Tweety8888 Zgłoś Napisano 1 Sierpnia 2014 Witam wszystkich. Zakładam nowy temat bo nie mam już pomysłu jak szukać rozwiązania. Problem polega na tym, że akwarium przez miesiąc wygląda super po czym nie wiem z jakiego powodu przez następne 2 miesiące wygląda jak by dojrzewa. Żeby było bardziej tajemniczo parametry wody są ciągle takie same. Dziś mierzyłem to. Po4- 0 No2- 0 No3- 0-5 Ph-7 Kh-8 Teraz mam na piasku ok rzeki a na skale trochę Dino plus zielone trawka. Macie pomysł dla czego coś takiego się dzieje? Aha od 2 tygodni dodaje no3 po4 x Proszę o jakąś pomoc. Dzieki Cytuj Juwel 200 l. 4 x t5-24w Skimer. Bubble-magus C3.5 Cyrkulacja maxi jet 1200 Start 01.10.10 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lurthel Zgłoś Napisano 1 Sierpnia 2014 Jeden zbiornik dojrzewa szybciej inny wolniej, nie ma co panikować. Prawdopodobnie glony pochłaniają azotany dlatego masz dobre parametry. Chociaż w to 0 - PO4 nie wierzę, czym mierzysz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yendruu Zgłoś Napisano 1 Sierpnia 2014 Czym mierzysz PO4 i po co podajesz no3 po4 x ?? Sprawdź, czy nie masz jakiegoś źródła fosforanów czy też azotanów w systemie..skałę jaką kupiłeś ? Cytuj 50x50x40cm, oświetlenie T5 4x24W + led 18W,cyrkulacja: 6,5 tys, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Miklas Zgłoś Napisano 1 Sierpnia 2014 Ja miałem przez pół roku PO4 i NO3 0 i zielone łąki na skałach. Morskie uczy cierpliwości. Każda skała jest inna. Pozdrawiam, Marek (z telefonu) Cytuj 294l + 170l sump: około 370l w obiegu; Odpieniek na pompie Tunze 9420 by DarekB30 fi 200; obieg NJ 3000; 2x Tunze 6055 + singlecontroler, 240W LED CREE DIY; 31kg LR; 18kg LS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tweety8888 Zgłoś Napisano 1 Sierpnia 2014 Zgodzę się ze jeden zbiornik dojrzewa prędzej a jeden później. Tylko ze ja akwarium mam już ponad 4 lata i od zawsze mam ten problem. Półtora roku temu zmieniłem zbiornik żebym mógł mieć sumpa. Bo myślałem ze coś to pomoże. Jeśli chodzi o no3-po4x leje bo liczyłem na jakąś zmianę ale nic to nie dało. Zbiło tylko po4 do 0 bo przed tym utrzymywało mi się około 0.25. co może produkować te fosforany? W sumpie mam tylko Skimer wegiel I pompę powrotną. W akwarium mało życia. Kilka miesięcy temu przytrafiła mi się ospa. Rybki bardziej zainfekowane odeszły a korale padały od wysokiej temp w akwarium. Skala to. 13 kg żywa 7Kg sucha Mam testy Salient. Ale dziś specjalnie pojechalem do sklepu i koleś mi robił na red sea. I wyszło mu to samo Proszę o jakieś podpowiedzi. Bo nie chce rezygnować z morskiego. Ale jak będzie dalej tak samo to niestety ale.. bo te akwarium więcej straszy niż przyciąga wzrok. Skala to. 13 kg żywa 7Kg sucha Mam testy Salient. Ale dziś specjalnie pojechalem do sklepu i koleś mi robił na red sea. I wyszło mu to samo Proszę o jakieś podpowiedzi. Bo nie chce rezygnować z morskiego. Ale jak będzie dalej tak samo to niestety ale.. bo te akwarium więcej straszy niż przyciąga wzrok. Cytuj Juwel 200 l. 4 x t5-24w Skimer. Bubble-magus C3.5 Cyrkulacja maxi jet 1200 Start 01.10.10 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 1 Sierpnia 2014 Restart... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tweety8888 Zgłoś Napisano 1 Sierpnia 2014 Ale co zmieni restart skoro akwarium teraz dojrzewa? Napiszcie proszę co może produkować te fosforany. Cytuj Juwel 200 l. 4 x t5-24w Skimer. Bubble-magus C3.5 Cyrkulacja maxi jet 1200 Start 01.10.10 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lurthel Zgłoś Napisano 1 Sierpnia 2014 Zacząłbym od zdjęcia i opisu sprzętu oraz obsady. Wtedy będziemy w stanie coś podpowiedzieć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tweety8888 Zgłoś Napisano 1 Sierpnia 2014 Zdjęcie dam jutro bo akwarium juz śpi poza tym jest po czyszczeniu. Około 230l w obiegu Świece 4 24w t5 10h Cyrkulacja maxi jet 1200 Skimer. Bubble magus c3.5 Obsada to. 2 x nemo 1 babka 1 blue tang Około 10 ślimaków turbo 2 kraby 3 ślimaki co siedzą w piasku nazwy nie pamiętam 1 rozgwiazda To wszystko nic więcej. Cytuj Juwel 200 l. 4 x t5-24w Skimer. Bubble-magus C3.5 Cyrkulacja maxi jet 1200 Start 01.10.10 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
oliwer74 Zgłoś Napisano 1 Sierpnia 2014 Skała ile latek już ma ? Jaka wielkość akwarium ? Bo cyrkulacja to chyba pomyłka ? Jaka pompa obiegowa ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zachu Zgłoś Napisano 1 Sierpnia 2014 to akwarium jest z sumpem? ten mj1200 to jest obieg czy jako falowniki?. c3.5 powinien byc ok, choc ja u siebie w 200litrach mam nac6 , tak z opisu to to akwarium sie dusi i kisi... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
qba25 Zgłoś Napisano 1 Sierpnia 2014 zaden restart haha , wywal skale , koniecznie popraw cyrkulacje , zaloze sie ze jak wyciagniesz skale to na niej , pod spodem i za nia jest kilo syfu ktore przyczynia sie do zlych parametrow wody i, na spokojnie i dasz rade nie zrazaj sie zobaczysz poprawisz kilka rzeczy i baniak bedzie cieszyl oko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
remii Zgłoś Napisano 1 Sierpnia 2014 Masz akwarium 4 lata i nie masz pojecia o podstawach. Maxi jet 1200 jako cyrkulacja do 200l to jakis żart. Byc moze zalega Ci detrytus w skale i stąd glony i inne świnstwa. Cytuj 100x40x60h, Sunpower 6x39w, Vertex omega 130, 6045 + RW8, Tunze 1073.020, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
edi Zgłoś Napisano 1 Sierpnia 2014 ciekawe jak duzy jest ten hepatus??? pewnie taki ze jak walnie kloca to parametry leca... 230 w obiegu ale jakie akwa? nie masz korali? zadnych? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tweety8888 Zgłoś Napisano 1 Sierpnia 2014 Akwarium 200 l narożne. Sump 30 Hepatus ma około 10 cm Co z tym maxi jet jest nie tak? Obieg eheim 2000 Cytuj Juwel 200 l. 4 x t5-24w Skimer. Bubble-magus C3.5 Cyrkulacja maxi jet 1200 Start 01.10.10 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
oliwer74 Zgłoś Napisano 1 Sierpnia 2014 No bo ta pompa mało nadaje sie do obłożonego skała zbiornika morskiego. Kiedyś i moze stosowano takowe jak nie było tak ładnych falowników i pomp cyrkulacyjnych. Jako filtr wewnętrzny do słodkowodnego to powiedzmy da radę I wydajność tej pompy słaba wg prawideł wszędzie głoszonych, pierwszy znaleziony temacik : http://nano-reef.pl/topic/43744-cyrkulacja-jak-to-jest-naprawde/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tweety8888 Zgłoś Napisano 2 Sierpnia 2014 Ok no fakt za wydajna ona nie jest. Ale jeśli ja mam akwarium narożne skala jest ułożona w wieże na środku. Wydaje mi się ze to jest trochę inaczej niż w akwarium gdzie skala leży na jednej ze ścian. Wydaje mi się ze u mnie woda rusza się wszędzie. Myślicie że jak dodam jeszcze jedna pompę i uzbroje sie w cierpliwosc, to sprawa się wyjasni? Nadal mi nikt nie odp z kad mogą się brać te fosforany? Co proponujecie dołożyć do tej pompy lub na co wymienić, żeby wg was było ok? Bo tak myślę że faktycznie przeginka z ta moja pompą. Mam jeszcze coś takiego Polario 10000 http://cityaquaticscardiff.co.uk/rio-polario-10000 tylko zasilacz mi padł i musze się ruszyć czy ktoś by mi to naprawił.mialem kiedyś to założone w poprzednim akwarium. Myślicie że to będzie dobre do tego i ze rozwiąże problem? Cytuj Juwel 200 l. 4 x t5-24w Skimer. Bubble-magus C3.5 Cyrkulacja maxi jet 1200 Start 01.10.10 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Miklas Zgłoś Napisano 2 Sierpnia 2014 Juz Ci odpowiedzieli. Brak cyrkulacji powoduje zbieranie się syfu w skale i stąd azotany i fosforany. Do swojego akwarium musisz wstawić ze dwie pompy cyrkulacyjne po 4000 l/h, ew. 4000 i 2000 i może trochę przewietrzy ta skałę, nie wiem co to za odpieniacz masz jeszcze ale przy probiotyce powinien być wydajny. Pozdrawiam, Marek (z telefonu) Cytuj 294l + 170l sump: około 370l w obiegu; Odpieniek na pompie Tunze 9420 by DarekB30 fi 200; obieg NJ 3000; 2x Tunze 6055 + singlecontroler, 240W LED CREE DIY; 31kg LR; 18kg LS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zoolotex Zgłoś Napisano 2 Sierpnia 2014 dałbym np.wp-25 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 2 Sierpnia 2014 Dlatego napisałem restart,ale na nowej skale bo to co przez 4 lata wchłonęła ta co ma teraz przez następne 4 nawet po wyczyszczeniu jej z detrytusu dalej będzie oddawać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tweety8888 Zgłoś Napisano 2 Sierpnia 2014 A co myślicie o tym polario 10000? Na daną Chwilę nie będę restartował. Moze w przyszłym roku. Co tydzień robie podmiany 25l i mieszam cały piachpiach po4 po takim zabiegu się nie podnosi to chyba nie ma aż takiego syfu. Cytuj Juwel 200 l. 4 x t5-24w Skimer. Bubble-magus C3.5 Cyrkulacja maxi jet 1200 Start 01.10.10 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lurthel Zgłoś Napisano 2 Sierpnia 2014 Piachu się nie miesza, przynajmniej nie cały. Jeśli już to trochę po wierzchu. Możesz ryby pozabijać w ten sposób jak się syf z piachu ulotni. Od mieszania piachu są ślimaki, babki, rozgwiazdy. Popraw cyrkulację a wszystko wróci do normy. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tweety8888 Zgłoś Napisano 2 Sierpnia 2014 Dziękuję wszystkim za pomoc. Pozdrawial Cytuj Juwel 200 l. 4 x t5-24w Skimer. Bubble-magus C3.5 Cyrkulacja maxi jet 1200 Start 01.10.10 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
octavian Zgłoś Napisano 2 Sierpnia 2014 a nadal fotki my się nie nie doczekali całości Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
martinniemczyk Zgłoś Napisano 2 Sierpnia 2014 Biedny tylko 10cio cm hepcio. W tym "trojkacie" chyba stoi w miejscu... Cytuj Pozdrawiam Marcin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach