imperator Zgłoś Napisano 20 Kwietnia 2014 Dzisiaj testy odcieku i niespodzianka - NO3 na odcieku zero, PO4 zero. Wobec tego zwiększam przepływ do 1 kropli na 5 sekund. Odciek jest jednak lekko mętny - bakterie albo jakaś sól wytrąca się - odpieniacz powinien poradzić sobie z tym. Odczyn lekko kwaśny - Ph 6,8 - wskazuje na małe stężenie kwasu KH 26 - czyli wiadomo już co się stało z węglem organicznym - został rozbity do węglanu. Tak wysokie KH to może być efekt pożywki z cukru, którą wsypałem na start. W baniaku na razie nie widać żadych zmian. Cyjano którego są małe skupiska na piasku nie namnaża się ale też nie znika. Zobaczę za jakiś czas ale przy denitratorze powinno wkrótce zniknąć - takie jest założenie. Nie mierzyłem NO3 i PO4 w akwarium, bo na razie zbyt mały przepływ przez denitrator jeszcze jest. Cytuj *** Wspieraj polski przemysł to Twoje dzieci nie będą musiały emigrować za pracą do Chin *** Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 20 Kwietnia 2014 Odczyn prawie jak w reaktorze. Wiec KH moze powstawac z rozpusczania zasypu, a nie w wyniku reakcji. Zmierz Ca i bedzie wszystko jasne. Byc moze denitryfikator pomoze w suplementacji. Identyczne zjawisko zachodzi w DSB. Powstaje bufor KH Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
akvarius Zgłoś Napisano 20 Kwietnia 2014 denitryfikator działa najlepiej na biobalach wykonany z rury 110 wejście od dołu i odciek u góry ,karmicie go cukrem i sterowanie poprzez sondę redox to bardzo dobre rozwiązanie stosowane od lat Cytuj Akwarium 150*65*60 ,sterowanie iks, reaktor vertex ,odpieniacz ,250 bk vertex,filtr vertex1,5 ,vertex filtr Biopallets XL, ,oświetlenie - 8*80w t5 ,cyrkulacja 2*6105,+multi7095, obieg BK 8500 http://nano-reef.pl/....-ceramiki/ ,http://nano-reef.pl/.., zapraszam po szczepki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arduan Zgłoś Napisano 20 Kwietnia 2014 Grzegorz, poprzedni awatar budził respekt ;-), teraz hm... normalny gość... super. @imperator, nie do końca jestem przekonany, czy dobrze rozumiesz o co chodzi w KH i pH. Zwróć uwagę, że z H6H12O6, czy nawet x2 czyli sacharozy, w najlepszym przypadku powstanie Ci H2CO3, które będzie wynikiem rozpuszczenia CO2. CO2 + H2O => H2CO3, a w końcowym efekcie 2H+ + CO32-. Jeśli nie zużyjesz H+, to kH nie ma bata, nie wzrośnie, ale pH może spaść. kH, czyli alkaliczność, to zdolność roztworu do zobojętniania nadmiaru kwasów (czyli H+). Dlatego pH=6,8 wskazuje raczej na wysokie stężenie kwasów, a nie jak piszesz, niskie. Twój reaktor zawiera gruz koralowy i dlatego powstający kwas rozpuszcza CaCO3, masz sytuację podobną jak w reaktorze - dopływ CO2 do CaCO3, jest to normalny proces regeneracji alkaliczności występujący w oceanach. Radziłbym sprawdzić stężenie Ca2+ na wylocie z denitryfikatora, bo skoro kH jest takie jak piszesz, a odciek jest mętny, to znaczy że raczej "bardzo" rozpuszczasz gruz koralowy, a nie jest to wina bakterii. P.S. Lekko kwaśny, ok. ale dla morkskiego to raczej bardzo, nie??? Cytuj http://nano-reef.pl/...n-szybki-start/ Nowe, większe, ale nadal AF: http://reefhub.pl/ca...aniewski-1000l/ Myślimy tak, bo wszyscy inni ludzie tak myślą; albo dlatego, że myślimy w ogóle, to naprawdę tak myślimy; albo dlatego, że kiedyś kazano nam tak myśleć, to myślimy, że musimy tak myśleć... Rudyard Kipling Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
imperator Zgłoś Napisano 20 Kwietnia 2014 Arduan, z reaktora mi kapie odciek o PH = 6,30 i wszystko jest ok więc 6,8 z denitratora nie zrobi różnicy. Sprawdzałem Ca i fakt, jest 680 w odcieku z denitratora ale tam woda praktycznie stała przez tydzień bez tlenu a jak zacznie wolno płynąć to może nie być już tyle wapnia i KH. Mógł to być też efekt cukru co wsypałem a jak skończy się pożywka i deni zacznie odżywiać się węglem z organiki to może się pozmieniać. A jak po miesiącu nadal będzie wysokie Kh i Ca to mamy patent na tani reaktor wapnia za 50 zł Cytuj *** Wspieraj polski przemysł to Twoje dzieci nie będą musiały emigrować za pracą do Chin *** Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robi Zgłoś Napisano 21 Kwietnia 2014 A czy myślał ktoś o reaktorze siarkowym ? Cytuj Akwa.125x55x60 + sump 80x40x40 , Maxspect 2x120w 16000k , obieg Eheim Compact +3000 , odp. diy ala ATI 200 , cyr. 4 x Tunze 6055 na Multi. 7095 , Dastaco II ala DiTus ,AquaRoche ZERO LR. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arduan Zgłoś Napisano 21 Kwietnia 2014 (edytowane) Artur, nie rozumiem pierwszego zdania, może za mało przecinków. ;-) Mógł to być (a nawet był) efekt cukru, ale nie bezpośrednio. W efekcie rozwoju bakterii doszło do zuzycia cukru i zakwaszenia środowiska, co zaskutkowało rozpuszczeniem gruzu koralowego. Weź pod uwagę, że taki denitryfikator będziesz musiał uzupełniać, bo gruzu koralowego będzie ubywało. Nie wiem, jak otwarcie będzie się miało do zachowania stref beztlenowych, z biobalami byłoby mniej kłopotu. Poza tym, cukier, czy inna organika, nie ma znaczenia. Efekt zawsze będzie ten sam, blisko wylotu i na wylocie niższe pH i zasyp będzie się zużywał. Jak dasz większy przepływ, to chyba nic nie zmieni, bo bakterie będą starały się utrzymać stałe środowisko (stałe pH). Edit: Swoją drogą optymalne pH dla denitryfikacji to 7-8, więc po ustabilizowaniu reaktora na odcieku tak powinno być. Nie wiem tylko, czy we wszystkich strefach takie pH będzie, podejrzewam że nie, zwłaszcza tam, gdzie będzie dochodziło do rozkładu organiki (fermentacja, gnicie). Co do patentu na rekator, obawiam się, że połączenie denitryfikacji z reaktorem nie do końca się sprawdzi. Jak będziesz chciał podnieść przepływ przez deni, nie zostanie to bez wpływu na Ca++ i HCO3-, jak będziesz przykręcał deni, aby zmniejszyć wypływ wapnia i wodorowęglanów, zaburzysz denitryfikację... Edit2: A, już łapię. Masz też reaktor. Edytowane 21 Kwietnia 2014 przez Arduan (wyświetl historię edycji) Cytuj http://nano-reef.pl/...n-szybki-start/ Nowe, większe, ale nadal AF: http://reefhub.pl/ca...aniewski-1000l/ Myślimy tak, bo wszyscy inni ludzie tak myślą; albo dlatego, że myślimy w ogóle, to naprawdę tak myślimy; albo dlatego, że kiedyś kazano nam tak myśleć, to myślimy, że musimy tak myśleć... Rudyard Kipling Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 21 Kwietnia 2014 (edytowane) Arduan, z reaktora mi kapie odciek o PH = 6,30 i wszystko jest ok więc 6,8 z denitratora nie zrobi różnicy. Sprawdzałem Ca i fakt, jest 680 w odcieku z denitratora ale tam woda praktycznie stała przez tydzień bez tlenu a jak zacznie wolno płynąć to może nie być już tyle wapnia i KH. Mógł to być też efekt cukru co wsypałem a jak skończy się pożywka i deni zacznie odżywiać się węglem z organiki to może się pozmieniać. A jak po miesiącu nadal będzie wysokie Kh i Ca to mamy patent na tani reaktor wapnia za 50 zł Sledze wątek z zaciekawieniem bo pomysł na suplementacje Ca i KH przy procesie denitryfikacji przyszedł mi do głowy kilka miesięcy temu. Szkoda ze na rozważaniu się skończyło. http://seaforum.pl/viewtopic.php?f=43&t=1552&start=40 Jeszcze co do samego denitryfikatora, założyłes jakiś filtr cząstek stałych? Edytowane 21 Kwietnia 2014 przez Grzegorz Dyzma (wyświetl historię edycji) Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arduan Zgłoś Napisano 21 Kwietnia 2014 Myślę Grzesiu, że filtr cząstek stałych szybko padnie, bo się zapcha. Ale gdyby odwrócił przepływ, tzn. z dołu do góry, to grawitacja zrobiłaby swoje, cząstki stałe zostaną w kolumnie. Jest tylko problem wymuszenia powolnego przepływu, albo tak jak jest + kolanko (?) w którym będzie zbierał się osad. Osobiście, to co pisałem, obawiam się o sterowność takiego połączonego układu. Cytuj http://nano-reef.pl/...n-szybki-start/ Nowe, większe, ale nadal AF: http://reefhub.pl/ca...aniewski-1000l/ Myślimy tak, bo wszyscy inni ludzie tak myślą; albo dlatego, że myślimy w ogóle, to naprawdę tak myślimy; albo dlatego, że kiedyś kazano nam tak myśleć, to myślimy, że musimy tak myśleć... Rudyard Kipling Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość radiesteta Zgłoś Napisano 21 Kwietnia 2014 Ze się tak wtrącę. Obserwuję temat ten oraz podobne od dawna. Fajne to wszystko tylko że: spora częśc z nas ma rodzin czasem drugi etet psy żony. chomiki ;-) itp. Zatem większosci poza rozwijaniem wiedzy i pasji zależy także by jaknajmniejszym nakładem pracy i czasowym utrzymać zbiornik w idealnej formie a czas przeznaczyć na obserwację swojego dzieła. Wiec czy naprawdę sądzicie ze ten pomysł a takze opisanaq w innym wątku mułołapka pozwala zaoszczędzc czas i/lub nakład pracy na zbiornik ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 21 Kwietnia 2014 (edytowane) Z tego co wiem to użytkownicy kalcium reaktorów używaja takich filtrów do zatrzymania syfku. Jeżeli osad dostanie się do wnętrza reaktora to już kierunek przypływu nic nie zmieni. A nawet gorzej, bedzie powodowa jego wydostawanie sie w obieg. Rozkład związków organicznych wewnątrz bedzie fabryką siarkowodoru. Ja pokusiłbym się o umiejscowienie zasilania reaktora na wypływie z odpieniacza. Tam woda jest najczystsza. @Redeista Ten projekt tak, mułapka jak dla mnie żart. Detrytus zbiera sie nam sam na dnie w sumpie i wystarczy go odessac. Edytowane 21 Kwietnia 2014 przez Grzegorz Dyzma (wyświetl historię edycji) Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arduan Zgłoś Napisano 21 Kwietnia 2014 Myslalem, ze codzi Ci o zatrzymanie mułu wyplywajacego z deni, stad pomysl osadnika. Masz racje, warto nierozpuszczoną organikę zatrzymać. Odpieniacz też trochę przepusci syfu, ale bedzie go znacznie mniej. Cytuj http://nano-reef.pl/...n-szybki-start/ Nowe, większe, ale nadal AF: http://reefhub.pl/ca...aniewski-1000l/ Myślimy tak, bo wszyscy inni ludzie tak myślą; albo dlatego, że myślimy w ogóle, to naprawdę tak myślimy; albo dlatego, że kiedyś kazano nam tak myśleć, to myślimy, że musimy tak myśleć... Rudyard Kipling Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość radiesteta Zgłoś Napisano 21 Kwietnia 2014 Z tego co wiem to użytkownicy kalcium reaktorów używaja takich filtrów do zatrzymania syfku. Jeżeli osad dostanie się do wnętrza reaktora to już kierunek przypływu nic nie zmieni. A nawet gorzej, bedzie powodowa jego wydostawanie sie w obieg. Rozkład związków organicznych wewnątrz bedzie fabryką siarkowodoru. Ja pokusiłbym się o umiejscowienie zasilania reaktora na wypływie z odpieniacza. Tam woda jest najczystsza. @Redeista Ten projekt tak, mułapka jak dla mnie żart. Detrytus zbiera sie nam sam na dnie w sumpie i wystarczy go odessac. Ok .Zatem czekam na gotowe wnioski i schematy jak go zastosować jeśli się to sprawdzi. .Bedę jedym z pierwszych ktróry to wdrozy. To dzięki lenistwu świat idzie do przodu. Gdyby człowiek pierwotny nie był leniwy to by koła nie wynalazł i nie uzywał jucznych zwierzat tylko sam na swoich barkach cięzary dźwigał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomcio Zgłoś Napisano 21 Kwietnia 2014 To dzięki lenistwu leniwi nie wiedzą, że denitryfikatory stosuje się z powodzeniem od wielu, wielu lat. Tak więc nie będziesz jednym z pierwszych, którzy wdrożyli takie rozwiązanie... Cytuj akwarium: 140x60x60 OW (500l) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
imperator Zgłoś Napisano 21 Kwietnia 2014 Ok .Zatem czekam na gotowe wnioski i schematy jak go zastosować To się dopiero nazywa lenistwo Dla uściślenia, w moim deni woda przepływa od dołu do góry, na górze jest upust, bo tak musi być, inaczej szybko by się zapowietrzył. Filtra żadnego nie mam, bakterie powinny wszystko rozłożyć prędzej czy później. Nie ma obawy o powstanie siarkowodoru - w najniższym miejscu jest wlot świeżej natlenionej wody. Nie mam też filtra w reaktorze bo pompka obiegowa w nim wszystko rozdrobni. Ze względu na nieoczekiwane wzbogacanie wody w wapń i KH w deni, odłączyłem reaktor do następnego pomiaru za kilka dni. Gdzieś padło pytanie czy to ma sens; gdyby nie miało to bym nie robił a urządzenie spełnia kilka ważnych funkcji jak usuwanie fosforanów, azotanów, DOC i na dodatek wzbogaca wodę w wapń i KH - to wszystko za jakieś 100 zł wraz z zasypem plus godzinka na zmontowanie i odpalenie. Cytuj *** Wspieraj polski przemysł to Twoje dzieci nie będą musiały emigrować za pracą do Chin *** Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość radiesteta Zgłoś Napisano 22 Kwietnia 2014 To się dopiero nazywa lenistwo Dla uściślenia, w moim deni woda przepływa od dołu do góry, na górze jest upust, bo tak musi być, inaczej szybko by się zapowietrzył. Filtra żadnego nie mam, bakterie powinny wszystko rozłożyć prędzej czy później. Nie ma obawy o powstanie siarkowodoru - w najniższym miejscu jest wlot świeżej natlenionej wody. Nie mam też filtra w reaktorze bo pompka obiegowa w nim wszystko rozdrobni. Ze względu na nieoczekiwane wzbogacanie wody w wapń i KH w deni, odłączyłem reaktor do następnego pomiaru za kilka dni. Gdzieś padło pytanie czy to ma sens; gdyby nie miało to bym nie robił a urządzenie spełnia kilka ważnych funkcji jak usuwanie fosforanów, azotanów, DOC i na dodatek wzbogaca wodę w wapń i KH - to wszystko za jakieś 100 zł wraz z zasypem plus godzinka na zmontowanie i odpalenie. Ależ pisząc jednym z pierwszych który to zastosuje mam na myśli wg patentu autora tego wątku. ;-) Poprostu aż tak nie przepadam za chemią i matematyką by wdawać się w rozpisywanie wielopoziomowych równań reakcji badać stechiometrię wydajności tip. itd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
imperator Zgłoś Napisano 25 Kwietnia 2014 (edytowane) Dzisiaj musiałem zwiększyć przepływ do 2 kropli/sek. gdyż zaczęło zalatywać siarkowodorem z odcieku. Sprawdziłem przy okazji ph w wyłączonym reaktorze wapna - nawet bez podawania CO2 samo zakwasiło się do 5,70 i to bez żadnych pożywek. Oczywiście pompka w reaktorze musi być wyłączona, bo jak ją włączymy to lipa z procesów beztlenowych. Parametry z denitratora to NO3 0, PO4 0, Ca 580, PH 7 oraz sporo rozpuszczonego w odcieku siarkowodoru. Teraz trochę o siarkowodorze bo to dość niebezpieczny gaz. Można go wykryć po charakterystycznym zapachu lub odczynnikiem 1 testów na fosforany (silny kwas) - po jego dodaniu próbka z rozpuszczonym siarkowodorem zabarwia się na żółto gdyż wytrąca się siarka (prawdopodobnie bo chemikiem to ja nie jestem). Co do siarkowodoru w odcieku to dla akwarium groźny on nie jest - w wodzie morskiej szybko zrobi się z niego siarczan lub zostanie usunięty w formie gazowej np. w odpieniaczu. Bardziej niebezpieczny i uciążliwy jest dla akwarysty gdyż w słabo wentylowanym pomieszczeniu stężenie tego gazu może zrobić się dość niebezpieczne. Znane są przypadku śmierci ludzi po wejściu do czyszczonych szamb, studni i głębokich wykopów gdzie zalegał siarkowodór, jako że jest on cięższy od powietrza. Kiedy odciek kapał mi do sumpa czuć było jego zapach siarki. Pomogło zatopienie wężyka w wodzie w sumpie - teraz zapach jest praktycznie niewyczuwalny. Edytowane 25 Kwietnia 2014 przez imperator (wyświetl historię edycji) Cytuj *** Wspieraj polski przemysł to Twoje dzieci nie będą musiały emigrować za pracą do Chin *** Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 25 Kwietnia 2014 Post nr 7... Wyjezdzasz na Wdzydze, przez kilka godzin nie bedzie pradu, a gdy wlacza to po powrocie nie bedzie co zbierac. Siarkowodor w akwarium potrafi narobic szkod tym bardziej, gdy zostanie podany w sporym stezeniu, jak kiedys u mnie. Potem zalozylem nowe Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arduan Zgłoś Napisano 25 Kwietnia 2014 Oj, oj. Słuchałbym Staniego. Cytuj http://nano-reef.pl/...n-szybki-start/ Nowe, większe, ale nadal AF: http://reefhub.pl/ca...aniewski-1000l/ Myślimy tak, bo wszyscy inni ludzie tak myślą; albo dlatego, że myślimy w ogóle, to naprawdę tak myślimy; albo dlatego, że kiedyś kazano nam tak myśleć, to myślimy, że musimy tak myśleć... Rudyard Kipling Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 25 Kwietnia 2014 (edytowane) Moim zdaniem przeplyw przez raktor jest za wolny. Nie powinnismy dazyc by na calej jego wysokosci zachodzily procesy beztlenowe. Nie dajemy szans bakteria rozkladajacym organike, a tej powinno byc jak najmniej. Beztlenowy rozklad pochodnych bialek to zawsze bedzie siarkowodor. Osobiscie... Ja bardziej by sie nastawil na denityfikacje wewnatrz ziaren zasypu a nie w calym reaktorze. Tu prace wykona dyfuzja jaka rzadzi w DSB, a minimalna ilosc tlenu w kolumnie wody czyli otaczajacej ziarna powinna "neutralizowac zapaszek" Edytowane 25 Kwietnia 2014 przez Grzegorz Dyzma (wyświetl historię edycji) Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiflu Zgłoś Napisano 25 Kwietnia 2014 A ja uważam, że można zwiększać przepływ ale dojdzie on do takiego stanu, że warunki już nie będą beztlenowe bo będzie mocno zasilane dotlenioną wodą. Cytuj "Wszystko co słyszymy jest opinią, nie faktem. Wszystko co widzimy jest punktem widzenia, nie prawdą." Aureliusz Nowe 730L Stare 470L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 25 Kwietnia 2014 Maciek i Grzes dobrze prawia; trzeba sprawdzic, na jakim najwiekszym przeplywie denitryfikacja jeszcze choc troche dziala i takiego przeplywu pilnowac. Z filtra nie moze "zajezdzac" zgnilymi jajami. Wszystko to nie rozwiazuje problemu automatycznego zalaczenia sie filtra po okresie braku pradu. Wystarczy przerwa w nocy... Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 25 Kwietnia 2014 http://www.digital-meters.com/chemical-analysis-c2/dissolved-oxygen-c26/lutron-dissolved-oxygen-meter-lutron-pdo-520-p40?gclid=CNyemMSW-70CFZQZtAodVSAAsw#51 Taki sprzecik znacznie ulatwilby prace z rekatorem. Tak na marginesie, mimo ze zbironik Davida Saxbiego sie rozsypal, z powodzeniem uzywa denitryfikatora pedzonego wodka. Roznica taka ze Polak potrafi ogarnac przy tym PO4 a on mowi ze to jest nie mozliwe. Ze trzeba kupowac ROWA. Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
imperator Zgłoś Napisano 25 Kwietnia 2014 Grzegorz, wystarczy mierzyć potencjał redox na górze denitratora i ustawić taki przepływ, gdzie redukujemy DOC, azotany i fosforany ale nie siarczany (do siarkowodoru). Jeśli komputer będzie sterował odciekiem na pompce perystalycznej to powinno chodzić cacy. Karmienie denitratora nie jest wymagane, bo przecież pożywką jest DOC czyli węgiel organiczny. To, że jest siarkowodór w odcieku to jest mój błąd, za wolny odciek był, normalnie nie powinno być siarkowodoru albo jakiś śladowy, co nie będzie groźny dla baniaka. Cytuj *** Wspieraj polski przemysł to Twoje dzieci nie będą musiały emigrować za pracą do Chin *** Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 25 Kwietnia 2014 Artur, widze, ze decyzje podjales dawno. Podpowiem, ze zdrowy rozsadek mowi, zeby np: ozonu lub takiego filtra nie sterowac redoxem. Sondy maja to do siebie, ze wczesniej lub pozniej nawalaja. Trzymaj sie Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach