Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

WITAM

Czy wie ktoś może czy da się zmienić skale w takim refraktometrze

http://allegro.pl/refraktometr-glikol-elektrolit-spryskiw-rha-503atc-i4012431061.html

na taka żeby sprawdzić zasolenie ???

mam ich kilka na warsztacie i może dało by się wykorzystać

pozdrawiam Jacek

..............................................2651-obraz%20055%20%5B1600x1200%5D.jpg..............................................

FOWLR Już nie długo bo mi oczy bez cukierków padną :) 150x50x50 + sump 240L,30kg LR , 8x39 W , Ati BM 200,cyrkulacja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam identyczny z budowy refraktometr tylko futerał plastikowy no i skala morska. Sprawdź z innym refraktometrem na solance i zapamiętaj pomiar (jeśli się w skali mieści) i np zasolenie ustawiaj na -25st :rofl:

Wizualnie pryzmat wygląda na taki jak w moim więc jest szansa, że pomiar będzie się mieścił w zakresie a różnice sprowadzają siętylko do innego nadruku i futerału.

731450e5ecb50e0ff9c2e1941b208841u392a365.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj panowie, nie kombinujcie. Skoro są refraktometry dedykowane do wody slonej, a inne sa do wody morskiej, to co wy chcecie osiągnąć. Z g.... papu nie zrobisz, jak mawiala moja babcia. Moze wyglad podobny, ale wystarczy ze kąt pryzmatu bedzie inny.

http://nano-reef.pl/...n-szybki-start/

Nowe, większe, ale nadal AF:

http://reefhub.pl/ca...aniewski-1000l/

Myślimy tak, bo wszyscy inni ludzie tak myślą;

albo dlatego, że myślimy w ogóle, to naprawdę tak myślimy;

albo dlatego, że kiedyś kazano nam tak myśleć,

to myślimy, że musimy tak myśleć...

Rudyard Kipling

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego niech sprawdzi skoro ma je "na warsztacie" ;)

A że zasolenie trzymamy na stałym poziomie to i wyrafinowana skala nie jest potrzebna. Mi w moim wystarczyłaby jedna kreska na 1,026 SG i więcej do szczęścia nie potrzebuje :p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj panowie, nie kombinujcie. Skoro są refraktometry dedykowane do wody slonej, a inne sa do wody morskiej, to co wy chcecie osiągnąć. Z g.... papu nie zrobisz, jak mawiala moja babcia. Moze wyglad podobny, ale wystarczy ze kąt pryzmatu bedzie inny.

czyli są różne pryzmaty i tylko tym się różnią .może da się je wymienić ???

..............................................2651-obraz%20055%20%5B1600x1200%5D.jpg..............................................

FOWLR Już nie długo bo mi oczy bez cukierków padną :) 150x50x50 + sump 240L,30kg LR , 8x39 W , Ati BM 200,cyrkulacja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W wymiane to sie nie ma co bawic bo to bedzie sporo zachodu i lipa moze wyjsc. W tych refraktometrach jest ATC czyli caly uklad ktory koryguje kąt/odczyt zaleznie od temperatury.

Testowales ten refraktometr na solance? To powinno wszystko wyjasnic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.