ladyjj Zgłoś Napisano 31 Października 2014 Też Eheim, super i bardzo precyzyjna. Ale z aquaelem też nie było nigdy kłopotów, a parę zbiorników już miałam, tyle, że słodkie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lech360 Zgłoś Napisano 31 Października 2014 Mi jak widać padł termostat w aquaelu, eheim wiem dobre grzałki, ale wolałbym coś nie szklanego, stąd pytanie odnośnie grzałek tytanowych boyu, które wynalazłem na allegro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
baszurek Zgłoś Napisano 1 Listopada 2014 Mi jak widać padł termostat w aquaelu, eheim wiem dobre grzałki, ale wolałbym coś nie szklanego, stąd pytanie odnośnie grzałek tytanowych boyu, które wynalazłem na allegro. Jak chcesz coś nieszklanego,to kup Aquael Neoheater (nie Easyheater,bo wyglądają podobnie). Cytuj "Czy nigdy nie zastanawiał się pan nad tym, dlaczego chmury i drzewa, złotogniade jesienią, bure zimą, ten pejzaż deklinowany przez pory roku, dlaczego wszystko wali w nas pięknem jak młotem, jakim prawem tak się dzieje? Przecież powinniśmy być czarnym prochem międzygwiezdnym, strzępami mgławicy Psów Gończych, przecież normą jest huczenie gwiazd, potop meteorów, próżnia, ciemność, śmierć..." S.Lem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lech360 Zgłoś Napisano 1 Listopada 2014 Wiem, ale szukam jeszcze jakiejś alternatywy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lech360 Zgłoś Napisano 5 Grudnia 2014 No i kupiłem neo heater 150W, grzałka super. Ale mam pytanie odnośnie dolewki, bo planuję zakupić. Jest coś poza aqua tredem evolution na czujnikach elektronicznych, co da się zamontować bez rozbierana pierwszego panelu. Zastanawiam się nad Tunze nano osmolator, chyba najmniejsza jaką znalazłem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PrusLee43 Zgłoś Napisano 7 Grudnia 2014 Sprawdz hydor smart level control moze sie nada Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lech360 Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2014 (edytowane) Hydor faktycznie mały czujnik, ale zamówiłem już tunze nano osmolator, mam nadzieję, że będzie ok. Tunze jest już kompletna, a do hydora trzeba jeszcze co tam dokupić. Polecili mi w sklepie tunze jako pasującą do reefmaxa. Zobaczymy. Udało mi się kupić za 309 zł, także cena extra. Edytowane 8 Grudnia 2014 przez lech360 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lech360 Zgłoś Napisano 15 Grudnia 2014 Od jakiegoś czasu jadę podmiankami na soli, która tu dostałem - wygrałem w konkursie Aquforest tej probiotycznej. Pierwsze co zauważyłem to, że według miarki producenta lub odpowiedniej wagi, zasolenie powinno być 1,025, a jest niestety sporo niższe. Drugi problem to to, że wcześniej ph oscylowało mi na poziomie ok. 8, a teraz po każdej podmianie spada do prawie 7 i musze podnosić buforem sachema. Czy ktoś używa tej soli i tez zauważył takie problemy? Ewentualnie gdzie jeszcze może być przyczyna takiego spadku ph? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Deletor Zgłoś Napisano 16 Grudnia 2014 Co rozumiesz po przez sporo niższe i przy jakiej temp mierzysz zasolenie. Sprawdz jeszcze kH. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lech360 Zgłoś Napisano 16 Grudnia 2014 (edytowane) Sporo niższe, to 1,020 przy dawkowaniu według producenta przy temp. 25 stopni - miarka dołączona przez producenta. Musze sypać więcej soli, przez co wydajność wiaderka w porównaniu IO, której wcześniej używałem znacznie spada. Ph z czystej solanki około 7. Kh w akwa w tej chwili wysokie, podejrzewam, że po użyciu bufora, bo 12-13, a wcześniej miałem 8-9, w solance nie mierzyłem. Edytowane 16 Grudnia 2014 przez lech360 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Deletor Zgłoś Napisano 16 Grudnia 2014 To jeśli o ph chodzi to masz odpowiedź. Ph jest uzależnione od kH. Jak zbijesz kH to pH powinno podskoczyć. Zmierz dokładnie parametry samej solanki może w zbiorniku robisz coś przez co te parametry skaczą. Wysłane z mojego LG-P760 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lech360 Zgłoś Napisano 16 Grudnia 2014 (edytowane) No właśnie, jak zbić kh? Przez podmianki? Jeśli tak to du..a, bo w solance ph = 7. Wina soli? Jest jakiś inny sposób zbicia kh Na obecną chwilę o testach: zasolenie (pływak sery) - 1,024 tem. - 25 Ph - około 7,3 Kh - 13 No3 - 0,25 Po4 - 0,5 Mg - 1380 Ca - 380 Wszystko z saliferta Edytowane 16 Grudnia 2014 przez lech360 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lech360 Zgłoś Napisano 12 Stycznia 2015 Obiecałem, że napiszę parę słów o dolewce Tunze nano osmolator. Działa bardzo dobrze, dość cicha, poprawiło się pienienie z odpieniacza, wiadomo stały poziom wody. Dolewka bez problemu weszła i nawet dała się przykryć oryginalną kratką ociekową. Cena z przesyłką wyszła mnie 323 zł Dokupiłem do tego 20l baniak na wodę za około 60 zł z przesyłką, czyli razem niecałe 390 zł. Wszystko widać na fotkach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Danq76 Zgłoś Napisano 13 Stycznia 2015 Jak by nie patrzeć, dolewka do reefmaxa to podstawa, szczególnie przy tym odpieniaczu. U mnie 20 litrowy baniak starczał na około 2 tygodnie. Cytuj Aktualnie powstało 75x45x50 OW + LED Hydra 52 i Hydra 26 + Skimz SV 203 + ReefMotion DC3K Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lech360 Zgłoś Napisano 13 Stycznia 2015 (edytowane) To jeszcze na prośbę kolegi dwie fotki, poziom wody i jak to wygląda z boku Czujnik jest mniejszy od magnesu Tunze, jakby kto pytał. Edytowane 13 Stycznia 2015 przez lech360 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lech360 Zgłoś Napisano 18 Maja 2015 Dawno nic nie pisałem, bo nie było specjalnie o czym, akwarium stabilne, choć ostatnio podupadło, bo pochłania mnie nowy projekt 450l. Dam niedługo jakieś fotki na pożegnanie reefmaxa No i oczywiście konkrety na temat nowego. Teoretycznie wszystko już jest, tylko zebrać się poskładać do kupy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lech360 Zgłoś Napisano 12 Września 2015 (edytowane) No to koniec mojej przygody z reefmaxem, nowe działa już od jakiś 4 miesięcy, życie już przełożone i ma się dobrze Podsumowując, uważam reefmax za świetny poligon szkoleniowy dla młodych. Mi osobiście dał bardzo dużo. Gdyby ktoś był zainteresowany, to reefmax z oryginalną szafką i z 2 kompletami świetlówek - nowych jest na zbyciu No i nowe Niedługo nowy wątek : Pół tony gruzu i soli http://nano-reef.pl/topic/77747-pol-tony-gruzu-i-soli-bialystok/page__gopid__790873#entry790873 Edytowane 12 Września 2015 przez lech360 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach