Skocz do zawartości
Filavandrel

blisko coraz blizej :)

Rekomendowane odpowiedzi

Nono pieknie panie dziejku, pieknie :p

A wiesz ze ja wlasnie niedawno zmajstrowalem kolejne nano tez 54L, woda sie juz pare dni kreci, jutro jade po skale :p Mam w pokrywie 2x24W i 1x15W, balem sie troche o temperature latem ale jesli pokrywa jest szczelna to rzeczywiscie jest tak jak piszesz, nawet minimalne obroty wiatraka chlodza to wszytkopieknie, robilem sporo testow i wyszlo ze bez wentylatorow podnosza mi swietlowki temperature o 4-5 stopni ponad temperature otoczenia ale przy wlaczonym wentylotorku juz w ogole :p w pokoju 23 stopnie i w akwarium tez 23 stopnie mimo 12h wlaczonych swietlowek :p

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fajnie fajnie :p ale nie podobają mi się trochę te nóżki w szafce-wytrzymają??

EDIT

mam taki sam zaworek na spływie jak Ty-mało precyzyjny cięzko wyregulować, ale sie da :p

360+110-od 15 Grudnia 2006 sprzedam miejsce na reklame (300 znaków) :D www.fastquad.pl- dla morszczaków z nano-reef super zniżki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic dodac, nic ujac :p

male a cieszy :p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@AquaManiac

co do pokrywy to mam ja tak zrobiona ze sciagam w razie czego dekiel i... jest akwarium odkryte z nalorzona tylko ramka z oswietleniem :p (doam ze temperatura w moim pokoju latem nie przekracza 20 st C a zima 22 st C ) ale wiatraki tak na wszeli wypadek :p

@Raffy

stolarz zaprzysiagl sie ze wytrzymaja :p

a mu wierze bo szafka robiona u niego pod 375 l ciagle stoi :p bez ugiec czy innych niespodzianek :p

www.akwa-swiat.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No widzisz ja mam bardzo sloneczne mieszkanie i zeby utrzymac w okoju z akwariami w miare ludzka temperature to robie cuda, rolety pol dnia zasloniete, drzwi na balkon zamkniete itd... a do tego tu gdzie mieszkam jest nieco cieplej niz w Polsce, latem czasami temperatury wrecz tropikalne a dom w ktorym mieszkam jest stary wiec izolacji termicznej to on za bardzo nie oferuje. W gorace dni temperatura w pokoju mimo ww. srodkow ostroznosci to 25-26 stopni wiec jestem bardzo zadowolony ze sie wentylatorki tak dzielnie spisuja :p

Jaki odpieniacz chcesz tam wlozyc?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

planuje troche na wyrost (jak mi sie zechce zrobic potem wieksze akwa) wiec bedzie Beast 400 z igielka :p

www.akwa-swiat.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nono, z grubej rury strzal :p

A powiedz, planujesz jakos wapn uzupelniac inaczej niz podmianami?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zbudowalem maly kalkwasser mikser :p wiec cala woda odparowana bedzie uzupelniana przez niego :p

mysle ze wapn to bez problemu uzupelni a reszta mikroelementow przez podmiane, jak zacznie czegos brakowac to zaczne myslec :p moze jakis preperat gotowy (jakiekolwiek opakowanie starczy w takim akwa na bardzooo dlugo :p)

www.akwa-swiat.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Filvandrel : Rewelacja. :) Jest to jedno z niewielu akwariów, którego powstanie moża śledzić od samego początku. Sam osobiście nie mogłem się doczekac kiedy prace nad twoim akwarium dobiegną końca i będzie można oglądnąć ostateczny rezultat. Jestem naprawdę pozytywnie zaskoczony. Całość wygląda naprawdę bombowo. Gratuluję. :)

Pozdrawiam.

112L + Miniflotor + HQI 150W 10000k. + 2x18 blue osram + 1xph 1000 + Aquaszut 700l/h + Surface Skimmer + 18kg LR + 9kg LS | Rozgwiazda Piaskowa, Salarias Fasciatus,2 x ocellaris, Jaki? krabik, 3 turbosy, 1 wężowidł, | koralowce : sarcophyton

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Dolphineq

dzieki :)

brakuje jeszcze jednego najwazniejszego elementu :) odpieniacza a potem tylko zycia :)

a co do dziennika to w artykolach jest na temat przerobki slodkowodnego na morskie ale tylko 1 czesc :) wiec wzorujac sie na niej chcialem skonczyc caly cykl przerobki na morskie :D

a przy okazji pokazac co robie i jak chce zeby to wygladalo :D

www.akwa-swiat.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podoba mi sie :) az szybciej zacząlem myslec nad postawieniem takiej zabawki

UWIELBIAM MÓJ CANDY SHOP

130x50x40 + 210 l sump , obieg laguna 3500 , cyrkulacja tunze 6055 + 6045 + 6060

oświetlenie 4x 54 w t5 DIY, SHURAN 200

wystartowało Nasze Przejściowe...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fila bardzo dobrze IMO zrobiles, ja do dokaldnie takiego samego akwarium wlozylem tez dokladnie 5 KG skaly odgazowanej :) Na razie skala lezy 2 tyg. i cierpliwie sobie czekam, jeszcze ze 2-3 tyg. i zaczynam powoli zasiedlac, chce wlozyc tylko kolorowe Zoanthusy i Ricordee, tak mi sie podobaja :) ze 4-5 Thor Amboinensis, pare rurowek, ze 2 parki jakis malych kolorowych Gobiosoma czy Eviota, 2 parki pustelnikow i tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@AquaManiac

wczoraj ulozylem wstepnie ta skalke :) (dzis wrzuce zdjatka do dziennika)

i brakuje mi jeszcze ze 2-3 kawalki (do jakiegos 1.5 kg) wiec kiedys dokupie :D

no i piachu na dno bo sie pusto troche z przodu zrobilo :D

co do spostrzezen :D zauwarzylem (oprucz masy ruznych glonow :D) malutkie rurowki, a po zgaszeniu swiatla conajmniej 2 wieloszczety identyczne do tych ze zdjecia z tego watku: http://www.nano-reef.pl/forums.php?m=posts&p=44171#44171

w planach z jakiegos kraba pustelnika, jakas krewetka (moze dwie) i jakas jena rybka :)

a moze w poniedzialek lub wtorek zakupie galzke glonow Caulerpa

www.akwa-swiat.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bardzo fajnie to wszystko wyglada

UWIELBIAM MÓJ CANDY SHOP

130x50x40 + 210 l sump , obieg laguna 3500 , cyrkulacja tunze 6055 + 6045 + 6060

oświetlenie 4x 54 w t5 DIY, SHURAN 200

wystartowało Nasze Przejściowe...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlasnie wyszlo z 5-6 polipow jakiejs Clavularii :) ze skalki, pieknie fosforyzuja ich srodki w aktynice :)

www.akwa-swiat.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zakup glony, no jasne ze zakup. Za chwile skoczy Ci aoniak a glony pobieraja przeciez poza azotanami takze amoniak.

Tak wiec dawaj od razu ale na poczatek IMO C. Prolifera bo ta cholerna Taxifolia jak ja wlozylem to sie zaczela od razu rozpuszczac :) wiec polowe wywalilem, Prolifera jest jednak o wiele mniej wrazliwa i rzadko robi takie numery. U mnie rosnie na potege ze skaly, w ogole rosna u mnie na potege rozne glony wyzsze ze skaly, ciekawe ile sie tego utrzyma ale ja chcialbym jak najwiecej glonow wyzszych bo to jest jednak doskonaly sposob na export fosforu i azotu poza tym zbiornik jest IMO stabliniejszy i jest wiecej planktonu.

720-makroglony01_30052006.jpg

720-makroglony02_30052006.jpg

720-makroglony03_30052006.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.