Skocz do zawartości
stryniu

Halichoeres chloropterus S zjadła krewetkę

Rekomendowane odpowiedzi

Jest pierwszą rybką z którą zacząłem przygodę z akwa.Miała być przyjazna dla mieszkańców i jedynie wyjadać wszelkie robactwa,fakt widziałem jak rozprawia się z wieloszczetami i przekopuje piasek szukając drobne robactwo.Lecz ostatnio zaatakowała krewetkę którą kupiłem do zwalczania aiptasi.Zdziwiło mnie że krewetka w dzień wyszła na zewnątrz usiadła na drzewko pokryte zoa gdzie było kilka aptasi,Nagle podpłynęła rybka złapała krewetkę unosząc ją do góry zaczęła atakować brzuch krewetki,gdy ta była już unieruchomiona wciągnęła ją między skały i tam się pożywiła.Z krewetki nic nie zostało.Po tym wszstkim postanowiłem znaleźć drugą krewetkę,powyciągałem wszystkie skały i ani śladu.Myslę że też została zjedzona.Teraz zastanawiam się jaka była przyczyna i czy jej nie sprzedać.

Edytowane przez stryniu (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Normalne,je to co lubi.

4803_4815.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obecnie chloropterus jest zaliczany do Hemicoris, a co potrafią corisy to większość morszczaków wie ;) Niestety, krewetki to jej przysmak - też miałem i wyparowały, za to wieloszczetów ZERO, niesamowita ryba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie uświadczysz też ładnych wieloszczetów z kolorowymi pióropuszami (tak zwanych -rurówek)

A czy to dobrze brak wieloszczetów które są pożyteczne to już inna bajka.KAZDY moim zdaniem przed kupnem jakiegokolwiek życia do zbiornika powinien przeczytać o tym zwierzaku żeby później nie zwalać winy na sklep który to wciska towar żeby się tylko go pozbyć.

4803_4815.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem od znajomego który ręczył o pokojowym nastawieniu tej ryby,ten sam znajomy sprzedał mi dwie krewetki wurdemanni po 70zł każda,które ryba zjadła.wcześniej miałem piękną dużą krewetkę czyszczącą

która z niewiadomych przyczyn mi padła,niezostała zjedzona przez chloropterusa bo ryba siedziała zakopana w piasku przez tydzień po podmiance wody.Poza tym ryba pluje tym piaskiem na zoa i chyba przez to nie otwierają się wręcz obawiam się że giną.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ci kumpel Wundermani po 70zł...nieźle.

4803_4815.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ci kumpel Wundermani po 70zł...nieźle.

no chyba że za obie :)

OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@stryniu

Właśnie drugi raz czytam o tym, że jada krewetki...Miałem tę rybkę przez prawie dwa lata. Potem sprzedałem ponieważ kupiłem 4 chryspitery i zaczął mi je wszystkie ganiać więc, dostał wypad z akwa i pojechał PKP do Ani (Enia). Z tego co później mi przekazała to u niej "chlorek", również zaatakował krewetkę, co u mnie się nie zdarzyło. Teraz Ty piszesz o tym, że atakuje krewetki więc coś w tym musi być...

Akwarium nr 1: 120/60/55 

Akwarium nr 2: 90/50/50

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może trzeba ją wpuszczać na końcu aby to ona dostosowała się do reszty życia

OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fakt brałem od niego kilka rzeczy być może pomyliłem się z ceną,sam nie jestem pewien.Pamiętam tylko że mówił o niskich cenach małych krewetek,a te były dość dorodne,porównując jakie widziałem u znajomej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.