Skocz do zawartości
Fox

Cyjano przy "zerowych" parametrach

Rekomendowane odpowiedzi

Ano właśnie - jak wyżej. Doświadczyliście kiedyś tej plagi przy paradoksalnie niskich parametrach?

Jakiś miesiąc temu pojawiły mi się w kilku miejscach na skalejakieś małe ogniska - piasek zero problemów - specjalnie się toto nie rozrasta - ale też nie schodzi. Raz w czas coś tam odessam, ale to raczej taka cieniutka błona jest a nie korzuch.

Zazwyczaj ludzie obwiniają "brudną wodę", słabą cyrkulację i kilka innych rzeczy. Poniżej jak to jest u mnie

1) wysokie NO3/PO4 - u mnie zera. No na upartego NO3 0.2.. PO4 - same zera

2) słaba cyrkulacja - 3x6155 na 24V - w środku pralka, do tego obieg 12tys l/h

3) słaby odpieniacz - BK300 - nie ma co odpieniac - z tygodnia max 1cm syfu

4) stare świetlówki - pojawiło się na 5msc, miesiąc po wymianie na nowe i bez zmian

4) brak bakterii - regularnie dozuję Biogro, wlałem nawet jednorazowo po 500ml - bez zmian lub niewielkie zmiany

5) Ogranicz karnienie - dawałem po 6kostek dziennie - na ponad 50 ryb to raczej nie jest za dużo

Zaczynam się skłaniać ku koncepcji, że nagle zrobiło się zbyt ubogo w wodzie i z jakiegoś powodu znalazło się miejsce i dla tego paskudztwa. Wbrew temu co zazwyczaj jest polecane zacząłem robić:

1) większe podmianki

2) zwiększona ilość dozowania mikro i amino

3) zwiększone karmienie (x2)

4) odpieniacz na sucho

No i czekam.. Zasadniczo do plagi to jeszcze u mnie daleko ale mnie to drażni..

Miał ktoś tego typu doświadczenia lub jakieś przemyślenia w tym temacie?

Zapraszam do dyskusji

Paweł

Edytowane przez Fox (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość michalfa

Witam.

Dokładnie to samo miałem 3 razy. W moim przypadku wydaje mi si, że chodziło o wahania parametrów ( kh, Ca ). Po stabilizacji znikało równie szybko jak się pojawiało.

Od momentu kiedy mam wykrywalne parametry, jeszcze go nie widziałem.

Edytowane przez michalfa (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wahań drastycznych raczej nie miałem, praktycznie codziennie - max co 2 dni kontroluję KH i w momencie gdy się pojawiło raczej nic złego się nie działo.Szczególnie że to już chwilę trwa - miesiąc gdzieś już będzie mijał.

edit: mikro faktycznie chyba brakuje bo zapomniałem napisać że potas zjechał do 340 z 380..

parę poglądowych fotek odnośnie korali - może tu coś będzie widać - tj jakieś niedobory lub przesyt.

12753736235_b34874b9f3_b.jpg

Untitled by foxPL, on Flickr

12753731625_48406c091d_b.jpg

12753728935_6fd83e4779_b.jpg

12754159174_a87635005f_b.jpg

12753848163_eb0ffa08b0_b.jpg

Edytowane przez Fox (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam dokładnie tak samo.

Jak mi eksplodowała ospa i nie wszystkie ryby udało się ze skał wyłowić, to parametry siadły. Duże NO3 i PO4. Woda czasami mętnawa (podmian nie robiłem), ale cyjano i dino które były wcześniej poszły sobie w diabły.

Teraz woda dochodzi do siebie, NO3 - 0, PO4 spadło z 0,35 na 0,09 i spada nadal. Woda kryształ. Pojawiają się ogniska dino.

Biogro leję, peletki chodzą, odpieniacz pięknie pieni, niby ok, ale badziewie wraca.

Cyrkulacja 3x12 tys. (Vortech, Tunze) + 6 tys. obieg RD.

Światło ma 3 miesiące. Z obsady zostało tak mało ryb, że karmię 1 kostkę i trochę spiruliny i nori dziennie.

I bądź tu mądry.

I znowu zalewamy, i znowu i tak do usranej śmierci...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie, bardzo często te bakterie pojawiają się w bardzo czystej wodzie jak i brudnej ,,zauważyłem tez ,ze wychodzą gdy jest nieprawidłowy stosunek N do P pewnie cięzko będzie Ci to zmierzyć .U mnie co jakiś czasy się pokazuje i znika, nigdy nic z ty nie robię

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.