evilcyc Zgłoś Napisano 7 Maja 2014 Witajcie zmieniałem solniczkę na większą i wszystko było ok aż tu nagle jak nie zaczęło mi szaleć 1) kopiłem z forum od kogoś odpieniacz Super Reef Octopus 5000 int po rozmowie z Tą osobą wyszło na to ze odpieniacz działa najlepiej na głębokości 21cm i tak było przez 1 dzień potem coś się stało i kubek się przepełnia i piany jest tyle ze z kubka nie nadąży uciekać przy otwartym zaworze na maxa. główkowałem i pomyślałem ze podniosę o 5 cm cały odpieniacz ale niestety dalej mam to samo faktem jest ze juz o wiele mniej leci piany do kubeczka. 2) akwarium mam 600litrów w sumpie mam pompkę newjet 8000 ale mocno hałasuje mi spływ. ( łapie spływając sporo powietrza ) w skrócie z komina wychodzą mi 2 rury od pompy 1/2 cala a spływ jest 2 rurki 3/4cala. czy jak zmienię pompkę na słabszą np newjet 6000 to czy sprawa będzie załatwiona Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
egon24 Zgłoś Napisano 7 Maja 2014 (edytowane) Przy tym litrazu zostawiłbym te 8000l , na spływie nie masz zaworu do regulacji ? Bo rozumiem ze Ci chłopie woda w kominie ? Jeśli chodzi o odpieniacz to czy nie dodawales do wody jakiejś chemii lub czegoś co moze powodować wariowanie odpieniacza ? Edytowane 7 Maja 2014 przez egon24 (wyświetl historię edycji) Cytuj http://nano-reef.pl/...na-podkarpaciu/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Komarek Zgłoś Napisano 7 Maja 2014 Zawór na splywie ustaw tak,by nieco sączyło się rewizją. I powinno być cicho i bez bombli pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Komarek Zgłoś Napisano 7 Maja 2014 Wiem co to rewizja. Mam jednak tak ustawione - zresztą sposób często opisywany na forum - i jest cisza. Więc nie wiem o co Ci chodzi. pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
evilcyc Zgłoś Napisano 7 Maja 2014 dziękuje wszystkim za szybka reakcje po rozmowie z Danielem oraz sugestiach forumowiczów jutro po pracy zaczynam walkę o lepszą solankę w baniaku pozdrawiam i dziękuje Łukasz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach