pawelced Zgłoś Napisano 5 Maja 2014 Witam, Sprawa jest następująca: jakiś czas temu zakupiłem Pterapogon kauderni- padła po 5 dniach (jadła bardzo ładnie, łapczywie, nagle widzę jak się trzyma piasku i powoli kładzie się na dnie). Następnie miałem Centropyge bicolor (po około 3 tygodniach od ww. ryby)- padła po około 6 dniach (troszkę zawstydzona na początku ale w końcu jadła ale pojawiła się ospa). Potem była Centropyge bispinosa (po około 3 tygodniach od ww. ryby)- pada po 2 dniach (jadła od początku tj. pierwszego dnia ale wieczorem zauważyłem, że znikają jej płetwy- znalazłem winowajcę tj. bakterie które w 2 dni zjadły całkowicie płetwy rybie- literatura). Generalnie jak wpuszczę coś nowego to zaraz to umiera. I teraz pytanie: ile muszę czekać aby wpuścić jakąkolwiek rybę do zbiornika? Po śmierci ostatniej ryby przepuściłem wodę w zbiorniku przez UV (około 4 dni), dodawałem preparat z czosnkiem i tym sposobem minął już miesiąc. Dodam, że w zbiorniku pływają dwa ocellarisy oraz jeden chrysipter parasema już od bardzo dawna zdrowe i piękne (brak jakiejkolwiek agresji). Poza tym korale miękkie oraz LPS- zdrowe i duże przyrosty. Jedyny problem teraz to cyjano ale walczę z nimi. Na koniec parametry: NO3- około 5.00 PO4- około 0,25 KH- 9,5 pH- 8,1 Mg- 1260 Ca- 390 zasolenie- 1,024 temp- 27oC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawelced Zgłoś Napisano 7 Maja 2014 I nikt nie pomoże biednemu koledze? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
akvarius Zgłoś Napisano 7 Maja 2014 okres to około 1 miesiąc ale i tak nie masz pewności że nie przywleczesz z nowymi rybami Cytuj Akwarium 150*65*60 ,sterowanie iks, reaktor vertex ,odpieniacz ,250 bk vertex,filtr vertex1,5 ,vertex filtr Biopallets XL, ,oświetlenie - 8*80w t5 ,cyrkulacja 2*6105,+multi7095, obieg BK 8500 http://nano-reef.pl/....-ceramiki/ ,http://nano-reef.pl/.., zapraszam po szczepki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erda Zgłoś Napisano 7 Maja 2014 A co to za bakterie ? Nosicielem tego mogą być pływające ryby , które są na tyle silne że bakterie te im nic nie szkodzą , po wpuszczeniu nowej ryby dochodzi stres , osłabienie następuje atak i ryba pada . Cytuj 299L(100x65x46) plus sump . Oświetlenie 2x24w t5 Narva Blue 2 i Sylvania Marinestar + LED 36W +LED 18W 3xUV , 2xRB, 1Blue+80W LED CHIP .Odpieniacz Deltec SC 1350, skały około 12 kg sucha , 20 kg żywy piasek red sea live reef , cyrkulacja RW-15 , obiegówka Jebao 3000 . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawelced Zgłoś Napisano 7 Maja 2014 Oczywićie będę dodawał do jedzenia coly Preis na pasożyty, czosnek do jedzenia (w płynie) i UV na dwie doby włączę ale boję się że i tak coś dostaną. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldek2 Zgłoś Napisano 7 Maja 2014 Uważam że miesiąc to jednak za mało. U mnie niby nosiciel przywieziony ze sklepu padł, a reszta jakoś sobie poradziła. Po dokładnie 30 dniach przeniosłem jedną z ryb do innego zbiornika i tam klapa - padło praktycznie wszystko poza tym przeniesionym. Teraz łącznie od pierwszej infekcji minęło 90 dni i postanowiłem kupić ze sklepu coś nowego. Pływają rybki już 2 tydzień i wszystko jest ok więc może się uda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawelced Zgłoś Napisano 8 Maja 2014 Wielkie dzięki wszystkim za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach