Skocz do zawartości
Carolin

co to za ukwiał?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zauważyłam kiedyś na skałce z Zoa jakiegoś małego ukwiała. Spokojnie siedział na skałce. Ale wczoraj po zgaszeniu światła zauważyłam, że siedzi też na polipach Zoa. Mało tego, parę podobnych siedziało na piachu. Czuje, że to jakaś plaga, dlatego te z piachu wyrzuciłam, natomiast te na Zoa siedzą mocno przyczepione. Co ciekawe, dopiero po zgaszeniu światła się ukazują w pełni. Jak lampy świecą, siedzą schowane. Są małe, nie rosną już większe. Tylko się mnożą. Przeszukałam reeflex.net , niektóre są podobne, ale nie ma żadnego identycznego. Czy ktoś wie co to może być?

9dc81041e3492a08.jpg

2f81bc9b7f7d1832.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tez podłącze się do tematu mam tego kilka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na nic pozytywnego bym nie liczył.

To może być to.

http://pl.reeflex.net/tiere/5240_Aiptasia_pulchella.htm

Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU)

150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l,  oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only

Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O to samo ostatnio pytałem kolegi. Wygląda to bardzo podobnie do tego co ja mam w zbiorniku. Przezroczyste polipy z białymi końcówkami. To może być coś z Corynactis:

http://pl.reeflex.ne...nactis_sp01.htm

lub

http://pl.reeflex.ne...boverdensis.htm

Edytowane przez rafal.gorzow (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O to samo ostatnio pytałem kolegi. Wygląda to bardzo podobnie do tego co ja mam w zbiorniku. Przezroczyste polipy z białymi końcówkami. To może być coś z Corynactis:

http://pl.reeflex.ne...nactis_sp01.htm

lub

http://pl.reeflex.ne...boverdensis.htm

Skała nie jest zimnych akwenów.

Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU)

150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l,  oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only

Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale one nie tylko w chłodniejszych akwenach występują. Równie dobrze woda w kórej występują może mieć 26-28 stopni, może się nie znam ale to już chyba nie jest zimny akwen ;)

Jeszcze jedna obserwacja z mojego zbiornika. O ile krewetki Lysmata kuekenthali jak tylko napotkają na swojej drodze aiptasie, to od razu przystępują do konsumpcji, to obok tego ukwiała przechodzą nie wykazując najmniejszego nawet zainteresowania, także przy braku aipasii.

Edytowane przez rafal.gorzow (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aiptasia na bank to nie jest. Rzeczywiście najbardziej wygląda mi to na Corynactis. Teraz dojść do tego jak to zwalczyć. Moje krewetki tez nic tych przybyszów nie pożerają...

Edytowane przez Carolin (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ze znalezionych informacji - Corynactis nie posiada zooksanteli, więc musi być dokarmiany. Jak nie będziesz przesadzał z karmieniem, to plaga raczej grozić nie powinna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musiałabym przestać karmić drobnym planktonem, a póki co dokarmiam nim kilka korali i rurówkę, także nie ma szans. Zaaplikowałam dokładnie 14 takim pasożytom płyn do zwalczania aiptasi. Zobaczymy czy po tym się "odrodzą".

Przeszukałam fora i okazuje się, że dość sporo osób się zetknęło z Corynactis. Rzeczywiście wolą żyć w zacienionych miejscach i z tego względu wiele osób je sobie zostawia. Ogólnie jednak parzą inne korale i po czasie z nimi wygrywają, dlatego trzeba kontrolować ich porost. Są też różne odmiany, większość jest bardziej kolorowa i nieraz szkoda je usuwać. Mnie jednak się trafiła brzydka i bezbarwna odmiana, a w dodatku zaczyna się rozłazić po całej skale. Dlatego ja swoje traktuje jako plagę i postaram się usuwać wszystkie,które zobaczą.

Edytowane przez Carolin (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.