Skocz do zawartości
egzepoznan

Baniak z panelem filtracyjnym

Rekomendowane odpowiedzi

Mam do wykorzystania baniak 90 x 30 x 30 Opti 10 mm + oświetlenie 2 x 39 W FlexiM , wymyśliłem sobie taką oto koncepcję : panel filtracyjny na całą długość zbiornika o szerokości 20 cm i wysokości 30 cm i tu kilka pytań odnośnie samej koncepcji panela , będzie pudełko przelewowe robione na zamówienie , odpieniacz Tunze 9004 , pompa NJ 1700 . w pogotowiu cylkulatory JVP 2 szt , sucha skała około 10 kg .

Proszę o jakieś sugestie i uwagi odnośnie panela filtracyjnego , ogólnie wszyscy twierdzą , że za mały zbiornik ale na początek chce wykorzystać to co mam i na tym ze spokojem prowadzić zbiornik , w załącznikach rysunek panela ( dzieło sztuki ) i zdjęcie baniaka z lampą .

post-16811-0-83292700-1392828650_thumb.jpg

post-16811-0-48134900-1392828897_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba nie rozumiem ? w akwarium o szerokości 30cm chcesz zrobić panel szerokości 20cm?

3Z46ANI.jpg

38x38x43 60L + Sump 20L + Dolewka 10L | Maxspect Razor Nano 60W | Tunze 9002 | Koralia Nano 1600 + Koralia Nano 900 + NJ1700 | 8 Kg LR + 4,5 Kg LS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrób sobie sumpa. Ten panel to chyba jakiś żart :D

465L 130x65x55h + sump 200L 100x50x40h. JEBAO 2xRW8. Grzałka 2x200W. Obieg AC6500. Oświetlenie 4x54w T5 + led 120w + 160w. Odpieniacz DIY 160 na 9420.040, DSB 50x43x10h. Sól BT SPS, LS 18kg, LR 70Kg

Korale: Poccilopora damicornis, Caulastrea (curvata, furcata, echinulata), 2 x Eyphylia Paraancora, Stylophora fioletowa, Ukwiał piaskowy, Acanthastrea lordhowensis, Blastomussa wellsi, Montipora digitata zielona, Duncanopsammia axifuga, Echinophyllia, Akropory

Ryby: Amphiprion ocellaris. Labroides dimidiatus, Lysmata boggessi, turbo, Nassariusy, Tectus, Jeżowiec mespilia globulus, Calcinus laevimanus, Cryptosentrus leptocephalus, Paracanthurus Hepatus, Pseudanthias squamipinnis, Valenciennea sexguttata, Chelmon,

Zebrasoma velifer

Identyfikacja

Stare 180

Nowe 460L

8d1e1a2ed99b757d8e690344053b20d8u341a313.png?upd=20140802221928

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba nie rozumiem ? w akwarium o szerokości 30cm chcesz zrobić panel szerokości 20cm?

nie ty jeden

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czego to ludzie nie wymyslą ha ha

Akwarium 80x50x50h czyli 200l,

Sprzęt: lampa Pacific Black Phyton 120W, odpieniacz Tunze 9004 (Comline Reefpack 250), cyrkulatory 2xAquael Reef Circulator 2600 + Hydor Koralia 900, grzałka hagen 100W.

Skała 25kg, piasek 6kg ATI Fiji White Sand,

Życie: Hepatus, Doktorek, Mandaryn, 2xBłazny, ślimaki (2xNosariusy, 14xTrochus) Histro, korale LPS, SPS i jakieś miękasy.

Chwilowa likwidacja :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

swoją drogą samo akwarium ma potencjał, można by coś z niego wycisnąć ;) głębia słaba ale jaka panorama :D

3Z46ANI.jpg

38x38x43 60L + Sump 20L + Dolewka 10L | Maxspect Razor Nano 60W | Tunze 9002 | Koralia Nano 1600 + Koralia Nano 900 + NJ1700 | 8 Kg LR + 4,5 Kg LS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak już koniecznie chcesz panel za akwarium to lepiej kup sobie zbiornik np. 100x50x50 i wklej panel do środka, będzie taniej i bezpieczniej. Wyobraź sobie jak będzie wyglądało serwisowanie tego panela, co będzie kiedy będziesz musiał coś zrobić w środku na dnie- trudny dostęp i niewygoda. Albo pomyśl o panelu bocznym, wtedy zachowasz głębię i będzie wygodniej.

Edytowane przez Przemek78 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak już koniecznie chcesz panel za akwarium to lepiej kup sobie zbiornik np. 100x50x50 i wklej panel do środka, będzie taniej i bezpieczniej.

Nic Ciebie nie rozumiem albo piszesz bzdury.

Proponujesz kupić akwarium o wymiarach takich jak już ma i chce wykorzystać autor tematu tyle,że w dwóch kawałkach. Gdzie tu taniej??? Gdzie bezpieczniej?? Jak masz akwarium tej samej wysokości co panel, który styka się z akwarium to bezpieczeństwo takie same jak wklejony panel tyle, ze w każdym z tych wypadków trochę będzie trudny dostęp.

Egzepoznan panel ok ale niepotrzebne jest Tobie pudełko przelewowe wystarczy rurka U lub taka U ze skimmerem. Trochę nie tak przegrody. W refugium jedną z przegród podnieś bo teoretycznie woda wpływa górą, a wypływa niestety też górą. Czyli masz martwą strefę całego refugium.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Waldek

No właśnie... nie rozumiesz mnie.

Autor pisze, że ma akwarium 90x30x30 i chce zrobić panel o szerokości 20cm za akwarium. Czyli razem ma 50 cm szerokości- TAK?

Jak kupi akwarium o szerokości 50 cm, standardowe, (koszt chyba około 300zł) i wklei w środek ściankę panela to ma bezpieczniej niż dostawiać osobny panel z pudełkiem przelewowym- TAK? Wykonanie panela 90x20x30 tez będzie kosztowało ze 300 zł, oczywiście w gotowy zbiornik tez musi wkleić ścianki ale spokojnie mozna to zrobić samemu bez obawy o przecieki.

A akwarium 90x30x30 to niech lepiej wykorzysta na przykład na doniczkę :). To taki żart i proszę się na mnie nie obrażać. Ale oszczędzanie tych 300-400zł przy całych kosztach tylko po to aby wykorzystać ten zbiornik jest raczej nierozsądne.

I tyle- już rozumiesz?

A jeśli chodzi o wklejony panel i dostawiony panel z rurką U to różnica w bezpieczeństwie jest zasadnicza. Jeśli tego nie wiesz to radze dobrze spenetrować temat.

Edycja:

A rurek U i innych tego typu wynalazków radzę unikać bo w połączeniu z pompą jest to proszenie się o powódź w domu.

Edytowane przez Przemek78 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za wypowiedzi : Waldek uwzględnię przeróbki , Przemek nie rozumiemy się chyba po co mi baniak skoro go mam i chce wykorzystać panel o tych wymiarach za 300 zł ? dla mnie masakra panel będzie kosztował max 80 zł , pudełko własnie do mnie leci pozostaje pompa będzie chyba 1000 , no i odpieniacz Tunze 9004 , co dostępu do tego rozwiązania to wydaje mi się że nie będzie problemu ze względu na wysokość nie jest to normalny rozmiar baniaka morskiego z czego zdaję sobie sprawę , ale żeby się pouczyć i poeksperymentować , wolę to robić na sprzęcie , który już mam .

Co do kosztów pudełko 100 zł + panel 80 zł , pompa gratis Eheim jeżeli się nie mylę .

A co do tego żeby panel był za baniakiem a nie z boku to jak dla mnie więcej wody w obiegu i większe możliwości filtracyjne no i nie podobają mi się panele boczne , szczególnie jeżeli baniak jest full opti , jeżeli się mylę proszę mnie poprawić :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobisz jak zechcesz ale zobaczysz, że szybko będziesz myślał o czymś innym i wtedy będziesz musiał zapłacić jeszcze raz. A dostawiany panel to naprawdę błąd. Ja też podobnie myślałem i poszedłem "łatwiejszą" i troszkę tańszą drogą i teraz żałuję.

Co by nie było to życzę powodzenia :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na czym stoi akwarium? To szafka czy stół? Jako panelowy maniak ;) doradziłbym... sump, ze zwykłego akwarium 45L-54L tuż pod akwarium tak by nie trzeba było stosować zbyt dużej mocowo pompy obiegowej i oczywiście pudełko przelewowe by nie trzeba było niczego wiercić. Takie rozwiązanie daje dużo lepszą funkcjonalność użytkowania. Szerokość zamiast 20cm, 30cm ma znaczenie jeżeli robisz nie tylko panel filtracyjny a panel filtracyjny z refugium. Chodzi tutaj o szybkość przepływu wody.

Oczywiście to Twój wybór i to co zaproponowałeś, na ten etap, który zamierzasz, może się w zupełności sprawdzić.

Edytowane przez Ritter (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Baniak będzie stał na komodzie więc sump między innymi odpada , dlatego zdecydowałem się na panel z tyłu , pudełko będzie u mnie w poniedziałek , co do szerokości dysponuję właśnie 50 cm i dlatego ten sposób wykorzystania wydaje mi się najlepszy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro stawiasz baniak na komodzie to nie masz zbyt wielkiego pola manewru. Gdzie umieścisz tło? Wewnątrz akwarium czy między ścianką panela i akwarium?

Przewidujesz zagospodarować refugium jako przestrzeń np. dla filtra glonowego z odwróconym cyklem świetlnym czy będzie to tylko wydzielona przestrzeń?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tło będzie przyklejone na frontową szybę panela , refugium będzie w komorze 45 x 20 x 30 aczkolwiek dzisiaj po debacie z pewnym Panem koncepcja troszkę uległa zmianie zobaczymy co z tego wyjdzie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To na co chciałbym zwrócić uwagę to proporcja pomiędzy refugium a komorą pompy. Refugium będzie miało stały poziom wody a w komorze pompy będzie się zmieniał w zależności od ilości wody w obiegu i poziomu ustawienia poszczególnych progów. Dlatego warto zrobić możliwie dużą komorę pompy by była rezerwa na letnie parowanie. Z drugiej strony małe refugium nie będzie spełniało zadania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.