Ja jestem zapalonym wędkarzem ... tzn bylem no przez zmianę statku (nie chodzimy codziennie na tym na kotwicę) oraz zajęciami po powrocie do domu (a jeszcze budowa chaty doszła...) to praktycznie jak raz w roku pojadę to max :/
Nienawidzę spiningu ani muchy. Spławik albo koszyk i mogę siedzieć 24h
Bardzo miło wspominam jeden ze statków badawczych w mojej firmie gdzie praktycznie codziennie szliśmy na kotwicę co owocowało łowieniem na morzu od 18 do czasami godzin porannych jak było w miarę ciepło lub nie kotwiczyliśmy na tzw pustyni (plaża na dnie gdzie złowienie glona to był sukces). Nałowiłem się dorszy, haddocków, ling, płastugi, halibut, tzw tope shark (tak, rekiny też hehe), dogfish a największe przeżycie (poza rekinami) to ogromne stingraye czyli płaszczki (tzw. skate fish).
Łowiłem też kalmary (które kilogramami wiozłem do domu hehehehhe lub mroziłem na przynętę), kraby a jeden z największych pojedynków stoczyłem z ośmiornicą.
Królem walki był tzw conger eel, który ma cholernie groźny uścisk szczęki.
No i naturalnie makrele, po 6-8 na raz. Idealne na przynętę a nawet na surowo tararek
Niestety foteczek nie wrzucę bo ze względu na charakter firmy po prostu nie mogę. Chyba, że ktoś będzie chciał to może mi się uda jakoś wykadrować ale raczej się nie odważę.
W kraju to zasiadka na karpia, lina lub szczupak na żywca.
W dniu 24.05.2021 o 22:38, michalzgierz1989 napisał:Żeby nie zakładać bez sensu nowego tematu bo dotyczy tego samego, jak ktoś nie widział co lubią Polskie Łakomczuchy w wodzie to jest kanał na YT, z prywatnego oczka wodnego można podejrzeć co rybom smakuje i wykorzystać w praktyce czy to nad wodą czy u siebie w domu jak ktoś ma
Trochę z dystansem do tego podchodzę bo wszystko zależy czym dane zwierzęta były karmione i jak głodne są. To, jak sam napisałeś, prywatne oczko.
Ja z jednego z kanałów w hiszpani łowiłem "jakieś tam bliżej mi nieznane ryby ale dość duże" na kiełbasę, taką parówkową. Co rzut to ryba.
Na statku często łowiłem na gumowe robaki które były zanurzone w aminokwasach
EDIT: o cholera ale trup-topic wskrzeszony.