Skocz do zawartości
proflo

Czy jest to Protopalythoa?

Rekomendowane odpowiedzi

Protopalythoa czy dobrze mi się wydaje? jeśli tak to, czy jest ona toksyczna? pozbyć się tego? i jak to zrobić?

qvc9.jpg

Edytowane przez proflo (wyświetl historię edycji)

Opti 60x30x35 (63L), Tunze 9002, Hagen glo T5 2X24W, Eheim Jager 75W, Newa Wave 1.6

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak te zielone

zolte parazoa

a te białe to nie mam pewnosci czy brarium odbija, czy jakieś hydroidy

LED Maxspect, Tematy lufta

Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli są trujące? jest patent na usuniecie tego ?

Opti 60x30x35 (63L), Tunze 9002, Hagen glo T5 2X24W, Eheim Jager 75W, Newa Wave 1.6

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszystkie chyba koralowce są trujące

jesli zielone kapelutki chcesz usunac w obawie o zdrowie

to zółte parazoa też

czyli sprzedaj skałę lepiej dalej

a tak to mozesz spokojnie wyjmując skałę z baniaka nozem "zdjąć" korale z warstewką skały

Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skały nie sprzedam bo jest jej mało w akwarium... dokładnie mi chodzi o moc toksyny z tego co wyczytałem o Protopalythoa ma bardzo mocna toksynę dlatego chciał bym się jej pozbyć.... z tym nożem to jest bezpieczne? Natomiast o Parazoanthus sp. 01 nie słyszałem, że jest niebezpieczna..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to właśnie słyszysz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie że wszystkie koralowce wydzielaja toksyny ale porównywać Protopalythoa i Parazoanthusy to chyba przesada.

No chyba, że masz jakies wiarygodne źródło do podania.

P.

Takie tam 53L, 50x30x35, Koralia Nano, Tunze 9001,  kaskada HBL501, lampa LED, SPECTRA, 30W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozostaje mi odłamac pól skały na której to rośnie... Nie chce takich niebezpiecznych korali..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak chcesz się pozbyć spróbuj do każdej mordki dać Joe's Juice na Aiptasie - ja tak ograniczam Xenie i Briareum - działa (przestają się pompować i po kilku dniach zanikają. Tylko podczas aplikowania wyłącz cyrkulację - zostaw środek w mordce na 15 minut a następnie odessij.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak, ale protopalythoa wydziela truciznę gdy czuje się zagrożona, to na bank ją wydzieli jak się będzie uśmiercać. Ja bym u siebie w akwarium czegoś takiego nie zrobiła.

150l, wymiary 60x50x50, filtracja reefpack 250, oświetlenie 4x24W, 12 kg LR, 18 kg LS, start 7.01.2014

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dokładnie, takim uśmiercaniem w baniaku robi się więcej złego dla systemu i człowieka, niż nic nie robiąc.

Taka praktyka przy Protopalythoa jest mocno ryzykowne dla czlowieka poniewaz odpieniacz zbierze syf a częsciowo pusci to w powietrze

takze nie polecam

jak pisałem wydłubać bez problemu mozna "do kibla" bezposrednio niechciane zycie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli nic mi nie grozi jeśli wyciągnę ten kawalek skały i wydłubie po za akwarium wszystkie polipy jest ich ok 10szt.... Przepłukać skalę wodą z akwarium, za nim ją włoże z powrotem do akwarium ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podstawowa higiena + otwarte okna i powinno być ok

wiedz, że opisywane przypadki sa poważne, ale to nie jest tak, że każdego dnia akwarystyka morska zbiera żniwo kolejnych poszkodowanych

wypadki raczej są wypadkową wielu czynników w skrócie zwanych niefartem lub brakiem pomyślunku, kiedy już wiemy, że na to trzeba uważać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakoś nie miałem odwagi wydłubac tego świnstwa... odłamac skały tez nie dałem rady i finał był taki, że skała trafiła do zamkniętego wiaderka które teraz stoi na balkonie... Nocna temperatura powinna wykończyć to dziadostwo, ale ja nawet nie będę już tego otwierał...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

złap pod wodą pensetą za polip i pociągnij i już , Wyrywam w ten sposób dzisiątki polipów bez maski i rękawic ;) oczywiście jak chcesz załóż maskę , rękawic po łokcie i pootwieraj wszystkie okna i drzwi i zgłoś do sanepidu i szpitala zamiar. Sorry za off,ale zaczyna mnie przerażać podejście niektórych kolegów .Od kąd pojawiły się posty o toksyczności tego korala to coraz częściej jego toksyczność odbierana jest jako najgorsze zło ,noramalnie armagedon jakiś!!! To jak z trynkiewiczem ,przed nim i po nim wyszło pewnie ze 100 jemu podobnych, ale to on jest naj... . Ludzie to paranoja jakaś . Nie neguję toksyczności tego korala ale troche umiaru! są setki zwierząt w naszych akwariach bardziej i mniej toksycznych(trujących) ryby, strzykwy , ślimaki, korale..... ale ostatnio nic tylko palythoa i palythoa . Rozmiar dyskusji przybiera już formę histerii ;( Nie będę już mówił ,że mam tego korala dużo w akwa i już bardzo długo.... bo zawsze może się trafić jakiś uczulony i dopiero by było ;) Wracając do tematu , JA rwę polipy pensetą pod wodą w akwa i one sobie wtedy puszczają do wody co chcą i nic nikomu i niczemu się nie dzieje (nie widać oznak nawet najmniejszego stresu stresu u ryb, bezkręgowców,strzykw,ślimaków, koralowców sps,lps,miękkich ) . Jak tak robię , Ty zrób jak uważasz ;)

360l

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Juz po temacie :-) skala ważyła kg pozbylem się jej mam spokój nie chce takich w swoim zbiorniku...

Dopiero odpalilem akwarium i nie chce mieć jakikolwiek problemów, a jak tam z nimi jest to już sam nie wiem... Dzięki wszystkim za pomoc zrobiłem i tak po swojemu :-P

Edytowane przez proflo (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Paweł ja nie wiem czy dobre hobby wybrales.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Paweł ja nie wiem czy dobre hobby wybrales.

Zdaje sobie sprawę, że nie będzie łatwo i będą cały czas jakieś problemy ... Ja doskonale wiem jak bardzo chciałem, dlatego tu jestem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja nie wiedziałem co mi na małej skałce wyrasta.

i tu też, dużo z was ma je w akwariach?

bo chyba zostawię je w spokoju mimo straszenia tymi toksynami.

post-16509-0-79940400-1393956278_thumb.jpg

post-16509-0-33526700-1393956386_thumb.jpg

akwarium 130/35/50-ok.200l wody , skała 24kg, odpieniacz deltec mce600 , cyrkulatory JVP 101x2/tunze 9025 , sól aquaforest 2x39w t5 sylvania aquastar,blue , t-8 36w pawer glo, t8 36w sylvania coralstar actynic, lampa led DIY ok. 75w.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.