Skocz do zawartości
Dolphineq

Przeróbka lampy atman 4 x 54W T5

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jak wiadomo większość osób zakładających akwaria morskie, na wielu rzeczach chce zaoszczędzić ... to kupując tańsze produkty, lub tworząc je samemu. Jako, że moje przejście z akwarystyki słodkowodnej na morską trochę już trwa, mam czas, aby dobrze się zastanowić nad każdym swoim projektem, który chcę wcielić w życie. Niewątpliwie jednym z najważniejszych czynników w akwarystyce morskiej, który jest odpowiedzialny za warunki panujące w zbiorniku to oświetlenie. Niestety nie każdy może sobie pozwolić na wydatek rzędu 1500 zł za lampę dobrej klasy ... i tutaj z pomocą przychodzą nam te często szalone pomysły DIY ;D. Tak też było ze mną. Jako że po akwarystyce słodkowodnej została mi lampa atman dr 120, postanowiłem ją trochę stuningować tak, aby była odpowiednia do akwarium morskiego. dotychczasowe "wnętrzności" usunałem z lampy i sprzedałem na rzecz kupna nowej elektroniki. A dokładniej :

2 x statecznik elektroniczny 2x54w ( 124 zł )

8 x oprawki bryzgoszczelne z uchwytami ( 52 zł )

2 x sylvania 10000k ( 90 zł )

2 x aquamedic ocean blue ( 80 zł )

10 m kabla ( 25 zł )

Reszte rzeczy, czyli śrubki i kable zasilające posiadałem. Złożenie całośc trwało jakieś 5h, ale co się namęczyłem, to już moje. :D mimo to było warto. Całośc wraz z lampą atmana kosztowała mnie jakieś 550 zł, ale naprawdę było warto. Efekt jest niesamowity. :D Niestety podczas pracy przez moją nieuwagę straciłem dwie świetlówki Am Ocean blue, które później musiałem dokupić. To by było na tyle ze strony technicznej. Na koniec chciałbym podziękować paru osób z tego forum za podpowiedzi w sprawie doboru oświetlenia, a mianowicie Harze, Lukowi, Blazejowi, a także reszcie których nie wymieniłem, oraz paru osobom z innego forum. Bez was bym sobie nie poradził. Jeszcze raz dzięki. ;D .Z mojej strony koniec gadania. Poniżej umieszczam zdjęcia.

17is1.jpg

25xr1.jpg

Podoba się ? ;D

Pozdrawiam. :D

112L + Miniflotor + HQI 150W 10000k. + 2x18 blue osram + 1xph 1000 + Aquaszut 700l/h + Surface Skimmer + 18kg LR + 9kg LS | Rozgwiazda Piaskowa, Salarias Fasciatus,2 x ocellaris, Jaki? krabik, 3 turbosy, 1 wężowidł, | koralowce : sarcophyton

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem do kitu!! Za duzo swietlowek napchales. IMHO 3x54w w dobrymi odblysnikami da wiecej swiatla. Przez taki "tlok" tracisz bardzo duzo swiatla. Lepiej dokupic jeszcze jednego dra i przelozyc tam 2 swietlowki.

jeszcze tu wroce:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nowy_zarazony : na 2 dr'a trzeba miec kolejne 200 z?.

112L + Miniflotor + HQI 150W 10000k. + 2x18 blue osram + 1xph 1000 + Aquaszut 700l/h + Surface Skimmer + 18kg LR + 9kg LS | Rozgwiazda Piaskowa, Salarias Fasciatus,2 x ocellaris, Jaki? krabik, 3 turbosy, 1 wężowidł, | koralowce : sarcophyton

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowy nie przesadzaj, widzialem wiele lamp firmowych w ktorych swietlowki zostaly tak samo gesto upakowane.

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie jest moje zdanie. Na chlopski rozum to swieci tylko polowa swietlowki na akwa, druga oswietla srodek lampy. IMHO wydajnosc tych lamp przy takim ustawieniu to max 70% Wogole to dalbym hqi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowy na chlopski rozum to swieci cala swietlowka :D Fotony nie sa w stanie uciec i po odbiciu od odblysnika tak czy inaczej oswietla nam to co chcemy.

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak czytam to, to przypomina sie mi moj mlodociany szwagier:), do swojego wiezienia dla gupikow wsadzil do polowy zarowke 100w, na moje pytanie dla czego tak ? , powiedzial, ze po 1 -100% swiatla w baniaku

po 2- bedzie za grzalke robila:)

to mala dygresja do muslenia @nowego :D

nigdy nie osiagniemy 100% skutecznosci, rozmieszczenie IMO jak najbardziej jest ok, w firmowych lampach widzialem bardziej jeszcze upakowane swietlowki

pozdrawiam

400l + 150 sump, troche sprzetu i zeovit od 12.11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tyle ze 100% nie otrzymamy doskonale wiem. Zrobcie maly eksperyment. Zobaczcie jak swieci swietlowka bez obblysnika, a potem go dodajcie. Jest roznica? Powiecie niewielka. Wiec teraz ta wlasne roznice pomnozcie przez 4 ... Jaki jest ses matowania t5 zamiast hqi? Mniej skupione, rownomiernie obejmujace caly zbiornik swiatlo, czyz nie? Wiec teraz powiedzcie, czy nie lepszym rozwiazaniem jest podzielenie tych swietlowek na 2 belki? Poza tym nie rozumie, czemu wszyscy na mnie najezdzaja. Wyrazilem swoje zdanie. Autor postu, czy inni, ktorzy to czytaja zdecyduja sami. Przedstawilem argumenty przemawiajace za podzieleniem. czekam na wasze... to ze wyjdzie troche drozej juz jest, to ze firmy upychaja, albo szwagier czy kolega tez upycha banki to chyba marny argument...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nowy_zarazony : Jeżeli będę przy kasie na tyle, żeby spokojnie mi wystarczyło na drugą lampę atmana, zrobię tak jak napisałeś. Na dzień dzisiejszy pod ręką miałem jedna sztukę i dlatego tak właśnie zrobiłem.

alex : A odbłyśniki to jeszcze tam wcisnę. Gwarantuje. ;D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no z tymi odlysnikami @nowy ma 100% racji,musisz koniecznie je tam wcisnac, albo zrobic 1 zbiorczy pod swielowkami

400l + 150 sump, troche sprzetu i zeovit od 12.11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Dolphineq

Bardzo ladnie zrobione.

Co do doblysnikow nowy faktycznie ma racje ale bez przesady :D

Kup na allegro folie odblaskowa i ladnie wyklej lampe w srodku bedzie napewno lepiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie Panowie. Nic nie bede kupował. Odbłyśniki były oryginalnie z lampą atman, tak więc nie będzie problemu. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

alex : Dokładnie 216W Cudo. A powiesze...Właściwie położe nad akwarium 240L. (120x40x50) Poniżej wrzucam fotę.

49fc.jpg

Nie zwracaj uwagi na intensywność światła na zdjęciu. W rzeczywistości jest o wiele wiele jaśniej

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stateczniki elektroniczne należy bezwzględnie umieszczać jak najdalej od wilgoci - więc podejrzewam że umiesczone są poza lampą :p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Monika : Dokładnie tak jak powiedział loccutus. stateczniki muszą być umieszczone poza lampą i tam je właśnie umieściłem, a dokładniej w szafce. :p

Pozdrawiam. :p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szafka to w morskim teoretycznie nie do końca szczęśliwy pomysł - wiekszość trzyma w niej odkrytego sumpa i jeśli szafa nie jest dobrze wentylowana _może_ kiedyś dojść do kondensacji na elektronice co przy napieciach jakie znajdują się wewnątrz statecznika może doprowadzić do jego uszkodzenia. Prawdopodobieństwo nie jest wprawdzie duże ale jest - dlatego najlepszym rozwiązaniem jest umieszczenie stateczników poza szafką w jakiejś wentylowanej obudowie. To z kolei znów może zakłócić estetykę otoczenia akwarium.

Praktyka jednak mówi że z powodzeniem ludziska mają stateczniki po szafkach pochowane i luzik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.