Skocz do zawartości
weapon0077

Taki rdzawy nalot...

Rekomendowane odpowiedzi

Okrzemki to mogą być.Dawno temu wymieniałeś prefiltry i żywicę?Sprawdź wynik TDSem?

Edytowane przez bober6662 (wyświetl historię edycji)

4803_4815.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za pomoc,

zmierzyłem TDS'em wynik to 1. Żywica ma z 6 miesięcy.

Zmienię żywicę i powinno być ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To najwyższy czas wymienić

465L 130x65x55h + sump 200L 100x50x40h. JEBAO 2xRW8. Grzałka 2x200W. Obieg AC6500. Oświetlenie 4x54w T5 + led 120w + 160w. Odpieniacz DIY 160 na 9420.040, DSB 50x43x10h. Sól BT SPS, LS 18kg, LR 70Kg

Korale: Poccilopora damicornis, Caulastrea (curvata, furcata, echinulata), 2 x Eyphylia Paraancora, Stylophora fioletowa, Ukwiał piaskowy, Acanthastrea lordhowensis, Blastomussa wellsi, Montipora digitata zielona, Duncanopsammia axifuga, Echinophyllia, Akropory

Ryby: Amphiprion ocellaris. Labroides dimidiatus, Lysmata boggessi, turbo, Nassariusy, Tectus, Jeżowiec mespilia globulus, Calcinus laevimanus, Cryptosentrus leptocephalus, Paracanthurus Hepatus, Pseudanthias squamipinnis, Valenciennea sexguttata, Chelmon,

Zebrasoma velifer

Identyfikacja

Stare 180

Nowe 460L

8d1e1a2ed99b757d8e690344053b20d8u341a313.png?upd=20140802221928

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I co pomogło?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak i nie,

Ostatnio przeniosłem się z 160l na 450l

Tak to się prezentuje, zdjęcie wykonane po zgaszeniu światła wiec wszystkie koralowce + rybki śpią

info o akwarium

szkło: 150x50x60 450l

światło: 2x120 chaina led 6kolorowe

cyrkulacja: Webao 40 + 2x Tunze 6025 i koralina nano

Odpeniacze: Delte Mce 600 + Reefpack 250

Skała z 160l przerzucona + kupiłem od kumpla ok 25kg skały z malawi za 80zł

Akwarium ok 4 tygodnie dojrzewa sobie.

Obsada: to może innym razem napisze nie pamiętam nazw

inne zdjęcie

post-22061-0-76207000-1409848167_thumb.jpg

post-22061-0-30529200-1409848707_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TDS = 1 to nie jest nic dziwnego i to nie jest powód do wymiany żywicy.

Okrzemki to nie plaga tylko przyjaciel. W stabilnym zbiorniku nigdy nie będzie plagi okrzemek bo są one pokarmem dla innych zwierząt żyjących w zbiorniku - np ślimaków, asterin, widłonogów isopodów kiełży idt...

Jeżeli w zbiorniku rosną okrzemki to wcale nie koniecznie muszą być brązowe. Często są też zielone itd. Rosną też na wszystkim, łącznie z szybami a nie tylko w jednym miejscu.

Twój zbiornik jest niestabilny. Masz w nim mało ślimaków, mało korali i przywaliłeś mocne światło. Dlatego na szybach pojawia się nalot i nie ma w tym nic dziwnego - to normalne. Szczególnie ze akwarium ma dopiero 4 tygodnie i wrzuciłeś do niego skałę, w której nie ma zycia z zasyfionego, przerybionego baniaka bo zazwyczaj takie są akwaria z pielęgnicami z jeziora malawi.

Sprzedam: Szczepki: http://nano-reef.pl/...i/#entry673554

_________Krewetki na aiptasie: http://nano-reef.pl/...wysylka-pkppks/

Strona hodowli sexy krewetka: https://sites.google...e/sexykrewetka/

________________________https://www.facebook.com/sexykrewetka

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy skała z malawi sama w sobie nie jest już problemem?

Też do tak młodego zbiornika wpuściłem ryby/ byłem niecierpliwy/ i niestety źle się skończyło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skała z Malawi mogła zmagazynować fosfor w sobie i teraz go ci elegancko oddaje. Ja bym takich rzeczy nie robił, byś za podobne pieniądze sobie suchej skały kupił.

Okrzemki, jak pamiętam ze słodkiej akwarystyki, pojawiają się w większej ilości po jakiejś dużej zmianie (wymianie oświetlenia, restarcie itd.). W moim morskim działa to tak samo. Jak akwarium się ustabilizuje to powinny zniknąć.

Edytowane przez magainis (wyświetl historię edycji)

8387_8630.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie zgodzę się z wami w 100 procentach, na pewno żywa skala lepsza zdecydowanie lepsza od Malawi czy od suchej. Wyszło jak wyszło. Musiałem szybko zrobić przeprowadzkę bo dziewczyna zakupiła kota i zaczął polować na rybki. Co do akwarium to porównując pierwszy dzień do chwili obecnej to b.duzo się zmieniło już. Akwarium się już tak mocno nie glonuje a na skałach z Malawi powoli porastają glony wapienne. Co do ekipy czyszczące to jest sporo tylko może na zdjęciach tak nie widać. Jest sporo małych wieżowiec są 4 duże ślimaki turbo, 10 małych ślimaków turbo bardzo, dużo takich małych ślimaków 1mm turbo.rozgwiazdy, dalabela 4 krewetki.Wiec trochę tego jest. Przeprowadziłem testy na fosforany i na no3 wyniki 0 aż dziwne

Reszta parametrów w normie, miałem problem z kh bo miałem z 4. Teraz ok 7-8.

Zobaczymy jak to będzie. Czas pokaże...Sorry za pismo i styl ale w samochodzie w czasie jazdy ciężko się pisze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wyniki NO3 i PO4 są 0 to może się okazać że pożerają je nieproszeni goście. Jeżeli NO3 jest 0, a PO4 wysokie to może być problem z obniżaniem tego drugiego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.