adiad1 Zgłoś Napisano 22 Kwietnia 2014 Witam wszystkich nie wiem co się dzieje ale od paru dni koralowce pozamykane mam do wody dodaje tylko Special Blend akwa to 112L + sump 80L w jednej komorze posiadam watę tylko Zasolenie 1.025 KH 9.6 No3 0.02 odpieniacz tunze 9002 + drugi odpieniacz SK-300 Oświetlenie 4x24w Cytuj dowolny rozmiar obrazków Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
egon24 Zgłoś Napisano 22 Kwietnia 2014 (edytowane) Jaka masz obsadę , jakie korale , czy cos gmyrales ostatnio przy zbiorniku ? Zrób komplet testów . Edytowane 22 Kwietnia 2014 przez egon24 (wyświetl historię edycji) Cytuj http://nano-reef.pl/...na-podkarpaciu/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adiad1 Zgłoś Napisano 22 Kwietnia 2014 (edytowane) Jaka masz obsadę , jakie korale , czy cos gmyrales ostatnio przy zbiorniku ? Zrób komplet testów . mam 15 kilo skały żywej 2x błazenki 1 krewetka szkarłatna 1 x jezusek i strasznie sporo glonów mam plus cyjano od 3 dni atakuje mi ręce troszkę opadają Edytowane 22 Kwietnia 2014 przez adiad1 (wyświetl historię edycji) Cytuj dowolny rozmiar obrazków Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seicodriver Zgłoś Napisano 22 Kwietnia 2014 a czemu nie wymieniłeś żółtka i hepatusa...?? masz przerybione akwarium już kiedyś Ci ludzie radzili to chcesz być mądrzejszy od wszystkich i teraz masz tego efekty, tyle ryb i w dodatku takich w 112l żal na to patrzeć Cytuj 80x35x40, LED PS black phyton 90w+ T5 24W Actynic, 2X tunze 6015, Deltec MCE600 Kolorowo miękko-lps-owo:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
egon24 Zgłoś Napisano 22 Kwietnia 2014 Napisz ile ma zbiornik i jakie masz korale , gdzieś cos sie zapewne rozjechalo , jak z testami? Cytuj http://nano-reef.pl/...na-podkarpaciu/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adiad1 Zgłoś Napisano 22 Kwietnia 2014 a czemu nie wymieniłeś żółtka i hepatusa...?? masz przerybione akwarium już kiedyś Ci ludzie radzili to chcesz być mądrzejszy od wszystkich i teraz masz tego efekty, tyle ryb i w dodatku takich w 112l żal na to patrzeć przerybione 4 ryby i krewetka ? a hepatusa już nie mam od dawna Cytuj dowolny rozmiar obrazków Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seicodriver Zgłoś Napisano 22 Kwietnia 2014 padł czy oddałeś? przecież od początku jak pamiętam to pisałeś że masz problemy z akwa jeszcze miałeś wszystkie ryby co na fotkach wtedy...ogolnie z fotek akwa wygląda na rozjechane chemicznie Cytuj 80x35x40, LED PS black phyton 90w+ T5 24W Actynic, 2X tunze 6015, Deltec MCE600 Kolorowo miękko-lps-owo:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
petrus1 Zgłoś Napisano 22 Kwietnia 2014 a co to jezusek? Cytuj Pozdrawiam, Piotr "Wykrzyknik, który sflaczał, staje się znakiem zapytania." S. J. Lec Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adiad1 Zgłoś Napisano 22 Kwietnia 2014 padł czy oddałeś? przecież od początku jak pamiętam to pisałeś że masz problemy z akwa jeszcze miałeś wszystkie ryby co na fotkach wtedy...ogolnie z fotek akwa wygląda na rozjechane chemicznie po oddawałem nie wiem co robić już czy może być to wina soli czy może zrobić reset i od nowa na innej soli nie ukrywam sól mam z aqario Cytuj dowolny rozmiar obrazków Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seicodriver Zgłoś Napisano 22 Kwietnia 2014 najpierw to kup dobre testy i zmierz paramery kh no3 po4 ca mg wtedy bedzie wiadomo co i jak... Cytuj 80x35x40, LED PS black phyton 90w+ T5 24W Actynic, 2X tunze 6015, Deltec MCE600 Kolorowo miękko-lps-owo:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adiad1 Zgłoś Napisano 22 Kwietnia 2014 najpierw to kup dobre testy i zmierz paramery kh no3 po4 ca mg wtedy bedzie wiadomo co i jak... KH 9.6 No3 0.002 Jutro podaje z wodą do akwa światu napisze dokładnie co mam Cytuj dowolny rozmiar obrazków Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rally8pl Zgłoś Napisano 22 Kwietnia 2014 Tak z ciekawosci ..Jakich testów używasz ? Sent from my GT-I9305 using Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafik73 Zgłoś Napisano 22 Kwietnia 2014 (edytowane) po oddawałem nie wiem co robić już czy może być to wina soli czy może zrobić reset i od nowa na innej soli nie ukrywam sól mam z aqario Witam . Miałem ten sam problem do niedawna . Udało mi sie pozbyć 80% tego bałaganu przez: 1. Zmiana cyrkulacji - przez skierowanie strumienia bardziej na skały. 2. Zbadanie parametrów wody i polepszenie jej wartości tzn. Wapno, fosfor. Itd...... 3. Bakterie które leję do wody to biodigest 1 kapsułka na tydzień. Dolewałem też przez 2 tygodnie amoniaku remover i mikrobe nite out II. Przez miesiąc. 4. Dla korali dodaje red sea reef foudation ABC+ Według tabelki na opakowaniu. 5. I dopiero jak sie uspokoiło z tymi glonmi zacząłem podawać troszkę pokarmów w płynie dla korali. Ale ostrożnie bo to też pokarm dla glonów. Dodam tylko , że fosforu był nie wykrywalną przez Salifeta. A-ha odkąd zacząłem walkę z głowami stosuje sól za aquario tę lepsiejszą dla SPS. Warto mieć w akwarium ekipę sprzątającą ślimaki nie tylko na skaly ale i w żwirku. Jakąś babkę przewracającą żwirek popytaj w sklepach to ci doradzą , że w akawarium nie tylko te piękne mają pływać ale i te pożyteczne. Edytowane 22 Kwietnia 2014 przez rafik73 (wyświetl historię edycji) Cytuj http://reefhub.pl/ra...5l-z-legionowa/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adiad1 Zgłoś Napisano 22 Kwietnia 2014 (edytowane) Witam . Miałem ten sam problem do niedawna . Udało mi sie pozbyć 80% tego bałaganu przez: 1. Zmiana cyrkulacji - przez skierowanie strumienia bardziej na skały. 2. Zbadanie parametrów wody i polepszenie jej wartości tzn. Wapno, fosfor. Itd...... 3. Bakterie które leję do wody to biodigest 1 kapsułka na tydzień. Dolewałem też przez 2 tygodnie amoniaku remover i mikrobe nite out II. Przez miesiąc. 4. Dla korali dodaje red sea reef foudation ABC+ Według tabelki na opakowaniu. 5. I dopiero jak sie uspokoiło z tymi glonmi zacząłem podawać troszkę pokarmów w płynie dla korali. Ale ostrożnie bo to też pokarm dla glonów. Dodam tylko , że fosforu był nie wykrywalną przez Salifeta. A-ha odkąd zacząłem walkę z głowami stosuje sól za aquario tę lepsiejszą dla SPS. Warto mieć w akwarium ekipę sprzątającą ślimaki nie tylko na skaly ale i w żwirku. Jakąś babkę przewracającą żwirek popytaj w sklepach to ci doradzą , że w akawarium nie tylko te piękne mają pływać ale i te pożyteczne. Testy posiadam z saliferta obadam co jutro powiedz mi w akwa swiecie w najgorszym wydaniu reset ale to odrazu dam 200L akwa takie posiadam więc będzie większe najwyżej i mam ciąglę wodę leko mętną raz miałem kryształ tylko a odpieniacz tunze 9002 po wylaniu kupka i dopaleniu na maxa go kubek robi się pełny w ciągu 2 godzin i niema w nim syfu Edytowane 22 Kwietnia 2014 przez adiad1 (wyświetl historię edycji) Cytuj dowolny rozmiar obrazków Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafik73 Zgłoś Napisano 22 Kwietnia 2014 Testy posiadam z saliferta obadam co jutro powiedz mi w akwa swiecie w najgorszym wydaniu reset ale to odrazu dam 200L akwa takie posiadam więc będzie większe najwyżej i mam ciąglę wodę leko mętną raz miałem kryształ tylko a odpieniacz tunze 9002 po wylaniu kupka i dopaleniu na maxa go kubek robi się pełny w ciągu 2 godzin i niema w nim syfu Skoro odpieniacz nabiera ci czystą wodę to moim zdaniem jest źle wyregulowany. Mętna woda to zachwiana równowaga biologiczna. Może leczyłeś coś ostatnio? Przekarmiłeś ? Jaką masz pewność , że po restarcie za 2-3 miesiące nie powtórzy ci się taka sytuacja? Cytuj http://reefhub.pl/ra...5l-z-legionowa/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adiad1 Zgłoś Napisano 22 Kwietnia 2014 Skoro odpieniacz nabiera ci czystą wodę to moim zdaniem jest źle wyregulowany. Mętna woda to zachwiana równowaga biologiczna. Może leczyłeś coś ostatnio? Przekarmiłeś ? Jaką masz pewność , że po restarcie za 2-3 miesiące nie powtórzy ci się taka sytuacja? właśnie nic nie leczyłem jedzenie dostają 2 razy dziennie rano i wieczorem . a co myślicie o tym żeby skały po kolei wyciągać i wyczyścić w RO z tych glonów może głupie pytanie ale po prostu nie wiem co robić powoli . Cytuj dowolny rozmiar obrazków Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
RafiLodz Zgłoś Napisano 22 Kwietnia 2014 Po pierwsze - nie panikować - bo pogorszysz. Potwierdź jutro testy , nie pakuj łap ,nie kupuj ryb i koralowców. I idź spać Cytuj Pandora 224 - -zlikwidowane Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MojeSumienie Zgłoś Napisano 23 Kwietnia 2014 przy karmieniu 2 razy dziennie i takim cyjano i źle pracującym odpieniaczu... nie ma bata, żeby tam było NO3 - 0,02 - na bank źle zrobiłeś testy. jak kolega wyżej napisał... nie panikuj i zostaw baniak w spokoju... patrząc po skałach to akwarium może ma z miesiąc - a tam w cholerę życia... 0. WYREGULUJ ODPIENIACZ - jeśli się nie da WYMIEŃ NA NOWY! 1. weź odmulacz (słomka do drinków też może być ) i odessij cyjano tyle ile się da 2. odessaną wodę przelej przez watę kilka razy i wlej z powrotem do baniaka 3. nie rób podmian przez min 2 tyg - codziennie odsysając cyjano (no może być co drugi dzień) 3. przykręć trochę (20-30%) białe światło - daj więcej niebieskiego (nacieszysz oczy kolorami) 4. Ogranicz karmienie do 1 raz dziennie (połowę tego co dajesz przy pierwszym karmieniu!!!) 5. Dodawaj co 2-3 dni pół ampułki bakterii biodigest 6. Pod żadnym pozorem nie lej do baniaka niczego (amino, żarcie, w płynie) - ewentualnie pół kropli witamin...choć też bym się zastanowił. 7. NIE DOKUPUJ ŻADNEGO ŻYCIA! 8. Jeśli po dwóch tygodniach takich zabiegów sytuacja będzie się powtarzać - to użyj chemiclean. - ale tu ostrożnie, bo akwarium masz w fazie dojrzewania i możesz jeszcze bardziej zakłócić cały proces. Nie panikuj, nie rób żadnego restartu - tym zestresujesz jeszcze mocniej ryby i korale - i wcale to niczemu nie pomoże, a jeszcze pogorszy całą sytuację i będzie jeszcze gorzej... Miałem większe bagno... i wychodzę z tego powoli - trwa to już ponad miesiąc, ale widać progres. Więc głowa do góry i bierz się do roboty.... podstawa to dobry odpieniacz i ... cierpliwość choć w sumie... zawsze możesz zrobić to co uważasz... pozdrawiam Darek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dirty_pig Zgłoś Napisano 23 Kwietnia 2014 duza cyrkulacja, mocny odpieniacz, czeste podmiany i dobre niebieskie swiatlo i z testow potrzebujesz tylko kh aby sprawdzac czy cos sie nie dzieje np korale rosna w zawrotnym tempie. jak rosna kontrolujesz jeszcze ca i mg baling reaktor. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
amsam Zgłoś Napisano 23 Kwietnia 2014 j.w Nie panikuj to młode akwarium jeszcze nie dojrzało , za szybko chciałeś wszystko mieć. U nie po 1,5 roku mogę powiedzieć że dojrzało i zwiększyłęm zarybienie. Chłopaki dobrze ci radzą , systematyczne , nie za częste / podmiany, odpieniacz, Kh przedewszystkim , od czasu do czasu No2 i No3, Fosforany, Ca i Mg raz na jakiś czas. I spokojnie, sama biologia musi załapać. Dino masz straszne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yendruu Zgłoś Napisano 23 Kwietnia 2014 Adiad potrzeba więcej informacji o zbiorniku, z tego co napisales niewiele wynika. NO3 nie będzie Ci wykazywać w zbiorniku bo konsumuja je glony, ewidentnie masz jakieś źródło azotanow a i może fosforanow. Może za dużo karmisz a może skała oddaje, a może inny powód.. trudno zgadnac przy niepełnych informacjach. Jak będziesz rozmawiał z chłopakami w Akwa Świecie to słuchaj ich uważnie i najważniejsze zastosuj rady w praktyce. wysłane przez tapatalk Cytuj 50x50x40cm, oświetlenie T5 4x24W + led 18W,cyrkulacja: 6,5 tys, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adiad1 Zgłoś Napisano 23 Kwietnia 2014 Dziękuje bardzo za tak super opis będe się tego trzymał na pewno z góry jeszcze raz dziękuje za pomoc Cytuj dowolny rozmiar obrazków Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach