Skocz do zawartości
stereo.typ

Rurówka? Czy coś innego?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Dokupiłem kawałek żywej skały przedwczoraj i wczoraj coś zaczęło budować z piasku rurkę. Pomyślałem, że to rurówka, ale w google nie ma takiej na zdjęciu. Zauważyłem, że stwór ma dwie macki, którymi zbudował rurkę - po czym przeniósł się w inne miejsce (wystaje teraz z innej dziury i szuka piachu, ale ma za wysoko :) ). Mackami sięga na jakieś 1,5 - 2 cm.

post-23854-0-90467500-1405885609_thumb.jpg

Proszę o identyfikację i radę, co mam z tym zrobić?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to slimak osiadły, ja mam ich mnostwo, są pozyteczne, zjadają resztki, u mnie zazwyczaj siedza w piachu. w nocy czasami widac je wedrujace po szybach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze jest jakiś czerwony wihajster i jego kolega pod spodem.

post-23854-0-14023500-1405931658_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To z pierwszej fotki to jakiś rodzaj rurówki mam ich mnóstwo i ciągle przeszukują skałę i piasek w poszukiwaniu odpowiednich odłamków do budowy sztywnej rurki. ale nigdy nie widziałem aby chodziły po szybach. Po szybach to raczej wieloszczety maleńkie pełzają.

Blue Lagoon II [200L w obiegu] -> http://nano-reef.pl/...blue-lagoon-ii/

24215be9f10266e9ed82b8bafd0f7b0bu301a872.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pisałem wcześniej, że przeniosło się gdzie indziej. Jednak to jest kolejny "jak-mu-tam". Zauważyłem też na skale, która jest "mniej żywa", kolejnego takiego stwora. Tylko ten ma cztery macki zamiast dwu i ma jakieś 15 cm do piachu, ale ciągle go szuka :)

Edytowane przez stereo.typ (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam owe kosmiczne macki w skale na skale a i tak buduje rurke z piachu do ktorego teoretycznie nie ma dostepu wiec mysle ze i twoj jakos zlamie prawa fizyki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.