Skocz do zawartości
sebastiabb

Lampa Led - części cz się nadadzą

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ,

dostałem kilka części do lampy led .

w skład rupieci wchodzą :

radiator 10 x 19,5 cm na wysokość 3cm w tym 2,5 cm same żeberka

zasilacz impulsowy 12V na kablu nadruk 300V 80*C

wiatraczek z osłonką

i teraz pytania :)

1 . ile led na 60 l ? planowałem ledy 3V w ilości 11 sztuk z podziałem 6szt RB 460nm na 5szt 20000K

2 , czy ten zasilacz się nadaje do czegokolwiek związanego z lampa led i ew, do ilu led

3 wiem że muszę zastosować drivery odpowiednio 900 i 1200mA do niebieskich i białych diod , ale czy sie da na tym zasilaczu zrobić tak żeby świeciły 2 nitki ledów - białe i niebieskie , co by można było zmieniać moc świecenia białych ?

ew. jak Wy to widzicie ? jakieś rozwiązania ?

Poniżej załączam zdjęcia zasilacz - informacje i ew, radiatora , a wiatraczek zaczyna działać przy 3V

PS. czytałem parainstrukcję budowy lampy led , więc jak coś to mam do tego linka ....

post-12317-0-99343400-1397818033_thumb.jpg

post-12317-0-29728800-1397818043_thumb.jpg

Akwarium Hailea 60l, LR 6kg , cyrkulacja 2x JVP 110 , filtracja : kaskada , oświetlenie : 4 x 24W T5 , grzałka Jagger 100W,

odpieniacz Boyu WG310

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę, że chcesz zaoszczędzić na diodach ale to może być problem. Najlepiej i jednocześnie tanio wyjdzie ci kupić6 szt cree xte royal blue 452-455nm, 6 szt xpe blue 470nm i sześć białych chińskich np 10000K 3W. Do tego 3 drivery z regulacją za pomocą zworek. zasilacz ten co masz i radiator. Przy tym zasilaczu musisz zrobić 6 łańcuchów po 3 diody. Dwa łańcuchy połączysz równolegle do pierwszego drivera gdzie prąd ustalisz na np 2A (dla xte royal blue), dwa łańcuchy xpe blue równolegle podłączone do drugiego drivera ustawionego np na 1500mA i dwa łańcuchy chińskich białych równolegle do zasilacza ok 700mA. Barwa końcowa spokojnie zaspokoi Twoje korale.

Drivery musisz znaleźć z regulacją np.za pomocą zworek lub potencjometra. Ważne aby diody podpięte do jednego drivera były identyczne. Ja używam driverów z maritexu i jak chcę to dodaję lub zabieram zworkę do drivera dla danej barwy przez co zmieniam moc diód o danej barwie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę, że chcesz zaoszczędzić na diodach ale to może być problem. Najlepiej i jednocześnie tanio wyjdzie ci kupić6 szt cree xte royal blue 452-455nm, 6 szt xpe blue 470nm i sześć białych chińskich np 10000K 3W. Do tego 3 drivery z regulacją za pomocą zworek. zasilacz ten co masz i radiator. Przy tym zasilaczu musisz zrobić 6 łańcuchów po 3 diody. Dwa łańcuchy połączysz równolegle do pierwszego drivera gdzie prąd ustalisz na np 2A (dla xte royal blue), dwa łańcuchy xpe blue równolegle podłączone do drugiego drivera ustawionego np na 1500mA i dwa łańcuchy chińskich białych równolegle do zasilacza ok 700mA. Barwa końcowa spokojnie zaspokoi Twoje korale.

Drivery musisz znaleźć z regulacją np.za pomocą zworek lub potencjometra. Ważne aby diody podpięte do jednego drivera były identyczne. Ja używam driverów z maritexu i jak chcę to dodaję lub zabieram zworkę do drivera dla danej barwy przez co zmieniam moc diód o danej barwie.

Dziękować :D

Akwarium Hailea 60l, LR 6kg , cyrkulacja 2x JVP 110 , filtracja : kaskada , oświetlenie : 4 x 24W T5 , grzałka Jagger 100W,

odpieniacz Boyu WG310

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.