Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Mam dwie szczepki zoa jedna pięknie otwarta,druga otwiera się częściowo.Zauważyłem że chodzą po niej asteriny.Czy są one przyczyną tego że się zoa nie otwiera?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, asteriny jedzą zoa, przynajmniej tak mi powiedziano.

150l, wymiary 60x50x50, filtracja reefpack 250, oświetlenie 4x24W, 12 kg LR, 18 kg LS, start 7.01.2014

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wywal dziadostwo nic dobrego z nich nie ma

Pozdrawiam.

Irek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć.

Temat był już poruszany na forum - poszukaj.

Asteriny podgryzają Zoa. Najlepiej wyławiaj rozgwiazdy jak są łatwo dostępne zanim nie staną się plagą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki wielkie.Zaraz zabieram się za wyławianie ich z solniczki.Pozdrawiam ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Asteriny są pożytecznymi glonożercami ale jeżeli zaczyna brakować glonów a jest ich dużo i braku pokarmu podstawowego zmieniają sobie wtedy menu i potrafią podjadać polipy zoasków ,trzeba kontrolować ich populacje .

Zaczynam od początku nie od zera .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jeszcze jedno.Wyrzucać je czy może lepiej je odłowić do sumpa?Ponoć są one tam pożyteczne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja się z nimi nie bawię - idą do WC. Szybko się mnożą i tak wcześniej czy później zagoszczą w sumpie - decyzja należy do ciebie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też dzisiaj podląłem decyzje o odstrzale asterin. Fajnie wyjadały do bialości glony wapienne ze skały ale teraz zabrały sie za jedyna skałke z zoa.

P.

Takie tam 53L, 50x30x35, Koralia Nano, Tunze 9001,  kaskada HBL501, lampa LED, SPECTRA, 30W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ja się z nimi nie bawię - idą do WC. Szybko się mnożą i tak wcześniej czy później zagoszczą w sumpie - decyzja należy do ciebie.

Nie pomyslałeś jak to zwierze musi się męczyć zanim umrze?

Bardziej ludzkie w woreczek i do zamrażarki, z powodu róznicy temperatur po prostu zasypia

Wysłane z mojego iPhone 5s

przez Tapatalk

033fd43db32ee7743f8be8c887bf68a3u416a384.png

Akwarium 210L Red Sea Max, Panel 40L, Oświetlenie 6x39W 2x Arcadia Hybrid , 2x Arcadia Deep Blue, Cyrkulacja 2x Jebao WP25 z twin controlerem, Skimmer org od Red Sea w panelu. Balling Aquaforest kompletny z komponentami. Sól Aquaforest Reef Salt

Testy wody Red Sea Pro oraz Hanna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też dzisiaj podląłem decyzje o odstrzale asterin. Fajnie wyjadały do bialości glony wapienne ze skały ale teraz zabrały sie za jedyna skałke z zoa.

P.

I chyba słuszną, zoa przestały znikać.

P.

Takie tam 53L, 50x30x35, Koralia Nano, Tunze 9001,  kaskada HBL501, lampa LED, SPECTRA, 30W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.