Skocz do zawartości
Kraszan

Co sądzicie o takiej oprawie HQI 150W za 145zł?

Rekomendowane odpowiedzi

Kraszan: jak myslisz o przejsciu na twarde korale to moge Ci tylko jedno doradzic: przy 65cm slupa wody o HQI 150W zapomnij.

Jezeli zbiornik bedzie mial 150cm szer. to 2x150W to jest zupelnie nic.

Dalbym 2x250w + T5 aktyniczne.

Kupujac takie lampy dobrze trzebaby sie dowiedziec o filtrowanie promieni UV.

Pozdrawiam

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no właśnie jak z tym filtrowaniem UV ??

ktoś pisał że lamy 150W i 250W nie mają filtra a 400W już ma, tylko że 400W ma inne gniazdo do żarnika niż 150W i 250W więc kupienie 400W i wsadzenie tam żarnika 150W wymaga przeróbek

-- akwa 160L, Biostar Flotor, RO+DI, 6x24W T5, cyrkulacja 2000l/h, sól KENT Marine, LR 25kg Ophiolepis superba, 3x?limak, 9xpustelnik, Z.velifierum, 2xA.occelaris, E.bicolor, A.typicus, Xenia, Rhodactis indosinensis, Lobophyton, Clavularia,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i czy przy tej oprawie nie zaszkodzi wilgotne środowisko ??

-- akwa 160L, Biostar Flotor, RO+DI, 6x24W T5, cyrkulacja 2000l/h, sól KENT Marine, LR 25kg Ophiolepis superba, 3x?limak, 9xpustelnik, Z.velifierum, 2xA.occelaris, E.bicolor, A.typicus, Xenia, Rhodactis indosinensis, Lobophyton, Clavularia,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Kraszan, jeśli jeszcze nie zamówiłeś NEFRYTów to daj sobie spokój. Miałem te lampy. Nie polecam. Sa fajnie mocowane i w ogóle zgrabne ale jako lampa do akwa to nie jest to dobry pomysł. Elektryka chodzi bardzo głośno i świecą za szeroko takze sporo światła stracisz na rozproszenie. Jesli już to są do nich specjalne klapki kierunkowe - warto zainwestować chyba 30 zł. A w ogóle jesli chcesz używać porządnych żarników po 200 zeta to nie myśl o takich lampach chyba, że dołożysz system wstrzymania startu na gorąco. No i jeszcze lepiej zmienisz układ zapłonowy. Ale wtedy to już tylko obudowa Ci zostanie oryginalna :D

Co do mocy to ja bym dał 150. Jesli nawet będą SPS-y to można je posadzić nieco wyżej i spoko dadzą radę chociaż granica wykorzystania 150/250 pewnie biegnie gdzies w okolicach 60-65 cm głębokości.

A propos filtrów UV - uważacie, ze w firmowych lampach to są specjalne szybki ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kążda szyba już filtruje pasmo UV. IMHO nie ma co przesadzać. Na tej podstawie wszystkie te nasze przemysłowe lampy nie nadawałyby się do użytku. Ważne jest żeby szyba była hartowana i to chyba wystarczy.

niestety bez akwarium :( ale strasznie tęsknię

"opis moich ex-akwariów http://alexkoz.ovh.org/akwarium/index.html"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Kraszan: lampy kupiles...a czy udalo Ci sie znalesc kostium zabki.

ocean pod nosem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@harnas - kostium zabki znalazłem. Dziecko kumpla miało jakiś występ, a kumpel "nieinternetowy", bez książki telefonicznej itd... Pomóc chciałem :D

Morski dinozaur w stanie spoczynku - forumowy weteran :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a mam pytanie: w Praktikerze widziałem znośne lamy do żarników (do 500W na gniazdo do takich jak 150W mają) za 25PLN, miały szybkę i nawet IP44. Czemu one takie tanie ?? i czy nadają się do akwa ?? bo nawet miały takie jajowate kształty i żona zgodział się takie coś w salonie powiesić :D

trzeba w nich coś zmieniać ?? czy tylko żarnik odpowiedni ??

to jest taka lampa jak tutaj 5 od góry http://www.astat.com.pl/content/view/100/258/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak znajdziesz później żarniki halogenowe 10.000K to czemu nie :D

Ale to przeciez (prawie) zwykły halopak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no doba ale czy się nadaje ?? tamte halopaki były owalne i fajne. tylko czy nie ma tam innej elektroniki czy coś ??

a żarniki to spokojnie kupie i nawet chyba 14kK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AlMastar... Ty się chyba nabijasz... :D

Siedzisz już jakis czas na forum, postów napłodziłeś setki i nie zauważyłes do tej pory tej drobnej różnicy między oprawą metalową halogenową a metalohalogenkową?

A masz moze jakis link do takich halogenów 14kk ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kraszan: do tej pory nie interesowało mnie HQI :D i dlatego pytam

specjalnie w sklepie sprawdziłem lampy sa na trzonek Rx7s, więc pasuje do nich żarnik z aqvalight

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żarniki halogenowe nie mają układu zapłonowego wymaganego przez HQI. Czyli jesli żarnik pasuje (chociaż o ile pamiętam z czasów DIY to gniazda do żarników halogenowych były nieco innych rozmiarów i wymagały małej przeróbki do hqi) to musisz dołozyć układ zapłonowy (może być poza lampą a zysk jest taki, ze grzeje się z dala od wody) do HQI. 4 lata temu tak się robiło właśnie hqi do akwa bo opraw przemysłowych nie było.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.allegro.pl/item99066006_lampa_metalohalogenowa_hqi_150w_najtaniej_.html

ja mam takie dwie do nich od spodu podczepilem belkę T5 2x 54 W aktyniki a w HQI mam 2x150 żarniki po 14000K

Philipsa z filtrem UV juz w żarniku .... problem miałem z zapłonnikami , strasznie hałasują , wymieniłem na elektroniczne Philipsa i jest super

Wreszcie !!!! 425 l profil, komin 22 l, sump280 l, Turboflotor 5000 shorty , DELTEC PF601S, Obieg DELTEC HLP 5250, WEIPRO LM150 (3x150HQI + 2 T8 54W aktynika) cyrkulacja TUNZE 7240/2 + TUNZE TS12 6100 + multikontroler, 130kg skały

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.