volf Zgłoś Napisano 3 Maja 2014 Witam znalazłem kilka tematów ale żadnego wyjaśnienia rozwiązania technicznego Sump który obecnie jest na jednym poziomie z akwa chce przenieść do szafki poniżej Jakie zastosowaliście rozwiązania żeby woda spływająca z akwarium nie przelała sumpa w przypadku wyłączenia pompy obiegowej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 3 Maja 2014 (edytowane) tematów mnóstwo ale do rzeczy albo wiercisz małą dziurkę w rurce powrotu tuż nad poziomem lustra w akwarium tak kiedy pompa zassie powietrze i woda przestanie wracać do sumpa albo powrót tuż pod powierzchnią wody i spłynie tylko tyle wody dopóki nie zassie powietrza Edytowane 3 Maja 2014 przez Sygen (wyświetl historię edycji) Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 3 Maja 2014 Sylwek dzięki za odpowiedz Jakoś nie kumam co do tej dziurki na czym? i nad czym? więc zastosuje tą drugą metodę Na zdjęciach widziałem zawór na rurce spływowej,rozumie że trzeba dostosować spływ wody do sumpa do ilości wody wypychanej przez pompę z sumpa do akwa Jeśli źle rozumuje to mnie popraw bo akwa mam nad salonem a chyba nie chciałbyś mieć do czynienia z moją żoną Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ibiza Zgłoś Napisano 3 Maja 2014 A ile masz miejsca w supie jak obieg chodzi Cytuj zbiornik 120x60x60 +sump . odpieniacz Sebastek czarna perla na Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040 , cyrkulacja wp-40 rw-15 , obieg Jebao9000 , oswietlenie Gieseman Matrix II 8x39w . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 3 Maja 2014 zawór na spływie jest do wyregulowanie spływu,poziomu wody w kominie Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 3 Maja 2014 dziura tam gdzie dorysowałem czerwoną strzałką tuż pod lustrem wody i tyle musi spłynąć aby pomieścił ci sump Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 3 Maja 2014 Dzięki rozumie. ibiza jak dobrze pamiętam to pompa wypycha na metr do góry wydajność600L/h Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 3 Maja 2014 na jaką wysokość będzie podawać pompa z sumpa? Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 3 Maja 2014 no właśnie na 1 metr,nie wiem czy wydoli ale sprzedawca mi taką polecił,w razie co kupie wydajniejszą Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 3 Maja 2014 to musisz mieć pompę wydajniejszą niż podnoszenie na 1 m bo wtedy będzie bardzo mały przepływ albo w ogóle nie poda na wysokość 1 metra jaka to dokładnie pompa? Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 3 Maja 2014 JP-022 jakiej wydajnośći mam kupić co polecasz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 3 Maja 2014 nie da rady ta pompa mimimum taka na twoje 60 litrów i 1 m do podniesienia http://www.reefshop.pl/eshoper/pl/p/NEWA-Newa-Jet-Pompa-Obiegowa/3989 Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 3 Maja 2014 Dzięki bardzo za info pompę zmienię a rysunek bardzo pomocny to sobie wydrukowałem i wykorzystam rozwiązania Lece na obiad bo ostatnie ostrzeżenie i zaraz w łeb dostane Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach