Skocz do zawartości
mmaattgg

Stenopus hispidus / Krewetka boksująca Agresor

Rekomendowane odpowiedzi

Siema wszystkim.

5 tygodni temu założyłem akwarium morskie Reefmaxa. Po około 2-3 tygodniach wpusciłem ekipy troche czyszczącej, w sensie że: 2 trochusy, 2 strombusy, 1 nassariusa oraz 3 kraby pustelniki niebieskie (chyba elegans) oraz 1 czerwonego. Wszystko żyje i ma sie chyba dobrze. Od tygodnia zacząłem kolekcjonować różne miękkasy. No i teraz nastal czas na krewetki. Kupiłem Lysmate Ambonessis w piątek, a teraz (wczoraj) doszła bokserka.

Teraz moje pytanie:

Czy to normalne, że ta krewetka atakuje szczypcami Lysmate i Garbika jak znajdą się w pobliżu jej zasięgu?

Czy dokupić drugą Lysmate do Reefmaxa, aby ta pierwsza czula sie pewniej? Czy moze lepiej bedzie w jakis sposob odlowic bokserke i wymienic na lysmate. Nie wiem czy ta krewetka boksujaca bedzie W MIARE w zgodzie zyc z reszta mieszkancow mojego akwa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Agresja boksującej jest jak najbardziej normalna. Ten typ tak ma i będzie bronić swojego terytorium. Lepiej ją odłów jak możesz.

Co co pustelników - to jeśli to faktycznie calcinus elegans to trzy sztuki do reefmaxa to raczej dużo. One łażą jak czołgi ciągając te muszle, więc będą ci robić niezły bałagan ze szczepkami. Jeden by w zupełności wystarczył.

I znowu zalewamy, i znowu i tak do usranej śmierci...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a teraz moze jakas podpowiedź jak ją wyłowić żeby skały nie poprzestawiać bo siedzi za kawałkiem 5-7kg.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli wychodzi ci do żarcia to możesz wtedy, ale to raczej skryte bydle jest. Moja parka buszuje po zbiorniku w nocy. Może wtedy ci się uda, a jak nie, to jedyne rozwiązanie to wyjęcie skałki za którą siedzi. Zbiornik i tak młody więc jakiejś burzy parametrów nie powinno być.

I znowu zalewamy, i znowu i tak do usranej śmierci...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli wychodzi ci do żarcia to możesz wtedy, ale to raczej skryte bydle jest. Moja parka buszuje po zbiorniku w nocy. Może wtedy ci się uda, a jak nie, to jedyne rozwiązanie to wyjęcie skałki za którą siedzi. Zbiornik i tak młody więc jakiejś burzy parametrów nie powinno być.

Skały to nie wyjmę, bo ona siedzi za kawałkiem ktory wazy ponad 5-6 kg, a malo tego cala konstrukcja opiera sie na tej wielkiej skale bo reszta nie byla klejona. Ogolnie mam 13kg skaly i wszystko jest skomponowane tak, że przylega, opiera sie o tą główną za ktora siedzi bokser. Inne jakies patenty na odławianie istnieja?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pojemnik plastikowy z kawałkiem ryby w środku i dziurą w pokrywce, przez która krewetka wejdzie (jak zechce ;) ).

Edytowane przez Jader (wyświetl historię edycji)

miękkie i kilka rybek 240 l; oświetlenie HQI+T5; odpieniacz Turbo 1000 Multi SL; curkulacja Tunze 2x6045 i AB 3500 UP; październik 2009

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.