Szarwi Zgłoś Napisano 14 Lutego 2014 Przykro się przyznać, ale przedawkowałam bio-mate, mam buteleczke 10ml, około połowy zostało wlane. Wypadek Zaraz robię podmianke, odpieniacz na mokro, co jeszcze mogę zrobić?? czy ktoś miał podobny przypadek akwarium 100l, NO3 i PO4 raczej niewykrywalne (testy Salifiert) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
J@cekWro Zgłoś Napisano 14 Lutego 2014 Ja doś niedawno wlałem pół buteki ZeBac ... wpadło mi poprostu i chlusnęło do sumpa ... zero objawów. Pytanie czy ty jakieś widzisz skutki czy tylko pytasz profilaktycznie Jak się obawiasz ... dopieniacz na mokro nie zaszkodzi, podmiana uznajmy że standardowo robisz więc też nie problem. Cytuj 900 l (180x85x60) + 250 l sump, cyrkulacja Jebao WP-60 + Jebao RW-15 + 2 x Tunze 6105 + Tunze 6215, RedSkim 250, obieg Laguna 7600, 60 kg LR,8x80W T5+LED, Aquacare Calcium Reactor 3. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szarwi Zgłoś Napisano 14 Lutego 2014 Podmianę i tak za 2 dni powinnam, więc mogę wcześniej, a boje sie zakwitu bakterii i mleka w akwarium, wystarczająco przeszło Póki co obserwuję i raczej wygląda normalnie, ale nie wiem co będzie jutro, tego się boję jestem ciekawa czy komuś też się to zdarzyło, czy były skutki uboczne, bo nawet w instrukcjach dawkowania nie ma informacji o przedawkowaniu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
J@cekWro Zgłoś Napisano 14 Lutego 2014 podmianę sobie zrób, nie zaszkodzi ... ja myślę że tragedii żadnej nie będzie ... trzymam kciuki Cytuj 900 l (180x85x60) + 250 l sump, cyrkulacja Jebao WP-60 + Jebao RW-15 + 2 x Tunze 6105 + Tunze 6215, RedSkim 250, obieg Laguna 7600, 60 kg LR,8x80W T5+LED, Aquacare Calcium Reactor 3. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SunRose Zgłoś Napisano 15 Lutego 2014 Szarwi nie przedawkujesz spokojnie Cytuj SOSNOWIEC // Sprzedam / Zamienię główki : Euphyllie Divise i Paradivise - > na LPSY lub ACROPORY. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzegorz.k Zgłoś Napisano 15 Lutego 2014 Bio-mate to bardzo silne bakterie. Dodając kilka kropel widzę efekty jak czyszczą skałę. Napewno odpieniacz na mokro, może jakieś dodatkowe napowietrzanie, podmiana i powinno być dobrze. Cytuj 250L SPS, ATI sunpower 6x39, Schuran 150, Tunze 6095 + 7092, 2xRW8, Jebao WP 25 Poprzedni zbiornik 130L SPS/LPS http://nano-reef.pl/...225#entry375225 Obecnie 250L SPS/LPS http://nano-reef.pl/...097#entry416097 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szarwi Zgłoś Napisano 15 Lutego 2014 11h po przedawkowaniu nic sie nie zmieniło oprócz tego, że woda wydaje się klarowniejsza i krewetka zrzuciła wylinke (zapewne przez podmianę) podmiana 12% była, a i tak wcześniej dino mi się pokazało, zobaczymy co dalej będzie mam nadzieję że na strachu się skończy, ale zawsze lepiej się dopytać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach