Skocz do zawartości
martinnew

odpieniacz Ruwal ProTwin

Rekomendowane odpowiedzi

pytanko: czy ktokolwiek uzytkowal to ustrojstwo, ewentualnie podobne firmy MORE, prosilbym o opinie, za ktore z gory dziekuje

PS link z opisem MORE na nano znam, wiec nie ma sensu mi go wskazywac

PS2 z radoscia powitalbym tez inne pomysly na odpieniacz do 100 litrow, bez sumpa lub panelu wklejanego, najlepiej zewnetrzny odpieniacz (zawieszany na sciance) lub wewnetrzny do akwa

pozdrawiam i dziekuje raz jeszcze

pozdrawiam, Marcin z 3city

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatni też przerabiałem ten temat i akurat odradzono mi ten model. Spróbuj z Weipro, ponoć są sposoby na jego ustawienie do działania. Wszystk znajdziesz na poprzednich postach z forum.

Pozdrawiam

na razie 50 l żeby nie wypaść z obiegu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko czy Weipro powiesze na tylnej sciance akwarium lub tak go ustawie na jakims podwyzszeniu by stal poza akwarium, najlepiej za nim? pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak, weipro ma wieszak i wieszasz jak chcesz

jak mu wlozysz kostke to nawet odpienia;)

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do Tomka - odradzono Tobie Ruwala, mozesz mi napisac dlaczego? jakie podano powody? chodzi mi o to dlaczego zle pracuje, co jest zle, ze nie ma dobrej opinii

do Marxa - wiesz, ze ciagle o cos prosze ale..... bylbys tak dobry i napisal mi wymiary i model jakiego uzywasz? interesuje mnie wysokosc i srednica w najszerszym punkcie, bo to determinuje ustawienie w mojej nano-rafce

pozdrawiam M.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

uzywam 2011 choc wiekszy bylby lepszy, bo ma wyzsza kolumne

niestety wymiarow nie podam bo jestem w pracy, ale w necie powinny byc podane. Wszystkie 3 modele maja takie same szerokosci, roznia sie wysokoscia

Moze Przemek Ci poda, bo maja je w ofercie

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie infod do stałem od walkera więc napisz do niego na priva. On używa pro-twina a ja nie więc zapytaj u źródeł.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki, probuje sie skontaktowac z Walkerem ale bez skutku...pewnie wyjechal....

dzieki Marx, sprobowac nie zaszkodzi

PS wczoraj juz bylem zdecydowany na Tunze za 600 zl, poziomy, ale na necie przeczytalem, ze ma on problemy z praca jesli nie jest utrzymany perfekcyjny poziom wody, do ktorego zostal skalibrowany (parowanie)...co rusz to problem :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

weipro 2011, szerokosc w najszerszym miejscu 16cm, wysokosc 46 cm

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i jak tu nie wierzyc, ze ten, kto ma w domciu rafke i o nia dba jest dobrym czlekiem? dzieki bardzo Marx, milego weekendu :-))))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o parowanie to dlaczego miałbyś mieć różnicę w poziomie wody w zbiorniku jeśli masz panel albo sump? Przecież pompa utrzyma ten sam poziom wody w ekspozycji, kosztem panela lub sumpa. Jeśli możesz to się nie wachaj i weź Tunze zamiast Weipro. Jeśli natomiast nie chcesz ani sumpa ani panela to zrób sobie komin ale bez otworów w dnie i do niego wstaw pompę zwrotną, efekt ten sam. Po pierwsz masz gdzie dopełniać słodkiej wody i nie musisz jej lać bezpośrednio do ekspozycji, po drugi weisz ile tej wody wyparowało, wystarczy zrobić kreskę i codziennie dolewać.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i to jest bardzo ciekawy pomysl z tym kominem bez otworow w dnie, tyle ze..... jak to do cholery zrobic w funkcjonujacym akwarium? siedze i siedze i nic nie moge wymyslec.... moze jakis pomysl?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zobacz pomysły w nano-reef.com, tam proponują takie overflowy wykonane z akrylu i dostawione do tylnej ściany. Wkładają do tego pobór wody do filtrów kaskadowych i zewnętrznych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.