mari00sh Zgłoś Napisano 22 Lutego 2014 Cześć, będę wdzięczny za pomoc z interpretacją testów saliferta, to moje początki więc jestem ciekaw czy robię to dobrze. Zdaje sobie sprawę że zdjęcia mogą przekłamywać do stanu rzeczywistego ale spróbujmy... P.S jak na klasycznego faceta mam chyba problem z rozróżnianiem kolorów NH3/NH4 Pierwsza sprawa czy test jest ok że roztwór ma taki mleczny kolor? Test ważny do czerwca. Jeśli tak to rozumiem że wynik jest <0.25 ? NO2 Jak dla mnie 0. NO3 Tutaj bym się skłaniał ku wartości 25, ewentualnie pośrednio pomiędzy 10 a 25. Wszystko robione zgodnie z instrukcją, błędy raczej wykluczam. Cytuj 38x38x43 60L + Sump 20L + Dolewka 10L | Maxspect Razor Nano 60W | Tunze 9002 | Koralia Nano 1600 + Koralia Nano 900 + NJ1700 | 8 Kg LR + 4,5 Kg LS Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rekin Zgłoś Napisano 22 Lutego 2014 Cześć, będę wdzięczny za pomoc z interpretacją testów saliferta, to moje początki więc jestem ciekaw czy robię to dobrze. Zdaje sobie sprawę że zdjęcia mogą przekłamywać do stanu rzeczywistego ale spróbujmy... P.S jak na klasycznego faceta mam chyba problem z rozróżnianiem kolorów NO3 Tutaj bym się skłaniał ku wartości 25, ewentualnie pośrednio pomiędzy 10 a 25. Wszystko robione zgodnie z instrukcją, błędy raczej wykluczam. pamiętaj że patrząc z boku wynik dzielisz przez 10 Cytuj Wreszcie zdymisjonowana..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomas kay Zgłoś Napisano 22 Lutego 2014 kurcze a ja zawsze no3 sprawdzałem patrząc od góry bo tak kiedyś było w mojej instrukcji. Cytuj Tisze jediesz dalsze budiesz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mari00sh Zgłoś Napisano 22 Lutego 2014 W przypadku każdego testu dzieli się przez 10? Cytuj 38x38x43 60L + Sump 20L + Dolewka 10L | Maxspect Razor Nano 60W | Tunze 9002 | Koralia Nano 1600 + Koralia Nano 900 + NJ1700 | 8 Kg LR + 4,5 Kg LS Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rekin Zgłoś Napisano 22 Lutego 2014 (edytowane) nie wiem czy każdy ale w No3 tak się robi.... najlepiej patrzeć od góry i wtedy interpretować wynik. Co do NH3 to źle go interpretujesz ty nie masz 0,25 tylko poniżej 0,25 więc zakładam, że masz 0 Edytowane 22 Lutego 2014 przez rekin (wyświetl historię edycji) Cytuj Wreszcie zdymisjonowana..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cop909 Zgłoś Napisano 22 Lutego 2014 saliferta lukaj z góry !!!! bo z boku da ci ogromne, przekłamane wartości. Cytuj 730 w obiegu, Red Skim 200, HQI 3x150 - T5 2x 80,profilux III, AIO, IO, skały 28 kg i bez piachu..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mari00sh Zgłoś Napisano 22 Lutego 2014 saliferta lukaj z góry !!!! bo z boku da ci ogromne, przekłamane wartości. Rada dotyczy wszystkich testów ? Cytuj 38x38x43 60L + Sump 20L + Dolewka 10L | Maxspect Razor Nano 60W | Tunze 9002 | Koralia Nano 1600 + Koralia Nano 900 + NJ1700 | 8 Kg LR + 4,5 Kg LS Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rekin Zgłoś Napisano 22 Lutego 2014 Ph, No2 No3 PO4 na pewno tak jest. Cytuj Wreszcie zdymisjonowana..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
baszurek Zgłoś Napisano 22 Lutego 2014 ph saliferta porownuje sie patrzac z boku. Tapniete z notka. Cytuj "Czy nigdy nie zastanawiał się pan nad tym, dlaczego chmury i drzewa, złotogniade jesienią, bure zimą, ten pejzaż deklinowany przez pory roku, dlaczego wszystko wali w nas pięknem jak młotem, jakim prawem tak się dzieje? Przecież powinniśmy być czarnym prochem międzygwiezdnym, strzępami mgławicy Psów Gończych, przecież normą jest huczenie gwiazd, potop meteorów, próżnia, ciemność, śmierć..." S.Lem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
felek Zgłoś Napisano 22 Lutego 2014 Ph, No2 No3 PO4 na pewno tak jest. Test saliferta na PO4 jest dobry tylko do sprawdzenia czy ma się te fosforany w wodzie . Jeśli ich nie wykryje to zapewne PO4 jest bliskie zeru, ale jak się już zabarwi to test staje się kompletnie nie miarodajny . W moim przypadku test pokazywał poniżej 0,25 a na małej Hance wyszło 1,21 ! Różnica jest też w odczytywaniu przez różne osoby , dla jednej to będzie te 0,25 a dla drugiej już 0,50 . Cytuj Jest : 148l z panelem na miękko Powrót w nieznane Było : 432l + 180l sump Mój dziennik Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pablo* Zgłoś Napisano 23 Lutego 2014 Test saliferta na PO4 jest do bani, za każdym razem pokazuje u mnie 0 a jak dałem wodę do zbadania w Erybce (chyba mała hanka) wyszło 0,58. Już więcej nie kupię tego testu! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kemoT Zgłoś Napisano 16 Marca 2014 Nie zakładam nowego tematu bo mam identyczny problem jak autor tego wątku. Zrobiłem sobie dziś po raz pierwszy testy, bardziej z ciekawości niż potrzeby. I jak dla mnie równie dobrze mógłbym wróżyć z fusów. A przynajmniej taniej by było Jak do jasnej ch...oroby odróżnić te kolorki? I nie ratuje tu sytuacji nawet oko kobiety, a nawet dwóch. A teraz konkrety. Testy Salifert. Na razie zrobiłem tylko test NO3 i PO4 (oba ważne do 05-2016). Odczyt robiony ok. godziny 12:00 w dosyć pochmurny dzień - światło wyłącznie słoneczne, bardzo rozproszone. Fotki robione na szybko telefonem. Balans bieli trochę wariował, ale to nie powinno mieć wpływu na wynik, bo zarówno kolory próbki, jak i wzornika są przekłamane w ten sam sposób a odczytując wynik bardziej liczy się nasycenie koloru niż jego składowe RGB/CMYK Wyniki w mojej interpretacji to: NO3 - chyba 10, stwierdziłem to bardziej patrząc z boku i dzieląc wynik przez 10, bo z góry to... coś między 5 a 25. Fotka była zrobiona ok. 2-3 minut po momencie w którym miał być odczytany wynik (jeśli to ma znaczenie). PO4 - coś między 0.03 a 0.1. Chociaż tu wynik zmieniał się nawet gdy inaczej ustawiłem się z próbką względem okna. Fotka robiona w momencie gdy instrukcja kazała odczytać wynik. Bardzo proszę o Waszą interpretację tych wyników, bo muszę się chyba tego dopiero "nauczyć". Cytuj Start 25.02.2013 Mój słony świat mieści się w 96l 60x40x40 OW; Świeci AquaNova 4x24W T5; Pieni Hydor SlimSkim Nano 135.35; Wodą kręci 2xJVP-110; Grzeje Aquael ComfortZone Gold 100W Moczy się ok. 8kg LR; Na dnie zalega ok. 5kg suchego piasku RED SEA Reef Base - Reef Pink Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
remi61 Zgłoś Napisano 16 Marca 2014 Witam , wcześniej koledzy pisali ja też na test NO3 patrze z góry na fiolke , jeśli będziesz miał bardzo lekki róż czyli około 5 to jest ok ,natomiast salifert na PO4 do bani ja przy takim wyniku jak u Ciebie 0,03-0,1 na małej hance mam ok.0,18 pozdrawiam. Cytuj 160x60x60; pompa obiegowa AM2500; SUMP 80 litrów; oświetlenie 2 x HQI 150 + aktynika; cyrkulacja 3 pompy 12000 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomas kay Zgłoś Napisano 17 Marca 2014 no3 to masz prawie 25 czyli za dużo a po4 i tak niewiarygodne na tym teście Cytuj Tisze jediesz dalsze budiesz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach