pasek Zgłoś Napisano 5 Września 2014 P.S. Pasek- nie uważasz że dojrzewanie zbiornika na bogatej soli nastręcza właśnie takie problemy. To na tym forum polecano mi stosować ubogą sól przy restartach. Sam już nie wiem i nie chcę się wdawać w jakieś konflikty, chciałem tylko pomóc. Ale w tym przypadku to jest przekładka, a nie zalewanie całości od nowa. Korale nie wyglądają źle, to po co kombinować ze zmianą soli. Cytuj Akwarium:60x60x50 panel, odpieniacz DIY na pompie Tunze 9410.04, obieg Tunze 1073.020, cyrkulacja Tunze 6015+6025, swiatło chińczyk 120W+2x24W T5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 5 Września 2014 Startowałem od zera na Kencie, który do ubogich nie należy. Po przekładce też soli nie zmieniałem. Karmię łyżką, nie łyżeczką. Mrożonek nie płuczę. Na TDS mam obecnie po żywicy koło 11. W sumpie z adsorbentów leży jedynie węgiel. Chemiclean stosowałem dwa razy. Raz też stosowałem Algae-X. na początku zbiornika. To był błąd. Samo musiało zejść. Ograniczenie świecenia i okresowe płukanie mrożonki pomogło znacznie. Obecnie - z plag - mam jedynie xenię i parazoantusy. Ale dzięki nim spada mi żyzność wody. Nie bał bym się glonów - one też są potrzebne. Jak swoje zrobią, same zejdą do minimum. Ale ja się nie znam W każdym razie, doradzam cierpliwość i żadnych gwałtownych ruchów. Z chemią też bym się wstrzymał Może spróbuj ze zmianą cyrkulacji ? U mnie po zmianie pompy w ciągu doby oczyściły się wszystkie zakątki ze śladów glonów. Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarob Zgłoś Napisano 5 Września 2014 Poczekamy zobaczymy, oby samo przeszło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
paulina6111 Zgłoś Napisano 22 Października 2014 Hej mam pytanie, czy komuś zostało trochę chemiclen? Chętnie odkupie nawet na miarki Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Papugazako Zgłoś Napisano 24 Października 2014 Zadnej chemi! Babke do przesiewania piasku. Dodatkowo mechanicznie odsysac co jakis czas. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach