MiroZ Zgłoś Napisano 5 Lutego 2015 (edytowane) Nie wiem czy było. Fajny test oświetlenia. Próbował ktoś z was zastosować zasilacza PC?? Edytowane 5 Lutego 2015 przez MiroZ (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dantee Zgłoś Napisano 7 Lutego 2015 Mi w końcu udało się poskładać swoją lampeczkę. Jeszcze nie jest wykończona obudowa ale zbudowana. Elektryka zrobiona. Chipy 2x30W 14000K-16000K i 2x50W Blue. Diody 50W na osobnych driverach, a diody 30W na jednym. Każdy z chipów podłączony bezpośrednio do radiatora komputerowego z wentylatorem. Muszę przyznać, że jak to odpaliłem to byłem mile zaskoczony. Obudowa zrobiona ze spienionego PVC i czeka ją szpachlowanie i lakier biały w połysku. Teraz męczy mnie jakiś sterownik do tego ustrojstwa. Jak zrobię wszystko do końca to wstawię fotorelację, może komuś się przyda. Wymyślił ktoś jakieś ciekawe sterowanie ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Smoku Zgłoś Napisano 8 Lutego 2015 Mi w końcu udało się poskładać swoją lampeczkę. Jeszcze nie jest wykończona obudowa ale zbudowana. Elektryka zrobiona. Chipy 2x30W 14000K-16000K i 2x50W Blue. Diody 50W na osobnych driverach, a diody 30W na jednym. Każdy z chipów podłączony bezpośrednio do radiatora komputerowego z wentylatorem. Muszę przyznać, że jak to odpaliłem to byłem mile zaskoczony. Obudowa zrobiona ze spienionego PVC i czeka ją szpachlowanie i lakier biały w połysku. Teraz męczy mnie jakiś sterownik do tego ustrojstwa. Jak zrobię wszystko do końca to wstawię fotorelację, może komuś się przyda. Wymyślił ktoś jakieś ciekawe sterowanie ?? Sterownik możesz zrobić taki jak ten z tych dwóch tematów: http://nano-reef.pl/topic/43647-kontroler-lampy-led-diy-parainstrukcja-budowy/ http://nano-reef.pl/topic/57548-diy-sterownik-dwu-lub-wiecej-kanalowy-lampy-led/ Sam taki zmajstrowałem i działa. Czym szpachlujesz i jak przygotowujesz PVC do malowania? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dantee Zgłoś Napisano 8 Lutego 2015 Sterownik możesz zrobić taki jak ten z tych dwóch tematów: http://nano-reef.pl/...trukcja-budowy/ http://nano-reef.pl/...lowy-lampy-led/ Sam taki zmajstrowałem i działa. Czym szpachlujesz i jak przygotowujesz PVC do malowania? W takim razie zrobię sterownik, przynajmniej spróbuję Szpachlowane będzie szpachlą do karoserii wersją finish wszystko przeszlifuje na mokro od 400 do 2000 na mokro i odtłuszczone. Pryśnięte będzie lakierem ceramicznym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dantee Zgłoś Napisano 15 Lutego 2015 (edytowane) Nie chce się ktoś zamienić diodami mam 50W blue na białą 50W 12000-14000K lub mam 2x 30W 14000 - 16000K na 2x30W blue bo ta konfiguracja którą mam mi nie pasuje :] Lub odkupić to co mam czyli 2 x 50W blue i 2 x 30W 14000-16000K Edytowane 15 Lutego 2015 przez Dantee (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kret Zgłoś Napisano 26 Lutego 2015 Witam, mam pytanie dot. budowy lampy i będę wdzięczny za pomoc. Planuję zbiornik 96l. 60x40x40 i zastanawiam się ile LED 10w zaplanować i w jakim układzie? Po Waszych zbiornikach widać, że przyjęte normy W/L w ogóle nie mają tu zastosowania. Nie zależy mi na blikach, a nie chcę mieć problemów z ciepłm stąd nie bardzo skłaniam się ku diodom 20W. Zastanawiałem się nad 2xCW + 2xB (nie wiem czy ten układ bedzie ok...): CW B B CW lub 2xCW + 3xB: B B B CW CW Kolejne pytanie: czy 2 diody można w szeregu podłączyć do drivera z PWM http://allegro.pl/show_item.php?item=5054293548 Z góry dzięki za porady Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slovy Zgłoś Napisano 3 Marca 2015 Ma ktoś już zamontowane białe chipy 14 000- 16000, jestem też zwolennikiem lekkiego błekitu w baniaku wiec ciekaw jestem , czy 2x 50 W a białym da mi ten zblizony kolor do koloru Waldiego w baniaku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
edi Zgłoś Napisano 3 Marca 2015 ja mam, 2 sztuki 10w. ale swiecę tak niebiesko w akwa, że wszystkie inne są już dla mnie żółte. miałem też te 10-12 kelv, i te 14-16 bardziej mi sie podobają, ale takiego koloru jak ma Waldi nie dadzą, do tych 2x50 dołożyłbym 2 albo 3 10w niebieskich Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ciochu Zgłoś Napisano 3 Marca 2015 (edytowane) Slovy. Testowałem niedawno chipy 30 i 50W 14000 - 16000K. Światło osobiście mi się podoba. Jednak aby było błękitnie trzeba będzie zapalić T5 niebieskie. Tak było w moim przypadku.. Edytowane 3 Marca 2015 przez Ciochu (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slovy Zgłoś Napisano 4 Marca 2015 (edytowane) Chłopaki...Właśnie szukam alternatywy na moje 200l tj 90x50 x45h..Chciałem iść trochę na łatwiznę i dać dwa podobne Chipy i odpalić na jednym zasilaczu.. Zapytam jeszcze o te chipy mieszne w dwóch barwach, moze te ktoś z was testował.?? Edytowane 4 Marca 2015 przez slovy (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Waldi Zgłoś Napisano 4 Marca 2015 (edytowane) Chłopaki...Właśnie szukam alternatywy na moje 200l tj 90x50 x45h..Chciałem iść trochę na łatwiznę i dać dwa podobne Chipy i odpalić na jednym zasilaczu.. Zapytam jeszcze o te chipy mieszne w dwóch barwach, moze te ktoś z was testował.?? do twojego baniaka 200 l daj 2x 50w białe i 2 x 10w blue i bedziesz miał tak jak ma Waldi hehehe jak bedzie ci za mało błekitnie to dasz jeszcze jakiś mały blue,ale wydaje mi sie że bedzie ok pamiętajcie że jak macie niebieskie tło to też dużo daje Edytowane 4 Marca 2015 przez Waldi (wyświetl historię edycji) Cytuj 900 l w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slovy Zgłoś Napisano 4 Marca 2015 Myśle sobie...Co tak będę Ci bezposrednio miód na uszy lał..Tak nawiasem mówiąc fajne światelko Ci wyszło. Dzięki za podpowiedź. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slovy Zgłoś Napisano 19 Marca 2015 Dostaniesz gratis od sprzedawcy No już pasty w gratisie nie daje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomekRN Zgłoś Napisano 23 Marca 2015 Cześć, zrobiłem sobie lampkę na chipach 3x20W niebieskie i 2x20W białe w naświetlaczach i.... Okazało się strasznie ciężkie wiec przerabiam na coś takiego jak Waldi. Mam pytanie Was czy zasilacze montujecie w lampie czy osobno gdzieś w szafce? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Waldi Zgłoś Napisano 23 Marca 2015 Cześć, zrobiłem sobie lampkę na chipach 3x20W niebieskie i 2x20W białe w naświetlaczach i.... Okazało się strasznie ciężkie wiec przerabiam na coś takiego jak Waldi. Mam pytanie Was czy zasilacze montujecie w lampie czy osobno gdzieś w szafce? osobno mam przy podłodze z boku szafki No już pasty w gratisie nie daje. no to akurat chyba grosze kosztuje Cytuj 900 l w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dantee Zgłoś Napisano 28 Marca 2015 Ja mam wszystko w lampie schowane Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomekRN Zgłoś Napisano 28 Marca 2015 Ja mam wszystko w lampie schowane Poproszę jakieś foto jak masz . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
edi Zgłoś Napisano 28 Marca 2015 ja też w lampie mam wszystko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Waldi Zgłoś Napisano 28 Marca 2015 Edi bo ty masz ładną dużą obudowę i zasilacze gołe bez obudowy,ja mam lampe wąską i dlatego mi się nie mieściły zasilacze pełne w obudowie Cytuj 900 l w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Smoku Zgłoś Napisano 28 Marca 2015 U mnie wszystko schowałem w wyciętych kieszeniach w radiatorze. Wygląda to tak: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Waldi Zgłoś Napisano 29 Marca 2015 no i fajnie Cytuj 900 l w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
meteormode Zgłoś Napisano 29 Marca 2015 dodam od siebie ze tez mam taka lamke na multichipach na razie 240W ale juz jadą 2sz 50W 460-470nm jako uzupelnienie do RB , 10000-15000K bialego, 20W 395nm UV i 20 W415nm Wszystko z soczewkami bo nie lubie oswietlania pokoju i oslepiania widza. "20W 395nm UV" - sorry, że się wtrącam ale UV w tym paśmie >395nm nie jest dobrym pomysłem. Zrobisz jak chcesz ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomekRN Zgłoś Napisano 29 Marca 2015 @Edi, @Smoku dzięki za zdjęcia bebechów . Smoku jakie diody dodałeś 3W, czerwone ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
edi Zgłoś Napisano 29 Marca 2015 Edi bo ty masz ładną dużą obudowę i zasilacze gołe bez obudowy,ja mam lampe wąską i dlatego mi się nie mieściły zasilacze pełne w obudowie w drugiej lampie mam już te nowe zasilacze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mithil Zgłoś Napisano 29 Marca 2015 No i temat mnie zaciekawił Już jedną lampę zrobiłem sam na t5 i teraz mam zamiar na ledach Zastanawiam się tylko jak diody dobrać. Mam w tej chwili 2x sylvania marinestar 1x sylvania coralstar i 1x ati blue plus. Chciałbym uzyskać podobny efekt w ledach, może ciut bardziej niebiesko. Do akwa 80x35x45. A i jeszcze chciał bym mieć możliwość sterowania "mocy" potencjometrami a w przyszłości komuterek dorobić do tego. Co muszę dokupić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach