony wchodzimy.

8392_8635.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć. No i jak, wstrzymujesz się z tymi błazenkami? Może warto troche wody podmienić, żeby pozbyć się tego amoniaku?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

telepatia chyba zadziałała ;) podmiana była dziś. Tyle, że chwilowo nie mam testu, bo Kinats z forum pożyczył :) jak będę miała z powrotem to będziemy mierzyć czy coś się zmieniło :) Jeśli będzie ok, to możliwe, że w tym tyg. zagości para błazenków. Jeszcze euphyllia by się przydała.. ;)

8392_8635.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej. Dołączam się do pytania kolegi. Co słychać? Widziałam w innym temacie, że masz już chyba błazenki. Dawaj zdjęcia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

trochę się dzieje :)

przyjechały nowe korale (euphyllia, zielone i pomarańczowe zoa, skała z clavularia fluo i grzybolami czerwonymi, grzybol zielony, pavona, montipora). Trochę się pozmieniało ustawienie niektórych korali, dzisiaj jak mi się uda to porobię zdjęcia i powrzucam :) Generalnie korale mają się super :) euphyllia pompuje aż miło, zoa się otwierają przepięknie, pavona faluje delikatnie, clavularia niczym fluorescencyjny las - no jest nieźle :)

co mnie najbardziej cieszy amoniaku brak :) parametry prawie idealne, jeszcze tylko zasolenie musimy trochę zbić.

Na chwilę obecną walczymy z mocowaniem rhodactisa...były igły, gumki recepturki, kropelka, no i dziaduch się odrywa i podrywa notorycznie, nie mam pomysłu :/ jakieś opcje?

No i błazenki.. :) właściwie to był niezły spontan. Kolega nasz forumowy (Kinats) ściągał z Wawy dla siebie błazny no i przy okazji zaproponował, że może też zabrać parkę dla mnie. No to nie mogłam odmówić :D no i przyjechały młodziutkie centymetrowe mikrusy!!! Tylko nagle pojawił się giga problem... Boksująca.. która urządziła sobie polowanie na błazenki.. była godzina 23 wiec nie było szans na zakup kotnika o tej porze, no więc ja rozpoczęłam polowanie. Godzinę goniłam ją po akwa... musiałam zdjąć połowę skał, bo się chowała w szczeliny. Finalnie odniosłam zwycięstwo, boksująca na noc dostała karnego jeżyka (plastikowy pojemnik do żywności cały podziurkowany, co by przepływ wody był normalny) no i następnego dnia rano pojechała z powrotem do sklepu, a zamiast niej zagościła u nas ponownie wundermani :) na szczęście dogaduje się z ambionesis wzorcowo :) Radość ze zwycięskiego odłowienia krewetki mordercy nie trwała jednak długo, bo po polowaniu i ponownym odpaleniu akwa jeden z błazenków zniknął (a jeden drugiego nie opuszczał nawet na moment). No i panika... Gdzie jest nemo?! no to zaczęłam tworzyć, że pewnie wyjęłam go przylepionego na rękach, wytarłam ręcznikiem i zrobiłam z niego papkę, a że może leży gdzieś na podłodze (w tym czasie pies coś memlał, więc już spodziewałam się, że zrobił sobie sushi). Po 30min oględzin akwarium, podłogi, pyska psa i samej siebie stwierdziłam, że zapewne wciągnął go cyrkulator...pogodzona z losem patrzyłam na pozostałegogo błazenka... I nagle coś mnie tknęło aby zajrzeć do tyłu.. No i mnie zmroziło!!! błazenek był wciśnięty między szybą a koszykami panela! no i panika kolejna - jak go wyciągnąć, żeby go nie zmiażdżyć... na szczęście błazenek jest tak mały i wąski, że on niemal pływał między szybą a koszykami... więc wyciągnęłam, odłowiłam i z powrotem do akwa.. zabezpieczyłam grzebienie i płytke zraszającą gąbką, co by znowu go nie wciągnęło... no i niestety nie zdało to egzaminu, raz parkę odławiałam z koszyka o 2 w nocy, a kolejny raz (to było najgorsze) po godzinnych poszukiwaniach po raz kolejny zaginionego nemo dojrzałam go pod odpieniaczem! ręce mi opadły...wyciągnęłam odpieniacz... i błazenek zniknął...kolejne 30 min poszukiwań i odkryłam znalezisko w ostatnim z koszyków...żywe i w swietnej kondycji! masakra jakich mało! to była noc pt akcja ratunkowa.... jeszcze jakby tego było mało, rano mojego psa uwaliła pszczoła no i kolejna akcja ratunkowa i pędem do weta.. miałam dość. No ale wracając do nemo...Mąż następnego dnia kupił kotnik i teraz błazny tak sobie siedzą dopóki nie podrosną :) ale co mi stracha napędziły to napędziły... no ale są i śmigają :) zostanę chyba reefmaxowym ratownikiem małych błazenków... W panice chciałam oddać Jarkowi (Kinats) błazny, bo nie chciałam im robić kuku...no ale już teraz nie zanosi się, że Ci oddam moje nemo :D

8392_8635.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to miałaś niezłą jazdę. A dla mnie wniosek z tego jest taki, żeby nie kupować takich maluchów, chociaż takie właśnie najbardziej mi się podobają. Planujesz dla nich ukwiał, czy tylko euphyllie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

myślę nad tym i myślę... nie wiem czy zda on egzamin w RM... ale coś mi ze skały wyrasta z clavularią... wygląda ukwiałowato :D trochę do sarco podobny. O dziwo wyrstasta wewnątrz dziury, w ciemni całkowitej... zobaczymy co z tego będzie. Jak mi się uda to zrobię zdjęcie, ale nie wiem co z tego wyjdzie :D

Co do błazenków, ja nie miałam pojęcia, że one są takie małe! No ale trzymają się teraz dobrze:) odpukać! za to wczoraj musiałam kraba dokarmić bo chyba zaczął mu głód doskwierać, siedział cały czas w 1 miejscu, sierotka nie mogła sobie nic złapać z płatków i artemii. Dostał cały płat z pęsety do szczypiec :D i szamał aż miło :)

8392_8635.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krab sobie da rade i bez dokarmiania indywidualnego ;),a jesli chodzi o blazny,ja bym sie na Twoim miejscu jakos szczegolnie nie nastawial - ukwial niczego nie gwarantuje,a euphyllia tym bardziej :p.

Tapniete z notka.

"Czy nig­dy nie zas­ta­nawiał się pan nad tym, dlacze­go chmu­ry i drze­wa, złotog­niade je­sienią, bu­re zimą, ten pejzaż dek­li­nowa­ny przez po­ry ro­ku, dlacze­go wszys­tko wa­li w nas pięknem jak młotem, ja­kim pra­wem tak się dzieje? Prze­cież po­win­niśmy być czar­nym prochem międzyg­wiez­dnym, strzępa­mi mgławi­cy Psów Gończych, prze­cież normą jest hucze­nie gwiazd, po­top me­teorów, próżnia, ciem­ność, śmierć..."

S.Lem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to się znowu pozmieniało :)

Młodziaki nemo wylądowały u Jarka (mam nadzieję, że mają się dobrze), my natomiast wzięliśmy 2 większe błazny od Marka (mają się świetnie Marku, dziękujemy!). No i tak to wygląda na chwilę obecną :)

post-23157-0-90651400-1396211860_thumb.jpgpost-23157-0-98694900-1396211861_thumb.jpgpost-23157-0-72622000-1396211862_thumb.jpgpost-23157-0-68868800-1396211863_thumb.jpgpost-23157-0-49460400-1396211864_thumb.jpgpost-23157-0-40809700-1396211865_thumb.jpg

8392_8635.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ladnie,ladnie,nawet SPS-y wygladaja na zadowolone :). Az zazdroszcze,zwlaszcza zoa i zielonego briareum,ktore to u mnie za cholere nie chca sie utrzymac :(.

Tapniete z notka.

"Czy nig­dy nie zas­ta­nawiał się pan nad tym, dlacze­go chmu­ry i drze­wa, złotog­niade je­sienią, bu­re zimą, ten pejzaż dek­li­nowa­ny przez po­ry ro­ku, dlacze­go wszys­tko wa­li w nas pięknem jak młotem, ja­kim pra­wem tak się dzieje? Prze­cież po­win­niśmy być czar­nym prochem międzyg­wiez­dnym, strzępa­mi mgławi­cy Psów Gończych, prze­cież normą jest hucze­nie gwiazd, po­top me­teorów, próżnia, ciem­ność, śmierć..."

S.Lem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

briareum u nas od początku rośnie jak głupie :o zoa też się wzorowo otwierają, i wyrastają nowe główki (wokół jednej 5 nowych i tak na pęczki) Jedyne co to sarco jest karpyśny, ale w tej chwili znależliśmy mu dość dobre miejsce, więc mam nadzieję, że będzie ok. Z spsami to tak trochę na spontan było, małe szczepkory, kolega z BDG likwidował swoje akwa no i były tak piękne, że nie mogłam się oprzeć... ale już na pewno więcej nie planuję, jak będą dochodzić to tylko miękasy.

8392_8635.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No widzę, że zaszalałaś z zakupami. Fajnie trafiłaś, że ktoś blisko akurat likwidował zbiornik. Ciekawe jak SPSy się będą trzymać. Z błaznami chyba dobrze zrobiłaś, bo co to za życie w kotniku. Te nowe całkiem spore, przynajmniej na zdjęciu. Kiedy następne rybki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam nadzieję, że sps-y się utrzymają :)

na razie dam się błaznom zadomowić na spokojnie, z tydzień-dwa, no i cały czas planuję dalszą obsadę, trochę brak mi pomysłu, bo sadziłam się na esceniusa bicolora, ale on spsy podgryza :( a tego bym nie chciała :/ tak samo myślę nad parką parasema hemicyanea, ale też nie wiem, czy to będzie dobry pomysł z racji słynących z agresji garbików... jedno co pewne, to piżamka. Dalej jeszcze nie wiem..

8392_8635.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na sps wg mnie za malo swiatla, musialabys dolozyc z 2 swietlowki:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twoje maluchy już się u mnie zadomowiły i teraz pływają sobie w grupie po całym zbiorniku, ale dla bezpieczeństwa zostawię fizeline na cyrkulatorach na jeszcze jakiś czas:) Euphyllia ładnie Ci pompuje:)

8563_8805.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jarek cieszę się strasznie, że maluchy się odnalazły w grupie :) no to będziesz miał stado byków jak Ci podrosną :))) super :)

Krzysiek, a nie wystarczy, że je po prostu "podsadzę" wyżej?

8392_8635.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no oby nie zaczeły się tłuc jak wejdą w wiek buntu młodzieńczego:)

8563_8805.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@kinia87 sps staraj umiejscowic minimum w polowie baniaka, choc tak mysle,ze dla acry dolozylbym jeszcze swiatla.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.