kolalysy Zgłoś Napisano 14 Czerwca 2014 (edytowane) witam, ja mam tak zrobione, ze w koronie po dwóch przeciwległych stronach zrobiłem otwory 30x10 cm. Z lewej 3 wiatraki wdmuchują, z prawej wydmuchują. Trzeba się zastanowić jakie wiatraki brać, są mocniejsze i głośniejsze albo słabsze i cichsz, trzeba sprawdzić co się kupuje. Z zewnątrz dałem kratki plastikowe wentylacyjne do kupienia w hipermarketach bodowloalnych i pomalowałem pod kolor korony. Efekt jak z fabryki. Wiatraki uruchamiają się przy podwyższonej tempereturze wody (do kupienia takie coś na alledrogo). Nie bawiłem się w żadne analizowanie kątów, po prostu jest prostopadle do powierzchni wody i przedmuchuje powietrze znad tafli wody. Teraz w upały w pokoju miałem do 26 C, w akwa przy wiatrakach do 28 C. Edytowane 14 Czerwca 2014 przez kolalysy (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sebastiann2 Zgłoś Napisano 14 Czerwca 2014 A ja przerobiłem taki zestaw kupiony w zeszłym roku. Strasznie głośno pracował a w upały ciężko było zasnąć przy takim hałasie. Dodam że akwa w innym pokoju. http://www.reefshop.pl/eshoper/pl/p/GroTech-Cool-Breeze-chlodziarka/838 Mała przeróbka i wyszło idealnie. Wstawiłem 3 szt 12x12cm. Wentylatory niesłyszalne. Napięcie stałe 12V a wentylatorki mają osobno kable na zmianę obrotów. Cisza jak makiem zasiał. Na poddaszu temperatura 28-29 st. w akwa 25-25.5 st. Dla mnie rewelacja. Jestem bardzo zadowolony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lebcio Zgłoś Napisano 14 Czerwca 2014 Ja też wykonałem takie proste chłodzenie , wykorzystałem 4 szt wentylatory o wielkości 14x14x2,5 cm i poziomie hałasu 8 dB i uchwyty do mocowania narzędzi. Wentylatory przy 12 V pracują z prędkością około 600 obr./min. i są naprawdę niesłyszalne. Cytuj Akwarium: 540 L + 100 L sump Cyrkulacja: 2x Glamorca GP-03 Obieg: Jebao DCP10000 Odpieniacz: Twistman OB-200-EXT Oświetlenie: 4 x Maxspect Mazarra P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawelkielce Zgłoś Napisano 14 Czerwca 2014 A ja przerobiłem taki zestaw kupiony w zeszłym roku. Strasznie głośno pracował a w upały ciężko było zasnąć przy takim hałasie. Dodam że akwa w innym pokoju. http://www.reefshop....chlodziarka/838 Mała przeróbka i wyszło idealnie. Wstawiłem 3 szt 12x12cm. Wentylatory niesłyszalne. Napięcie stałe 12V a wentylatorki mają osobno kable na zmianę obrotów. Cisza jak makiem zasiał. Na poddaszu temperatura 28-29 st. w akwa 25-25.5 st. Dla mnie rewelacja. Jestem bardzo zadowolony. też sie skusiłem na zakup tego zestawu sory ale jest g..... wart (6 szt wentylatorków chyba 6 cm i osłoniętych kratką) wykorzystałem tylko mocowania i w to samo miejsce zamontowałem 3 szt 12 cm od komputera i to daje rade Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sebastiann2 Zgłoś Napisano 14 Czerwca 2014 A tak wygląda to u mnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
martinniemczyk Zgłoś Napisano 14 Czerwca 2014 Lebcio@ dobry pomysl. Wlasnie cos takiego bylo by tanio I sprytnie, tylko obawialem sie zeby smigla do wody nie wpadly moje 120mm po podlaczeniu pod zasilacz od routera sa slyszalne, ale moglbym sie nimi w salonie chlodzic boje sie tylko, ze przy takim mocowaniu, za bardzo beda w tafle walic... Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka Cytuj Pozdrawiam Marcin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Macias Zgłoś Napisano 9 Lipca 2014 Witam. Dzisiaj zamontowałem u siebie zestaw dwóch komputerowych wiatraczków 12x12 cm. Wentylatorki przy 12 V pracują 1000 obr./min. i są praktycznie niesłyszalne. Do takiego rozwiązania skłoniły mnie Wasze wypowiedzi apropo hałasu jaki wydają "oryginalne zestawy chłodzące". Dodatkowo cieszy fakt, że można było samemu coś podziałać i zrobić niczym Adam Słodowy Z uwagi na fakt posiadania przeze mnie korony musiałem znaleźć jakiś sposób montażu. Postanowiłem konstrukcję wykonać z pleksi (oczywiście zleciłem powyższe wykonanie specjalistycznej firmie) i wyszło coś takiego. Może w/w pomysł zainspiruje innych i pomoże w realizacji własnego "wentylatora". Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lebcio Zgłoś Napisano 9 Lipca 2014 @Macias Możesz zdradzić koszty za wykonanie stojaka? Cytuj Akwarium: 540 L + 100 L sump Cyrkulacja: 2x Glamorca GP-03 Obieg: Jebao DCP10000 Odpieniacz: Twistman OB-200-EXT Oświetlenie: 4 x Maxspect Mazarra P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Macias Zgłoś Napisano 9 Lipca 2014 Lebcio, koszt wykonania w/w uchwytu to 40 zł. (bez targowania). Pani, która mnie "obsługiwała" była bardzo miła więc następnym razem myślę, że mogę liczyć na jakiś upust Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
martinniemczyk Zgłoś Napisano 9 Lipca 2014 Moze bys mi zalatwil cos takiego I wyslal do IE? Albo chociaz zdradz firme I dozuc projekcik na pm zeby wiedzieli czego szukam (jak wogole robia wysylke)... Cytuj Pozdrawiam Marcin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Macias Zgłoś Napisano 9 Lipca 2014 (edytowane) Witam. Firma , w której wykonałem w/w uchwyt to "Acrylex" - najbliżej mojego miejsca zamieszkania więc po co szukać dalej. Sam projekt był wykonany na "kolanie" więc takowego nie posiadam. Na moich fotkach widać gięcia akrylu więc każdy może sobie dopasować do własnych potrzeb. W moim przypadku mam koronę grubości 18 mm więc dałem tolerancję 1 mm więcej i to się sprawdziło. Co do kąta nachylenia wybrałem 120o - taki mi po prostu odpowiadał względem odstępu: korona, a lampa. Swoją drogą można by pomyśleć nad ruchomą częścią do której przymocowane są wiatraczki wówczas mielibyśmy większą możliwość ustawień. Acrylex może wykonać uchwyty w dowolnej konfiguracji z pleksi o dowolnym kolorze. Mnie pasował czarny do wiatraczków . Śrubki i podkładki kupiłem plastikowe w OBI. martinniemczyk - poniżej podaję namiary na firmę. Gdybyś potrzebował pomocy pisz na PW to ogarniemy temat. Acrylex sp.j. Adres: Łużycka 10, Gdynia Telefon:58 661 80 72 Edytowane 9 Lipca 2014 przez Macias (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TTQ Zgłoś Napisano 9 Lipca 2014 (edytowane) Witam, Ja polecam spienione PCV do tego ostry nożyk, cyjanoakryl i odrobina cierpliowści. Pozdrawiam Krzysztof Pick Edytowane 9 Lipca 2014 przez TTQ (wyświetl historię edycji) Cytuj [Zbiornik: 240L] [sump: 65L] [Odpieniacz: Turboflotor Blue 1000] [Cyrkulacja: 1xTunze 6045, 2xTunze 6055] [Pompa obiegowa: NewJet 3000] [LR: 34 kg] [Oświetlenie:6x39W] [GHL do ballinga] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Macias Zgłoś Napisano 9 Lipca 2014 Każdy pomysł jest dobry, który prowadzi do celu zakończonego sukcesem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
martinniemczyk Zgłoś Napisano 10 Lipca 2014 Spienionego pcv nie moge dostac, wiec juz lepiej niech mi wysla gotowa ramke... Cytuj Pozdrawiam Marcin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
qsy Zgłoś Napisano 10 Lipca 2014 (edytowane) Cześć. Macias bardzo zgrabna robota, możesz zdradzić ile Cię kosztował ten uchwyt? Dzięki z góry! Sorry nie doczytałem a widzę że 40pln ... Edytowane 10 Lipca 2014 przez qsy (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Qlfon Zgłoś Napisano 10 Lipca 2014 (edytowane) Panowie - odezwij cie się do naszego forumowego kolegi Twistmana. Robi takie rzeczy od jakiegoś czasu. Na wymiar, na życzenie tylko nie "na wczoraj". Chwilowo jest na urlopie ale może forum zagląda. ... Edytowane 10 Lipca 2014 przez Qlfon (wyświetl historię edycji) Cytuj Qlfon, Lublin Akwarium: 115x84x65, oświetlenie 6x39W T5 + BP XM140, odpieniacz BK200, cyrkulacja: 3x6055,1x6095, obieg: Red Dragon Mini 6000, Poprzednie akwarium Projekt Nautilus: 18,03,2012 - 27.07.2016. Obecnie: prawie FOWLR:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
n00n Zgłoś Napisano 10 Lipca 2014 (edytowane) Jakiś czas temu był projekt chłodzenia wentylatorkiem na takim wysięgniku: http://allegro.pl/el...4361913599.html dla jednego/dwóch wiatraczków super rozwiązanie. Edytowane 10 Lipca 2014 przez n00n (wyświetl historię edycji) Cytuj 128L, Tunze ReefPack 250 (Comline DOC Skimmer 9004 + Comline Filter 3162), Tunze 6015 + 6025, Maxpect Razor 420R 160W 16K, start na suchej skale, żywym piachu i 10% wody z działającego zbiornika. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Macias Zgłoś Napisano 10 Lipca 2014 Sam takiego rozwiązania używałem. Mój uchwyt miał jeszcze "łapy" do trzymania telefonu, które po maksymalnym rozszerzeniu idealnie pasowały pod wiatraczek 12 x 12 cm. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
n00n Zgłoś Napisano 10 Lipca 2014 No na allegro jest kilak rodzajów tych ramion. Za 5 zł taki jak wyżej, trochę drożej z łapkami, jak do telefonu. Cytuj 128L, Tunze ReefPack 250 (Comline DOC Skimmer 9004 + Comline Filter 3162), Tunze 6015 + 6025, Maxpect Razor 420R 160W 16K, start na suchej skale, żywym piachu i 10% wody z działającego zbiornika. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TTQ Zgłoś Napisano 10 Lipca 2014 Witam, Spienionego pcv nie moge dostac, wiec juz lepiej niech mi wysla gotowa ramke... Na najbardziej znanym portalu aukcyjnym w Polsce, wpisując w wyszukiwarkę frazę "spienione pcv" znajdziesz różne grubości, a nawet kolory. Warto się zaopatrzyć, można z tego materiału robić cuda. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj [Zbiornik: 240L] [sump: 65L] [Odpieniacz: Turboflotor Blue 1000] [Cyrkulacja: 1xTunze 6045, 2xTunze 6055] [Pompa obiegowa: NewJet 3000] [LR: 34 kg] [Oświetlenie:6x39W] [GHL do ballinga] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
martinniemczyk Zgłoś Napisano 10 Lipca 2014 Ale mieszkam w IE I lepiej mi kupic gotowy produkt z wysylka Cytuj Pozdrawiam Marcin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TTQ Zgłoś Napisano 10 Lipca 2014 Ale mieszkam w IE I lepiej mi kupic gotowy produkt z wysylka No to zmienia trochę postać rzeczy pozdrawiam zatem i życzę powodzenia... Krzysztof Cytuj [Zbiornik: 240L] [sump: 65L] [Odpieniacz: Turboflotor Blue 1000] [Cyrkulacja: 1xTunze 6045, 2xTunze 6055] [Pompa obiegowa: NewJet 3000] [LR: 34 kg] [Oświetlenie:6x39W] [GHL do ballinga] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maćko Zgłoś Napisano 10 Lipca 2014 Również polecam PCV, kupić sobie parę arkuszy różnej grubości i można robić z tym wszystko ja miałęm z tego zrobioną koronę, uchwyt do wentylatorów, a teraz mam stelaż do filtra przepływowego na pelletki zrobionego z butelki Cytuj 250 L , Tunze 1073.40 ,2xTunze 6045 + Jebao Wp-25, Deltec sc1455, Słoneczko 8x39W i inne pierdoły Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TTQ Zgłoś Napisano 10 Lipca 2014 Również polecam PCV, kupić sobie parę arkuszy różnej grubości i można robić z tym wszystko ja miałęm z tego zrobioną koronę, uchwyt do wentylatorów, a teraz mam stelaż do filtra przepływowego na pelletki zrobionego z butelki Ja miałem zrobione z tego materiału mocowanie wentylatorów (chłodzenie), w sumpie mocowanie wężyków od pompy dozującej GHL, półeczkę do sterownika GHL, oprawę do małej lampy led do sumpa i inne cuda na kiju. To co mi się najbardziej podoba w tym materiale to fakt, że da się go bardzo łatwo obrabiać, jest wytrzymały a cjanoakryj spaja go na wieki Pozdrawiam Krzysztof Cytuj [Zbiornik: 240L] [sump: 65L] [Odpieniacz: Turboflotor Blue 1000] [Cyrkulacja: 1xTunze 6045, 2xTunze 6055] [Pompa obiegowa: NewJet 3000] [LR: 34 kg] [Oświetlenie:6x39W] [GHL do ballinga] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach