Skocz do zawartości
Harari

Co jedzą korale miękkie.

Rekomendowane odpowiedzi

Z dotychczasowej mojej teoretycznej edukacji wyłania mi sie następujący obraz korali miękkich. Miękki koral to zbiór polipów połączonych ze sobą mniej lub bardziej miękką (mięsistą) tkanką która pozwala na wymianę w obrębie całej kolonii substancji odżywczych. Większość korali posiada w swoich tkankach jednokomórkowe glony ( zooksantelle ) które żyją w symbiozie ze swoim gospodarzem. Zooksantelle wykorzystują końcowe produkty przemiany materii korali takie jak dwutlenek węgla czy związki azotu + światło słoneczne jako swój pokarm. Z drugiej strony związki produkowane przez zooksantelle takie jak cukry są wchłaniane przez korala.

Ok ale koral to nie tylko tkanka koralowa + zooksantelle ale również polipy. Skoro w kolonii koralowca znajdują się w dużej liczbie polipy to muszą one pełnić jakąś funkcję. Z zebranych przeze mnie danych wynika, że polip to nic innego jak „jama gębowa” okolona wianuszkiem „macek” wyłapujących drobny pokarm, połączona z przewodem pokarmowym. W związku z tym ze wszech miar wskazane by było dokarmianie korali „czymś”. No właśnie co powinno być tym czymś – nie znalazłem jeszcze odpowiedzi na pytanie czy dla korali miękkich powinien to być zooplankton czy phytoplankton ? Dodatkowo czytałem o pokarmach produkowanych własnoręcznie najprościej ujmując jest to mieszanka mięsa rybnego, krewetek, spiruliny i witamin. Tylko pojawiają się od razu dwa pytania, jakie proporcje składników wykorzystać oraz jak mocno to wszystko rozdrobić. Wyczytałem, iż pokarm dla korali powinien mieć gabaryty wyrażone mikrometrach – czy domowy mikser jest w stanie wyprodukować coś takiego ?

No cóż przepraszam, że przynudzam z tak długim postem ale po prostu temat karmienia korali mocno mnie interesuje i bardzo jestem ciekaw waszego zdania i doświadczeń w tym temacie.

Reasumując proszę o weryfikację powyższego oraz wypowiedzi czym i jak dokarmiacie swoje korale.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miel to tak dlugo az jak wezmiesz jakas pipeta i zakroplisz do szkanki wody to bedzie z tego cos w rodzaju chmurki, co do skadu to dobrowolnie ...sam skomponuj np.krewetki omulki itp Wazne aby byla po zrobieniu tego tzw zawiesina :)Dodam że stosowanie tego sprzyja otwieraniu sie twardzieli co wykorzystasz w pozniejszym docelowym skarmianiu tych korali Jak cos to zapraszam cie do mnie i na żywca zrobie ci prezentacje@Harari:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fitoplankton tez jedza.

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.