jarr0 Zgłoś Napisano 1 Marca 2014 Ciekawostka. Dwa tygodnie temu kupiłem szczepkę briareum. Zaraz po włożeniu do zbiornika polipy nieśmiało wyszły, a przez następne dni aż trzeszczały, tak były napompowane. I nagle wczoraj zero. Gołe rurki. Nie wiem, czy stało się to tuż przed podmianką 10% wody, czy po ale to chyba nie ma znaczenia, bo przy poprzedniej podmiance się nie chowały. Parametry wody, to znaczy No3, KH i zasolenie (1024) bez istotnych zmian. Na szczepce nie ma brązowego syfu, który jak wiem jest objawem umierania koralowca. Czekać? Jak długo briareum może strzelać focha. A może to meteopata? Ciśnienie leci na mordę Acha! Wszsytkie inne koralowce w zbiorniku, to znaczy zoa, grzybki, sinu i euphyllia bez zmian, pootwierane i falujące. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
magainis Zgłoś Napisano 1 Marca 2014 Moje ostatnio się zamknęło jak KH mi spadło do 6. Jak zacząłem podbijać to prawie od razu otworzyło się na powrót. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kubencki Zgłoś Napisano 1 Marca 2014 U mnie briareum 3 dni temu miało takiego focha. Zamknęło się i przez 5 dni cisza. Otworzyło się po podmianie wody i wyrównaniu zasolenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cuba41 Zgłoś Napisano 1 Marca 2014 u mnie to samo,widac ten typ tak ma Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Coroner Zgłoś Napisano 1 Marca 2014 u mnie po włozeniu do akwa prawie tydzien sie nie otwierało a teraz piękna łączka falująca Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mari00sh Zgłoś Napisano 1 Marca 2014 u mnie też się schowało, zauważyłem że wychodzi z pod niego czerwone ciało obce nie wiem czy to jakiś wieloszczet a może ramię wężowidła, czy ono może drażnić szczepkę przez co się nie otwiera? Cytuj 38x38x43 60L + Sump 20L + Dolewka 10L | Maxspect Razor Nano 60W | Tunze 9002 | Koralia Nano 1600 + Koralia Nano 900 + NJ1700 | 8 Kg LR + 4,5 Kg LS Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kuba503 Zgłoś Napisano 1 Marca 2014 a u mnie są 3 kępki obok siebie i akurat ta środkowa zamknęła się w sobie niezbadane są ścieżki... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AquaManiac Zgłoś Napisano 1 Marca 2014 Gorgonie tak mają, że się czasami zamykają. Często związane jest to z "linieniem" korala i jeśli ten stan nie trwa dłużej niż 3-4 dni, z reguły nie ma potrzeby się denerwować. Cytuj http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej_____________________________________________________________________ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Amatricis Zgłoś Napisano 1 Marca 2014 Jarr00 daj mu czas a jeżeli się nie otworzy to spróbuj może przestawić. Te parametry też posprawdzaj czy masz w normie. Z tego co czytałam ten koral jest wrażliwy na zmiany parametrów, w szczególności zbyt niskie kH. Mari00sh, pod moim briareum mieszka małe wężowidło i wieloszczet i mu to nie przeszkadza. Cytuj 150l, wymiary 60x50x50, filtracja reefpack 250, oświetlenie 4x24W, 12 kg LR, 18 kg LS, start 7.01.2014 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarr0 Zgłoś Napisano 2 Marca 2014 Dzięki za wszystkie słowa otuchy, też myślałem, że to KH, bo od dwóch tygodni delikatnie podnoszę. Dziś rano drań jakby nigdy nic wypuścił polipy i zaczął nimi bezwstydnie machać tam i z powrotem. Klasyczny foch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mari00sh Zgłoś Napisano 2 Marca 2014 U mnie to samo, dziś od rana ładnie się pompuje Cytuj 38x38x43 60L + Sump 20L + Dolewka 10L | Maxspect Razor Nano 60W | Tunze 9002 | Koralia Nano 1600 + Koralia Nano 900 + NJ1700 | 8 Kg LR + 4,5 Kg LS Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarr0 Zgłoś Napisano 2 Marca 2014 Kurcze, może to jednak rzeczywiście kwestia ciśnienia atmosferycznego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mari00sh Zgłoś Napisano 2 Marca 2014 W zasadzie mieszkamy po sąsiedzku wiec kto wie Cytuj 38x38x43 60L + Sump 20L + Dolewka 10L | Maxspect Razor Nano 60W | Tunze 9002 | Koralia Nano 1600 + Koralia Nano 900 + NJ1700 | 8 Kg LR + 4,5 Kg LS Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarr0 Zgłoś Napisano 2 Marca 2014 ... I mamy podobny sprzęt jakim programem oświetlenia lecisz? J Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mari00sh Zgłoś Napisano 2 Marca 2014 preset 2 Cytuj 38x38x43 60L + Sump 20L + Dolewka 10L | Maxspect Razor Nano 60W | Tunze 9002 | Koralia Nano 1600 + Koralia Nano 900 + NJ1700 | 8 Kg LR + 4,5 Kg LS Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AquaManiac Zgłoś Napisano 2 Marca 2014 Prędzej cykl księzycowy, czy coś takiego Cytuj http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej_____________________________________________________________________ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Amatricis Zgłoś Napisano 2 Marca 2014 Heh, ciekawe gagatki z tego briareum. Ja miałam tak, że po wstawieniu korala do akwarium pierwsze co to kupiłam dodatkową pompkę do cyrkulacji (nie planowałam jej pierwotnie) bo mi kiepsko polipowała (wypuszczała polipy, ale nie tak mocno jak powinna) no bo skoro potrzebuje mocnej cyrkulacji to trzeba jej takową zapewnić. Przy mocnej cyrkulacji (takiej jaką mniej więcej miała w sklepie) obrósł ją brązowy nalot i przestała polipować na 3/4 powierzchni. Wyczyszczenie nic nie pomogło - nalot wrócił. No to rzutem na taśmę wyrzuciłam z akwarium tą dodatkową pompkę i postawiłam korala w skrajnie innych warunkach - bardzo mała cyrkulacja i trochę mniej światła. Polipuje jak głupia i zero nalotu niezbadane są ścieżki briareum Cytuj 150l, wymiary 60x50x50, filtracja reefpack 250, oświetlenie 4x24W, 12 kg LR, 18 kg LS, start 7.01.2014 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kinia87 Zgłoś Napisano 8 Lipca 2014 podbije temat. U mnie briareum nie otwiera sie w pelni juz okolo miesiaca... widze, ze zaczyna zanikac...pomalu "plazma" sie kurczy...nie pomaga zmiana miejsc, zauwazylam jedynie, ze na skalce, na ktorej jest briareum pojawila sie protopalythoa.. czy ona moze wplywac na kondycje briareum? czy to jakas inna przyczyna? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tomi85 Zgłoś Napisano 7 Października 2014 To i ja opowiem o swoim problemie. Briareum kupiłem tydzień temu. Polipy nie pokazały się do dziś a nawet poznikały całkowici. Po zakupie delikatnie wystawały dziś nie ma ani jednego. Minął tydzień próbowałem przestawiać w różne miejsca ale bez rezultatu. Obecne parametry jakie mam to temp. 24 zasolenie 1023 PO4 0,01 NO3 25 NO2 0 ph 7,7 KH 7 i są stałe od dłuższego czasu. Co poradzić i czy zaczynać się martwić ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Papugazako Zgłoś Napisano 21 Października 2014 (edytowane) U mnie briareum miało się z reguł (sic!) gorzej kiedy poprawiałem jakość wody - po większych podmianach, etc... Edytowane 21 Października 2014 przez Papugazako (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tomi85 Zgłoś Napisano 22 Października 2014 Ostatnio zaczęła wypuszczać nieśmiale polipy na kilka milimetrów. Zobaczymy co dalej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tomasz Kuliński Zgłoś Napisano 22 Października 2014 U nie 7 dni i nocy nie było widać ani jednego. Teraz wszystko faluje nonstop 24h/dobę . On widać tak ma i trzeba go przeczekać. Cytuj Pozdrawiam Tomek To było moje akwa Teraz jest to akwa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach