octavian Zgłoś Napisano 27 Maja 2014 Robilem dzis testy i wlasnym oczom nie wierzę.... Ca wyszlo mi 10 przy magnezie 1290. Powtarzalem trzy razy i to samo. Mialem problem z magnezem wiec uzupelnialem przez ok dwa tyg samym magnesem plus sol bez soli. Czy to mozliwe zeby tak zjechal sam wapń?! Podmianki robie regularnie co tydziem. Test salifert moze sie ktorys odczynnik zepsól? Dodam ze nawet przed kropelkowaniem CA-3 woda w probowce jest praktycznie niebieska....zwierzaki maja sie dobrze no moze poza slimakami bo cos ich mniej ostatnio widac... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 27 Maja 2014 10 kresek? to podajrze 450 Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
octavian Zgłoś Napisano 27 Maja 2014 Nie, nie 10 kresek tylko po wlaniu jednej-dwoch kropelek woda juz jest niebieska Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 27 Maja 2014 Zanim podejmiesz jakiekolwiek kroki, porownaj wynik z testem u kolegi lub w sklepie. Ile wyszlo Ci KH? Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
octavian Zgłoś Napisano 27 Maja 2014 Kh tez malutko bo 5,7. Podbijam go kh bufor z aquamedica sypiac nawet dwie lyzeczki dziennie a ono nie wzrasta Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiflu Zgłoś Napisano 27 Maja 2014 1. koniecznie sprawdź zasolenie 2. stawiam na walnięty test Cytuj "Wszystko co słyszymy jest opinią, nie faktem. Wszystko co widzimy jest punktem widzenia, nie prawdą." Aureliusz Nowe 730L Stare 470L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arduan Zgłoś Napisano 27 Maja 2014 (edytowane) A nie pomyliles buteleczek? Na 100% dajesz 2ml wody, lyzeczka eriochromu, 8 kropli NaOH, mieszasz i miareczkujesz EDTA? W tej kolejnosci? :-) Edytowane 27 Maja 2014 przez Arduan (wyświetl historię edycji) Cytuj http://nano-reef.pl/...n-szybki-start/ Nowe, większe, ale nadal AF: http://reefhub.pl/ca...aniewski-1000l/ Myślimy tak, bo wszyscy inni ludzie tak myślą; albo dlatego, że myślimy w ogóle, to naprawdę tak myślimy; albo dlatego, że kiedyś kazano nam tak myśleć, to myślimy, że musimy tak myśleć... Rudyard Kipling Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 27 Maja 2014 Myślę ze masz "walnięty" test na wapń. To jest w zasadzie nie możliwe żeby w wodzie morskiej z ok 400 mg/l wapń "spadł" do 10 mg/l. Można bardzo łatwo zbić kH do zera ale jak obniżyć sam wapń to nie wiem. Co to jest erichrom?? Myślałem, że jako barwnik przy analizie ilościowej wapnia stosuje się kalces. Swoją drogą trzeba chyba zacząć robić swoje testy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
octavian Zgłoś Napisano 27 Maja 2014 Także myślę że to nie możliwe... Miesiąc temu ten sam test pokazywał 480 a dziś 10.... Robiłem trzy razy ostatni raz to mi nawet żona dyktowała z kartki co mam robić. Zasolenie 1.024. Gdzieś mi się zapodziały cztery ślimaki ale jakoś nie myślę by to była sprawa niskiego wapnia. No nic po niedzieli jakę do sklepu to mi zmierzą.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cergoth Zgłoś Napisano 27 Maja 2014 (edytowane) Aby wykluczyc bledne pomiary, umieszaj troche solanki i sprawdz test ? Edytowane 27 Maja 2014 przez Cergoth (wyświetl historię edycji) Cytuj PhospHATE Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arduan Zgłoś Napisano 27 Maja 2014 @nanokaczor, mozna tak, mozna tak (EBT - eriochrome black T), nawet kolory takie same, a chodzi przeciez o wyparcie Ca z barwnika i zwiazanie z EDTA. @octavian, chyba jednak test. Nie wyparowalo Ci go troche? Raczej wyglada na stezony odczynnik Ca-3. Cytuj http://nano-reef.pl/...n-szybki-start/ Nowe, większe, ale nadal AF: http://reefhub.pl/ca...aniewski-1000l/ Myślimy tak, bo wszyscy inni ludzie tak myślą; albo dlatego, że myślimy w ogóle, to naprawdę tak myślimy; albo dlatego, że kiedyś kazano nam tak myśleć, to myślimy, że musimy tak myśleć... Rudyard Kipling Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
octavian Zgłoś Napisano 29 Maja 2014 Więc tak.. Cały czas dozowałem 8 kropli Ca-2 z tej oryginalnej butelki. Może mi się ręce trzęsą albo jeszcze co innego ale z niej to dziwnie kapie (raz mniejsze krople a raz większe) więc postanowiłem zmienić metodę kropelkowania. Ostatni raz naciągłem CA-2 do strzykawki i z niej ładnie kropelkowałem 8 kropli i wyszło mi ca koło 10 Test powtórzyłem trzykrotnie i to samo. Przez dwa dni podbijałem kh bufor z aquamedica i dziś zrobiłem testy :0 Kropelkując z buteleczki wychodzi 490 a kropelkując ze strzykawki 310. Więc jak w końcu kropelkowac ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arduan Zgłoś Napisano 29 Maja 2014 Więc tak.. Cały czas dozowałem 8 kropli Ca-2 z tej oryginalnej butelki. Może mi się ręce trzęsą albo jeszcze co innego ale z niej to dziwnie kapie (raz mniejsze krople a raz większe) więc postanowiłem zmienić metodę kropelkowania. Ostatni raz naciągłem CA-2 do strzykawki i z niej ładnie kropelkowałem 8 kropli i wyszło mi ca koło 10 Test powtórzyłem trzykrotnie i to samo. Przez dwa dni podbijałem kh bufor z aquamedica i dziś zrobiłem testy :0 Kropelkując z buteleczki wychodzi 490 a kropelkując ze strzykawki 310. Więc jak w końcu kropelkowac ? No to się zdecyduj, 10 czy 310, bo to duuuuuża różnica. Poza tym, jaka strzykawka, duży czubek, czy mały, bo od tego uzależniona jest wielkość kropli. Ca-2 ma za zadanie strącić Mg, żeby wyniku nie fałszowało. Można dać go więcej, ale wtedy z racji rozcieńczenia wynik będzie zaniżony, jeśli dasz go mniej, to wynik może być zawyżony z powodu obecności Mg i mniejszej objętości próbki. Ale taka rozbieżność??? Nie kombinuj i rób tak jak w teście napisali, kity mają jakąś standaryzację i powtarzalność wyników, zaczynasz coś zmieniać, sam ładujesz się w problemy. Cytuj http://nano-reef.pl/...n-szybki-start/ Nowe, większe, ale nadal AF: http://reefhub.pl/ca...aniewski-1000l/ Myślimy tak, bo wszyscy inni ludzie tak myślą; albo dlatego, że myślimy w ogóle, to naprawdę tak myślimy; albo dlatego, że kiedyś kazano nam tak myśleć, to myślimy, że musimy tak myśleć... Rudyard Kipling Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
octavian Zgłoś Napisano 29 Maja 2014 Napisałem wyraźnie że zacząłem podbijać ca z aquamedica ( sorki juz widze że pisałem o kh. mój błąd) ale koniec końców podbijam CA i mam 310. A nie macie wrażenia że jak kapiecie CA-2 z oryginalnej butelki to te krople są nierówne? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arduan Zgłoś Napisano 29 Maja 2014 Nie, dopóki mam powtarzalne wyniki. Jak coś zaczyna być nie tak, to się zastanawiam dlaczego. Cytuj http://nano-reef.pl/...n-szybki-start/ Nowe, większe, ale nadal AF: http://reefhub.pl/ca...aniewski-1000l/ Myślimy tak, bo wszyscy inni ludzie tak myślą; albo dlatego, że myślimy w ogóle, to naprawdę tak myślimy; albo dlatego, że kiedyś kazano nam tak myśleć, to myślimy, że musimy tak myśleć... Rudyard Kipling Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach