Skocz do zawartości
xroksana22

sera siporax mini vs sera siporax 15mm

Rekomendowane odpowiedzi

Witam napiszcie proszę czy jest jakas znacząca róznica (oprócz ceny) pomiędzy wersją mini a ta drugą

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Składem się chyba nie różnią a jedynie wielkością. Wersja mini nada się do jakiegoś filtra fluidyzacyjnego.

Jest : 148l z panelem na miękko Powrót w nieznane

Było : 432l + 180l sump     Mój dziennik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest raczej to samo. Wydaje mi sie ze mini przy tej samej objetosci (np. w 1 litrze) bedzie mialo wieksza powierzchnie dla bakterii ale znow z drogiej strony bedzie slabszy przeplyw przez zloze.

Ja u siebie mam 2l mini i 1l 15mm. Bo tak mi sie kupilo:)

Pozdrawiam mobilnie

START 12.12.2013 - 180L z panelem 70x70x45, odpieniacz DIY a'la midi flotor ale.... na igle AB 2000/1 :), ATI Sunpower 6x24T5 + 9W LED china blue, betonowa skała DIY, AllInOne w reaktorze DIY, baniakiem kręci jebao WP-25 i koralia 2800.

http://nano-reef.pl/...0l-betonowisko/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Składem się chyba nie różnią a jedynie wielkością. Wersja mini nada się do jakiegoś filtra fluidyzacyjnego.

do filtra fluizydacyjnego? ??? Raczej nie.

Akwa.125x55x60 + sump 80x40x40 , Maxspect 2x120w 16000k , obieg Eheim Compact +3000 , odp. diy ala ATI 200 , cyr. 4 x Tunze 6055 na Multi. 7095 , Dastaco II ala DiTus ,AquaRoche ZERO LR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czemu nie ? Na wolny przepływ tak żeby się nie ruszały i będzie dobrze .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

One i tak by sie nie ruszly bo ciezkawe sa. Poza tym przez filtr nie trzeba od razu tornada puszczac :).

Pozdrawiam mobilnie

START 12.12.2013 - 180L z panelem 70x70x45, odpieniacz DIY a'la midi flotor ale.... na igle AB 2000/1 :), ATI Sunpower 6x24T5 + 9W LED china blue, betonowa skała DIY, AllInOne w reaktorze DIY, baniakiem kręci jebao WP-25 i koralia 2800.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie ma szans w takim filtrze!

na opakowaniu nie ma opisanych różnic ??

Ciekawe która "granulka" ma większą powierzchnię.

http://www.sera.pl/p...onal-15-mm.html

Sera to całkiem ciekawy temat, odpieniacze też ciekawe, i całe akcesoria.

Edytowane przez Diabeł prawdziwy (wyświetl historię edycji)

Mała szklanka słonej wody, na dnie skały, w toni ryby i jakieś stwory. :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie ma szans w takim filtrze!

Ciekawe która "granulka" ma większą powierzchnię.

Ale dlaczego uważsz że nie nadają się do filtra ? Gnieżdżenie się w skarpecie i obmywanie tylko wierzchnich warstw jest lepsze ? W filtrze da się ustawić w miarę równy przepływ .

Oba produkty mają taki sam opis na etykietach (przynajmniej w internecie ). I tak jak pisze W32darWin w 1l zmieści się więcej siporaxu mini (a co za tym idzie więcej powierzchni do zasiedlania ) niż standardowej wersji .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a dla tego że ; wkład powinien się poruszać wolno pływać, jak biopelet itp.

Dla mnie tak to powinno wyglądać https://www.youtube....?v=pPOZTwZoU-M.

Ale oczywiście mogę się mylić

A jeśli ma się nie ruszać, to chyba coś nie bardzo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Diabel ja to Cie cos nie rozumiem. Siporax ma byc w skarpecie lub koszyku i tam jest statyczny. Nie rozumiem czemu w filtrze mialoby byc inaczej? I tak jak napisal felek mozna ustawic sobie rowny przeplyw.

Pozdrawiam mobilnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w skarpecie, maże i tak, ale nie w tubie. To przecież różne sposoby filtracji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w skarpecie, maże i tak, ale nie w tubie. To przecież różne sposoby filtracji.

Ale woda ta sama a w filtrze przepływ lepszy. Czy Ty w ogóle stosowałes to kiedyś?

Akwarium:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

właśnie nie widzę różnicy między zwykłą ceramiką.

I nie wiem co z tym zrobić, próbuję, czytam, i im więcej tego się pojawia tym mniej cudowne mi sie wydaje samo stosowanie.

kupiłem w sumie 2l i nie widzę żadnych zmian.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo zmiana nie przychodzi z dnia na dzien. To zloze musi sie zasiedlic przez bakterie, a ze powierzchnia duza to zasiedlanie dlugie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

właśnie nie widzę różnicy między zwykłą ceramiką.

I nie wiem co z tym zrobić, próbuję, czytam, i im więcej tego się pojawia tym mniej cudowne mi sie wydaje samo stosowanie.

kupiłem w sumie 2l i nie widzę żadnych zmian.

Wiec zapytam z ciekawości. Na jakiej podstawie zatem twierdzisz, że nie można tego stosować w filtrze skoro nie masz o tym bladego pojęcia? I jeszcze kończysz wypowiedzi krzycząc (wykrzyknikami)

Akwarium:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja uzylem siporaxu 25mm bo tak ludzie polecali, pewnie dla tego aby sie mniej zamulal, mam okolo 27l w nim plywa glownie zooplankton mysle ze to jest dobre rozwiazanie bo wszystkie male istotki maja sie gdzie przemieszczac pomiedzy siporaxem i jednoczesnie czyszcza go z wszystkiego co woda przyniesie, a powierzchnia filtracyjna do osiedlania bakterii i tak jest wystarczajaca bo azotany mam na 0.

a co do filtra to jest super rozwiazanie tylko ze nie widze sensu po co robic sobie koszty dodatkowe na filtr lepiej jest wydzielic dodatkowa komore w sumpie na niego bo zasada dzialania bedzie identyczna.

wersja mini wsypana bezposrednio do sumpa mysle ze bedzie za bardzo zbita i narazona na zamulanie roznymi resztkami, co po czasie okazac sie moze bombą ktora wybuchnie bo gdy sie zruszy to zloze siporaxowe to caly syf poleci z pompa do baniaka. ten mini nadawal by sie wlasnie do filtra przeplywowego czy kubelka, ale jak pisalem wyzej wolal bym uzyc siporaxu 25mm.

ps. poczatkowo czyscilem siporax co jakis czas, aby jakis syf sie nie osadzal teraz przestalem go czyscic nawet rak nie wkladam do tej komory co by nic nie zruszyc i nie zachwiac biologii bo ona sama sobie z wszystkim poradzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w filtrze fuidyzacyjnym?

Zdawało mi się że powinno medium się ruszać.

ale tak jak pisałem wcześniej że mogę się mylić.

I nie przypominam sobie wykrzykników tylko (??)

@dirty Marku, ja mam w sumpie woda wpływa dołem i wypływa górą, czy tak dobrze?

I własnie bardzo swobodnie przepływa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym filtrem to tak jak byś powiedział że nie mogę przewieźć worka cementu osobówką bo od tego jest bus :)

Z tym przepływem powinno być dobrze ja mam podobnie ale dodałem sobie koralie nano do komory z siporaxem (leżała w szafce to postanowiłem wykorzystać)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w filtrze fuidyzacyjnym?

Zdawało mi się że powinno medium się ruszać.

ale tak jak pisałem wcześniej że mogę się mylić.

I nie przypominam sobie wykrzykników tylko (??)

@dirty Marku, ja mam w sumpie woda wpływa dołem i wypływa górą, czy tak dobrze?

I własnie bardzo swobodnie przepływa.

nie widze sensu aby siporax w filtrze musial sie poruszac przeciez tam wystarczy przeplyw aby woda nie stala i przeplywala ciagle jak najbardziej napowietrzona

A co do sumpa mam podobnie jak ty tylko ze woda wplywa od gory wyplywa do dolu ale tu nie widze roznicy za bardzo moze nawet twoje rozwiazanie lepsze bo mniej syfu sie do niego dostaje, dodatkowo mam siporax w workach po kartoflach (takie siatkowe woreczki) ze gdyby przyszla potrzeba wyciagniecia go to mam 3 woreczki i chwile wszystko wyciagniete.

Edytowane przez dirty_pig (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

uważam że powierzchnia filtracyjna będzie bardzo podobna natomiast grubszy nie będzie się tak zapychał i będzie łatwiejszy w wyczyszczeniu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odświeżę temat bo zamierzam sie do kupna i po waszych opiniach chyba tego 15 mm celem wlozenia do kaskady...dobry pomyśl? I jescze pytanie- co ile i czy w ogóle trzeba go plukac? ALBO tez poruszyć go w filtrze co jakieś czas?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podbijam

Jak z tym siporaxem, czas jakiś już minął, może ktoś by coś napisał więcej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co tu pisać działa i tyle, mały się bedzie szybciej zatykać , ja mam duży i nigdy go nie płukałem siedzi sobie i zarasta bakteriami :blushing:

Akwarium 150*65*60 ,sterowanie iks, reaktor vertex ,odpieniacz ,250 bk vertex,filtr vertex1,5 ,vertex filtr Biopallets XL, ,oświetlenie - 8*80w t5 ,cyrkulacja 2*6105,+multi7095, obieg BK 8500 http://nano-reef.pl/....-ceramiki/ ,http://nano-reef.pl/..,

zapraszam po szczepki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam mały i duży zmieszane razem. Właśnie mi przypomnieliście że miałem nim wstrząsać :), czego już chyba z 8 miesięcy nie robiłem (albo i więcej :p )

On jest tylko siedliskiem dla bakterii (dobrym siedliskiem) więc czemu miałby nie działać.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.