Skocz do zawartości
TMK

Nagły i zagadkowy zgon dolabelii

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem,że to taki zwierz, co nie żyje najdłużej, a czasem pada bez przyczyny.

Tylko, że w niedzielę/poniedziałak padły mi obydwa ślimaki.

Pierwszy był u mnie ponad rok, ładnie jadł, rósł. Drugi trzy miesiace. Też jadł, zmienił kolor na ciemniejszy wielkości nie porównam bo był za krótko.

Najbardziej irytuje mnie to, że nie mam pojęcia co mogło być przyczyną.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jak u Ciebie z temperaturą w tych dniach?

żadnych zmian po Twojej stronie?

p.s.

w moim reefmaksie wiele eksperymentów samoczynnie się dzieje :) Chyba też mi padła dolcia z miesiąc temu (muszę się upewnić), której ciała nie wyjmowałem z baniaka. cdn

LED Maxspect, Tematy lufta

Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W 400-setce temperatura nie przekracza 27,6 nawet podczas upałów.

Zmiany- 3 tygodnie temu zmieniłam pompę obiegową, a dwa tygodnie temu był wkładany i klejony lock-line.

Żadnej nowej soli (wykończyłam właśnie starą). żadnych nowych opakowań (typu żarcie balling itp.)

Gdyby zdechł jeden no to jakoś normalnie,zdarza się. Ale one były w różnym wieku.

Więć COS je zabiło.

Pierwszego zbaczyłam w poniedziałek rano. Nie ruszał się i nie był schowany,a wokół były wieloszczety. Wyjełam powąchałam i włożyłam do akwarium. Może był troche twardszy. Po trzech godzinach z otworu na grzbiecie zaczął sie lekko sączyć atrament. Po wyjęciu do pudełka i nacisnieciu palcem atrament wypływał wszystkimi otworami. ślimak nadal nie smierdział.

Zaczełam szukać drugiego- leżał za skałami do góry brzuchem, po wyjęciu lekki zapaszek.

Jak to się pisze- parametry w normie. Jedyne większa zmiana to KH spadło w czasie 16 dni z 8,5 do ,7.2.

W poniedziałek padła mi tez płyta główna w kompie. Ale tu związku nie widzę. Może jakaś cofka i tlenek węgla? Zdarzało mi się, że włączył sie alarm ale zwykle na 5-6 minut.No i kregowce są bardziej wrażliwe. tylko to mało prawdopodobne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tamaro jeżeli padła Ci płyta to może jakieś problemu były z zasilaniem i być może akwa kilka godzin bez zasilania stało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 na raz to podejrzane, ale one często szczególnie w małych zbiornikach umierają z głodu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stawiał bym na kh u mnie po urlopie kh spadło do 6 - 2 dni później było po dolabelii

Akwarium 120x60x55

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja dolabella żyła przez 9 m-cy w KH 5,6 i nic się z nią nie działo. Co ciekawe padła równo po roku od zakupu.

Obstawiałbym brak pokarmu lub starość. W sumie to nie wiadomo ile taki ślimak ma miesięcy/lat kiedy go kupujemy i ile powinien żyć w naturze.

Było 340 litrów: http://nano-reef.pl/...042#entry344042

Obecnie (zdjęć na forum nie ma): 600 litrów słonej wody. Skała: 20kg, Piasek: 10kg albo i mniej. Korale i ryby: kolorowe; Światło: ATI 8x54W T5; Odpieniacz: Vertex Alpha 250; Obieg: RD6500; Cyrkulacja: ciągle za mała ale markowa :); Sól: Red Sea (niebieska) + Balling z Trace Elements od FM i węgiel ale to dla właściciela :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam radio którego zegar jest bez podtrzymywania,czyli pada prąd to się resetuje. Sprawdziłam-zaniku pradu nie było.

Co do jedzenia, z głodu to na pewno nie. Rozważałam wszelkie hipotezy-może pojawiło się coś trujacego? Stosuję wódkę.Tylka ściana jest zagloniona i jak dolcia przechodzi po ścianie to widac wyjedzona ścieżkę, ale wyjada tylko wierzch,czyli jak podejrzewam nalot bakteryjny glony jednokomórkowe i część glonów wielokomórkowych. Ale przygladałam sie akwarium i nie zauwazyłam zmian w wyglądzie/ilości/rodzaju glonów.

Z innych ślimaków mam nassariusy, (żaden nie padł) i jedna stommatellę, ale ją cięzko wypatrzeć w 400 l.

Ryby korale i krewetki tez maja się dobrze. Jedynie Echinophylia mi coś zdycha,ale to ok kilku miesięcy.

Czytałam gdzieś, ze dollabele często giną po złożeniu jajek, ale jajek w baniaku nie ma.

Nie ma również zwierząt, które mogły by zabić obydwa ślimaki.

KH spadło o 0,7 w ciagu 16 dni- więc nie nagle. Starość- nie dwa naraz, były kupowane w odstępie prawie roku. głód tez nie bo kombajn tylko chodził i zostawiał róznokolorowe paczuszki. no i jeden zdecydowanie urósł przez ten rok. a glonów mam tyle samo i takie same.

Edytowane przez TMK (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w tym wypadku pomocna była by sekcja ślimaka. Inaczej liczyć mozna tylko na analogie, doświadczenie któregoś z wypowiadających się w kolejnych postach. Równie dobrze nowa dolcia mogła coś przynieść w sobie... możliwości, hipotez bardzo wiele można postawić

Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sekcji już nie zrobię ale mogę powiedzieć jedno ze muszla (płytka) która normalnie jest schowana była na zewnątrz w 2/3 odlepiona

Akwarium 120x60x55

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Arku, ale piszemy o dolabelli, a nie stomatelli, która ma takową muszlę, a dolcia nie.

Sekcje wykonują raczej miejsca/ludzie do tego odpowiednio przygotowani. My to raczej możemy coś takiego traktować i nazywać jako doświadczenie jesli czegos takiego sie podejmiemy amatorsko.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dolabella ma muszlę, tylko taka szczątkowa i ukrytą-zarosnietą. co do sekcji - zastanawiałam się, ale robiąc kiedyś sekcję ryby nie byłam w stanie rozpoznać czy coś jest nerką jajnikiem czy żołądkiem. a w przypadku ślimaka to już jak sekcja obcego :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miej więcej tak to wyglądało

zastanawiam się czy to normalne czy na przykład mitrax się do niej nie dobrał

post-22938-0-91324500-1406143983_thumb.jpg

post-22938-0-30377700-1406144003_thumb.jpg

Edytowane przez Arek23 (wyświetl historię edycji)

Akwarium 120x60x55

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje zdychały zawsze w całości, krabów nie mam, debeliusy nie były zainteresowane zwłokami. Przyznaję,że nigdy nie widziałam muszli w dolabelli

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.