Yaardai Zgłoś Napisano 20 Lutego 2014 (edytowane) Witam, Zamierzam dołożyć filterek w którym umieszczone zostaną biopellety. Przeczytałem "przydługawe" wątki o ich stosowaniu - na razie mam mały miszmasz w głowie - i chciałbym niejako podsumować, to co wyczytałem i poruszyć dodatkowe kwestie. Które z podanych połączeń są "wydajniejsze" w sensie "szybciej, lepiej ale może grozić katastrofa" a które są "bezpieczniejsze" w rozumieniu "dłuższe oczekiwanie na efekt, ale jak zaskoczy, to bezpiecznie będzie"? 1. Biopellets + Siporax + Bakterie (np. Zeobak, AF Bios, AF ProBios, Biodigest) + Pożywki dla bakterii (np. AF ProF, AF ProBioF) + Wódka (ew. VSV lub np. NO3:PO4-X) Za dużo tego? Po co pożywki, same biopellets z wylotem nie skierowanym na odpieniacz, zastąpią je? Wódka zbędna a może jednak potrzebna? Z przeczytanych tematów: wylot z filtra musi być podłączony do odpieniacza - o wiele lepsze efekty, ale nigdzie nie zauważyłem, aby ktoś uzasadniał stosowanie siporaxu bezpośrednio po biopelletach (wypływ z filtra) - ma to sens? 2. Biopellets + Bakterie Bakterie tylko na początek (rozruch biopellets) - szybciej ruszą - mit czy hit? Później (po osiągnięciu stałych parametrów) bakterie dodatkowo podawane z zewnątrz nie są potrzebne? Biopellets działają tak dobrze, że siporax niepotrzebny? 3. Biopellets + Siporax + Bakterie + Wódka Biopellets po rozruszaniu tak dobrze działa, że bakterie dodajemy dużo rzadziej niż przy braku biopellets (np. co 2 podmianę)? Wódka potrzebna tylko kiedy NO3 nie chce zejść do oczekiwanych poziomów, ale same biopellets utrzymają NO3 na stałym poziomie? 4. Biopellets (małe drobne czy XXL) - jedne wymagają filtra, drugie nie - czy dla przypadków z 1-3 ktoś zauważył rożnicę przy ich stosowaniu? 5. Inne kombinacje Biopellets z np. DSB, Refugium, Algae Scrubber? Co o nich myślicie? Nie mają sensu, bo biopellets działają wystarczająco dobrze same? Pozostałe wątki o biopellets są długie (dosyć stare też) i żeby przez nie przejść trzeba czytać posty, które nic nie wnoszą - może ten wątek będzie zebraniem wszystkiego razem - zgrabna pigułka? Edytowane 20 Lutego 2014 przez Yaardai (wyświetl historię edycji) Cytuj Moje morskie akwarium ReefMax - wyłączone 24.11.2015 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach