Skocz do zawartości
Simon

Barwa swiatla do sumpa/plenum

Rekomendowane odpowiedzi

Wlasnie dzisiaj dotarl do mnie overflow (baniak kupilem gotowy ze szkla 12mm i nie mam zamiaru wiercic) wiec trzeba sie wziac do montowania sumpa. W sumpie mam zamiar trzymac tylko grzalke, pompe, poczatkowo odpieniacz ale mam zamiar z czasem z niego zrezygnowac. Na dnie sumpa bedzie gruba warstwa piachu, na nim pare malych skalek i plantacja caulerpy. Niestety w szafce mam malo miejsca i moge wstawic tylko sumpa okolo 70litrow 45x40x40), na bierzaco bedzie w nim kolo 50litrow wody.A teraz do sedna. Oswietleniem bedzie jeden power compact 36W tylko mam dylemat jaka mu dobrac temperature, zeby algi ladnie wyciagaly z wody fosforany i zeby ph w glownym zbiorniku sie podbijalo.

180x75x75 + sump 240litrow + fragowe 150x60x20, 2x400W+8x39W, Fragowe 6x54W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam sump o wym 90x40x35wys w tym komorę na refugium 40x35x23wys cm bez podłoża. Do oświetlenia służy mi PC 11W o barwie światła 2700K. Doskonale rosną pod tym światłem zarówno glony wyższe te zielone, jak i glony wapienne.

U mnie światło nad sumpem świeci non stop.

Wracając do światła to algi rosną mi dobrze w zbiorniku głównym pod HQI 13000K i w sumpie pod PC 2700 więc wielkiej różnicy barwą światła chyba im nie zrobisz, do wszystkiego się dostosują. Przy czym im niższa barwa światła tym więcej lumenów z wata, więc lepiej szukaj barwy światła poniżej 6500K.

500 litrów 140x60x60 działa od 02.09.2008 r. + sump 105x48x36, AM OR 3500, cyrkulacja 2 x Tunze 6100 + 1 x Tunze 6105 z multikontrolerem + 1 x Jebao WP-40 do falowania, Bubble Magus 250s, lampa 2x120W led,LR ok. 70 kg, LS 45 kg, ARM od mufti, balling i podmiany co tydzień ok. 8%, sól AF, dozowane 2 ml ABCM codziennie, zależnie od obserwacji co tydzień lub dwa Prodibio BioDigest i Bioptim

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja do swiecenia nad glonami kupilem enrgooszczedna firmy POLUX 6500k swieci jak 150w pradu pobiera 24w i ma bardzo ladne bialo niebeiskawe swiatlo, kosztowala w Castoramie 9,99:).

400l + 150 sump, troche sprzetu i zeovit od 12.11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@tomik też sobie takie kupiłem i zastanawiam się, czy nie wyłączyć nad jednym akwa HQI i w to miejsce nie włożyć lampy opartej na 4 takich świetlówkach. Naprawdę dają bardzo ładny kolor.

500 litrów 140x60x60 działa od 02.09.2008 r. + sump 105x48x36, AM OR 3500, cyrkulacja 2 x Tunze 6100 + 1 x Tunze 6105 z multikontrolerem + 1 x Jebao WP-40 do falowania, Bubble Magus 250s, lampa 2x120W led,LR ok. 70 kg, LS 45 kg, ARM od mufti, balling i podmiany co tydzień ok. 8%, sól AF, dozowane 2 ml ABCM codziennie, zależnie od obserwacji co tydzień lub dwa Prodibio BioDigest i Bioptim

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja myslalem nad taka T5 zbudowana z 2 czesci 10 000 / 14 000. W sumie dobrze ze nie kupilem bo jesli radzicie zwykle energooszczedne zarowki to trzeba sie zastanowic. Co powiedzie w takim razie na Arcadia Arc Pod Small Aquarium Light ma toto 11W i jest do slodkowodnego czyli tempo bedzie nizsza

180x75x75 + sump 240litrow + fragowe 150x60x20, 2x400W+8x39W, Fragowe 6x54W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej o tym, że niższa temp barwy jest dla glonów doskonała świadczą holendry, które oświetla się zwykłymi żarnikami o niskich temp barwy. Spokojnie daj 11 W zwykłą PC i będzie dobrze.

Glony mogą nie rosnąć z różnych przyczyn poza brakiem światła. Sam tego doświadczyłem. Zbyt wydajny system (dużo skały, mało ryb, nie sprzyja dobremu rozwojowi glonów), wręcz mogą zginąć. Wszystko było dobrze dopóki nie wyskoczyła mi duża babka zjadająca jedną 2 cm krewetkę dziennie. Silnie zanieczyszczała akwarium, a glony pięknie rosły. Kiedy wyskoczyła z akwarium w ciągu kilku tygodni glony zaczęły zanikać. Zacząłem przekarmiać pozostałe ryby, a w końcu dokupiłem trochę zwierząt i ryb. Natychmiastowa reakcja po dołożeniu ryb to wysyp glonów na szybach. Przez pierwszy tydzień trzeba częściej czyścić. Potem system się już trochę dostosuje, ale za to glony w refugium zaczęły rosnąć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

polecam energooszczedne bo sam tak mam zrobiony glonowy tymbardziej ze oprawe mozesz kupic wkazdym markecie. kupujesz oprawe do zyrandola najzwyklejszego za 10pln i kawałek kabla z wtyczka skrecasz kostka i gra. oprawa jest ka sprytnie zrobiona ze ma nakrecany pierscien i mozesz przełożyc ja przez otwor j skrecic. ja przełożłem przez okrągły otwór na przewody w pokrywie i wyglla da jakby stad była.

UWIELBIAM MÓJ CANDY SHOP

130x50x40 + 210 l sump , obieg laguna 3500 , cyrkulacja tunze 6055 + 6045 + 6060

oświetlenie 4x 54 w t5 DIY, SHURAN 200

wystartowało Nasze Przejściowe...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.