Skocz do zawartości
mars79

koralowiec pseudogorgonia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam mały problem nie wiem co się stało ale pseudogorgonia straciła wszystkie polipy jest goła i nie wiem co się stało. Od wczoraj popołudnia taka jest golutka a tak była piękna.

Za wszystkie odpowiedzi z góry dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może nie straciła ale po prostu schowała?

8387_8630.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spokojnie może zmienia skórkę albo jej coś nie spasiło da radę i za jakiś czas znowu będzie ok moje często strzelają focha nic się nie martw :smiling::thumbup:

Pozdrawiam.

Irek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sorry nie straciła tylko schowała , jestem nowicjuszem co chodzi o akwarystykę morską ale jestem już spokojny dzięki za odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musisz sprawdzić jakie masz parametry, ja bym zaczął od zasolenia.

8387_8630.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok zaraz sprawdze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zasolenie mam od 1,020 do 1,030 mierze miernikiem zasolenia i mieszczę się w tej strefie co mam na zielono .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musisz dokładnie sprawdzić, żeby co chwilę nie zmieniać zasolenia. Optymalne to tak 1,024

128l niedługo otwarcie oficjalne ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to u mnie moze byc 1,028 jak zmniejszyć?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to u mnie moze byc 1,028 jak zmniejszyć?

Może dosyp cukru? A może najpierw poczytaj??? --> http://nano-reef.pl/topic/10671-co-robic-a-czego-nie-robic-w-akwarium-morskim-%26-8211%3B-praktyka/

"Czy nig­dy nie zas­ta­nawiał się pan nad tym, dlacze­go chmu­ry i drze­wa, złotog­niade je­sienią, bu­re zimą, ten pejzaż dek­li­nowa­ny przez po­ry ro­ku, dlacze­go wszys­tko wa­li w nas pięknem jak młotem, ja­kim pra­wem tak się dzieje? Prze­cież po­win­niśmy być czar­nym prochem międzyg­wiez­dnym, strzępa­mi mgławi­cy Psów Gończych, prze­cież normą jest hucze­nie gwiazd, po­top me­teorów, próżnia, ciem­ność, śmierć..."

S.Lem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Baszurek- cukier nie wyciagnie soli, proponuje zagotowac w baniaku 2kg ziemniakow (one napewno wyciagna sol) ;)

Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka

Pozdrawiam

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no chłopaki zaraz z grubej rury - fakt że lektura nikomu nie zaszkodziła to prawda a zasolenie musisz zmniejszy odpuśc troszkę wody z baniaka i dodaj samjej po ro i di tylko kontroluj zasolenie

baniaczek 450+160sump oświetlenie t5+led obsada koralin mieszana mieszana 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aerometrem mierze zasolenie wody

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam mam pytanko właśnie zobaczyłem ze pseudogorgonia ma na dole czarny kawałem czegoś , na pierwsze co mi się przyszło na myśl to ze coś podgryza ale nie wiem , może wy mieliście cos podobnego ?

post-23041-0-38865200-1419863077_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niestety tkanka odpada ? to co robić ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy takiej dokładności pomiaru zasolenia to licząc ilości soli, (dla przykładu) akurat w moim przypadku RSCP, potrzebujesz na 200l wody RODI dla 1,020 5942g, a dla 1,030 8888g,co daje prawie 3kg rozrzutu, więc dokładności na trzecim miejscu po przecinku mają kolosalne znaczenie. Rożnica zasolenia o 0,001 to 295g soli w tej objętości.

325l + 70l; LED 180W (DIY); JEBAO/JECOD DCT 4000; HYDOR Koralia Nano 1600, BLAU WM 4000; BLAU WM 8000; Deltec SC1455;

Temp: 25,0°C; Dens: 1,024; pH 8,2; KH 8,0; Ca 420; Mg 1350; PO4 0; NO3 0;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tego co piszesz to rozchodzi się o zasolenie? bo nie kumam , zasolenie mam 1023 , musisz pisać dokładnie i prosto bo ja dalej się uczę akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zwróciłem uwagi na rożnice w datach postów, ale chodziło o zasolenie.

W tej dziedzinie to chba nigdy człowiek się nie przestaje uczyć. To jest trzeci rok mojej fascynacji akwarystyką morską (też w 200 litrach) i wciąż się uczę, więc te liczby to nie była w żadnym wypadku jakaś uszczypliwość.

325l + 70l; LED 180W (DIY); JEBAO/JECOD DCT 4000; HYDOR Koralia Nano 1600, BLAU WM 4000; BLAU WM 8000; Deltec SC1455;

Temp: 25,0°C; Dens: 1,024; pH 8,2; KH 8,0; Ca 420; Mg 1350; PO4 0; NO3 0;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK spoko ale szkoda mi peseudogorgoni a tu tkanka , nie wiem czy dobrze myślę ale jak dalej będzie szło to obetnę schorowane miejsce i wyrzucę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi tez szkoda korala. Najciekawsze jest to, że pseudopterogorgia acerosa czyli koral którego ciężko jest zamordować a Tobie się to udaje. Ten koral rośnie nawet w zaniedbanych akwariach a u Ciebie klapa. Powinieneś najpierw zrobić najbardziej podstawowe pomiary czyli zasolenie , ph, kh oraz amoniak i no2.

Przy podwyższonym no3 i po4 koral powinien normalnie rosnąć.

Jeżeli piszesz, że masz zasolenie pomiędzy 1.020 a 1.030 to może lepiej zlikwidować akwa.

Nic nie obcinaj tylko sprawdź podstawowe parametry i je napisz, wtedy będzie można znaleźć sposób na Twój problem.

OK spoko ale szkoda mi peseudogorgoni a tu tkanka , nie wiem czy dobrze myślę ale jak dalej będzie szło to obetnę schorowane miejsce i wyrzucę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mi tez szkoda korala. Najciekawsze jest to, że pseudopterogorgia acerosa czyli koral którego ciężko jest zamordować a Tobie się to udaje. Ten koral rośnie nawet w zaniedbanych akwariach a u Ciebie klapa. Powinieneś najpierw zrobić najbardziej podstawowe pomiary czyli zasolenie , ph, kh oraz amoniak i no2.

Przy podwyższonym no3 i po4 koral powinien normalnie rosnąć.

Jeżeli piszesz, że masz zasolenie pomiędzy 1.020 a 1.030 to może lepiej zlikwidować akwa.

Nic nie obcinaj tylko sprawdź podstawowe parametry i je napisz, wtedy będzie można znaleźć sposób na Twój problem.

Wiesz co,z tymi pseudogorgoniami to jest roznie - np. w moim reefmaxie probowalem ze dwa razy i ni chuchu...Za kazdym razem zaczynalo sie od braku polipowania,a konczylo calkowita utrata tkanki i obumarciem :unsure:.A cala reszta miekkich i LPS jakos tam daje rade...

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

"Czy nig­dy nie zas­ta­nawiał się pan nad tym, dlacze­go chmu­ry i drze­wa, złotog­niade je­sienią, bu­re zimą, ten pejzaż dek­li­nowa­ny przez po­ry ro­ku, dlacze­go wszys­tko wa­li w nas pięknem jak młotem, ja­kim pra­wem tak się dzieje? Prze­cież po­win­niśmy być czar­nym prochem międzyg­wiez­dnym, strzępa­mi mgławi­cy Psów Gończych, prze­cież normą jest hucze­nie gwiazd, po­top me­teorów, próżnia, ciem­ność, śmierć..."

S.Lem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.