Skocz do zawartości
nowy_zarażony

Odnosnie hqi

Rekomendowane odpowiedzi

Czy elektronika w hqi sie zuzywa? Tzn, czy po jakims czasie (liczonym w latach:D) spadnie jej efektywnosc?

jeszcze tu wroce:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oprocz tego, ze w kazdym elemencie elektronicznym z dlugoscia pracy rosnie mozliwosc awarii, to elektronika jako taka sie nie zuzywa.

Wiadomo, jakis kondenstator moze spuchnac, lub gdzies jakas przerwa nastapic. Ale to przypadek losowy.

/Wroga należy zabić z dużej odległości, najlepiej strzałem w plecy. O honor trzeba dbać wśród przyjaciół/ GG 314576, SKYPE: piotr_i_zona e-mail: piotr_jan_rogalskiUSUN @gazeta.pl Warszawa http://www.nano-reef.pl/journal.php?m=page&p=25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki. Kupuje uzywana lampe i zastanawialem sie czy jest to oplacalne.

jeszcze tu wroce:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zależy też @nowy_zarażony co masz na myśli mówiąc elektronika w HQI ,,,zały układ elektroniczny (porządny np Philips) to puszeczka o wymiarach jakieś 12x4x16 cm i to zamknięta całość bez możliwości ingerencji ...po prostu podłanczasz kabelki i jazda . Na ten układ Philips dał mi wieczystą gwarancję !!!

i to jest typowy układ elektroniczny a te które sa standartowo nawet np w WEIPRO zaplonnik, cewka itd itp to przyjmowane jest jako analog i to owszem zużywa się dość często

Wreszcie !!!! 425 l profil, komin 22 l, sump280 l, Turboflotor 5000 shorty , DELTEC PF601S, Obieg DELTEC HLP 5250, WEIPRO LM150 (3x150HQI + 2 T8 54W aktynika) cyrkulacja TUNZE 7240/2 + TUNZE TS12 6100 + multikontroler, 130kg skały

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@nowy_zarażony

nie wiem czy się ze mną zgodzicie, ale lampa to jeden z niewielu rzeczy które można kupić używane. Większość elementów posiada pompy, a te się mocno zużywają (w końcu pracują w wodzie morskiej).

Jeśli mogę Ci doradzić to kup lampę maksymalnie 2-letnią, ponieważ w elektronice lamp, z tego co słyszałem, zaszedł znaczny postęp, więc i jakość emitowanego przez żarnik światła oraz jego żywotność będzie lepsza.

ja mam ochotę na profiluxa, kosztuję naprawdę duże pieniądze jak na dodatek do akwa i również myślałem o zakupie używanego na ebayu.

tomekbiel@o2.pl pisz z dopiskien nano-reef

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Tomek-reef myślałem że profilux to sterownik do lamp między innymi ????

Wreszcie !!!! 425 l profil, komin 22 l, sump280 l, Turboflotor 5000 shorty , DELTEC PF601S, Obieg DELTEC HLP 5250, WEIPRO LM150 (3x150HQI + 2 T8 54W aktynika) cyrkulacja TUNZE 7240/2 + TUNZE TS12 6100 + multikontroler, 130kg skały

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak oczywiście to komputer (nie napisałem) m ierzy prawie wszystko :) . dokładnie myślę o wersji plus 2 (ok. 4000zł - zależnie od zestawu). tu na formum około 6 miesiący temu było porównanie z IKS.

myślę o polskiej taniej wiersji tj o Skalarze (ok.480zł), ale ma jedno ograniczenie, oczywiście dla mnie, to maksymalne obciążenie 400W, a ja mam lampę z żarnikiem 400W i 2x9Wdulux dodatkowo planuję zakup T5 więc pozamiatane....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@jerzol_kominiarz

a właśnie oglądałem twoje akwa - naprawdę ładne a po zmiane opraw na Weipro i otoczenie jego wygląda o niebo estetyczniej. Dla mojej "drugiej połowy", gdy zamawiałem lampę jej kolor i wygląd zewnętzrny był najważniejszy - musiała pasować do STYLU MIESZKANIA :) :) :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heheh dla tego mam akwa w biurze a nie w salonie choc małżonka już dojżewa jak moje akwa , ale teraz to nie mam ochoty przenosić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do SKALARA i PROFILUX'a to Leszek (producent) mieszka rzut beretem ode mnie i nie sadz? ?eby dla niego to by?o ograniczenie (400W) mi tam te? co? przerabia? bo mam 3x150 W HQI + 2 X 54 T8 grza?ka 300W Ledy i to w sumie jest o wiele wi?cej

Zdaje si? ?e to nie problem musisz po prostu to z nim przedyskutowa? i uzgodni?

Co do Profilu?'a to MERCEDES ale na tym nie koniec musisz jeszcze par? przystawek dokupi? , chba ?e Ci si? uda kupi? przechodzony od kogo? co da Ci przystawki gratis

Ja stwierdzi?em ?e SKALAR si? sprawdza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kiedys był to temat (4tyg do tyłu) na temat budowy nowego komputera akwarystcznego i wtedy poddałem myśl o rozbudowie tego co już ktoś tworzy tj o Skalarze. Byłem pewny, choć nie chciałem tego pisać, aby nikogo nie zniechęcać, że ten topic upadnie i szkoda. Z tego co czytałem to rzeczywiście maksymalne obciążenie to 400W, ale to sprawdzę.

Kiedyś gość sprzedawał komplent (nie pamiętam jaka była ostateczna cena) łącznie z oświetleniem nocnym, pompami dozującymi itd.

Myślę, że najpierw kupię Skalara, może jeszcze trochę poczekam aż się rozbuduje o kilka modułów - choć tak mogę czekać do u..... śmierci. JEDNO jest pewne to bardzo praktyczny dodatek, który zbliża nasze do natury.............

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tomek-reef :

ma jedno ograniczenie, oczywiście dla mnie, to maksymalne obciążenie 400W

sa takie urzadzenia - nazywaja sie przekazniki.

Mozesz tym sterowac cala elektrownia, a nie tylko lampa 400W.

jerzol_kominiarz :

np w WEIPRO zaplonnik, cewka itd itp to przyjmowane jest jako analog i to owszem zużywa się dość często

@jerzol,

nie wiem czy dobrze zrozumialem to co napisal nowy_zarazony, ale wydawalo mi sie ze pytal czy elektronika sie zuzywa (tzn. w trakcie pracy spadaja parametry), a nie czy sie czesto psuje.

Masz racje, "analog" troche czesciej sie psuje, ale naprawa polega na wymianie jednego popsutego elementu.

A jak cos poleci w ukladzie elektronicznym to wymieniasz caly uklad - a to sa juz znacznie wieksze koszty.

Reasumujac, elektronika NIE ZUZYWA sie, ale moze sie popsuc.

"Analogowa" czesciej psuje sie, ale psuje sie "po kawalku",

a zaplonniki elektroniczne jak sie psuja, to sie psuja "w calosci".

Elektronika nie moze byc /troche/ zuzyta.

Albo jest sprawna, albo nie.

/Wroga należy zabić z dużej odległości, najlepiej strzałem w plecy. O honor trzeba dbać wśród przyjaciół/ GG 314576, SKYPE: piotr_i_zona e-mail: piotr_jan_rogalskiUSUN @gazeta.pl Warszawa http://www.nano-reef.pl/journal.php?m=page&p=25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piotrze masz oczywiście rację, sam będąc w młodości małym elektronikiem budowałem układy na niskie napięcie podłączając przekaźniki.

Jednak w aktualnie jestem zwolennikiem wyrobów firmowych wpełni sprawdzonych jeżeli chodzi oczywiście o prąd. 6 m-cy temu zdarzyło mi się zwarcie na odpieniaczu, który był podłączony do listwy z bezpiecznikiem - zaczęło się kopcić a nawet nie wybił - dobrze że byłem w pokoju. Teraz skończyłem generalny remont i mam kilka bezpieczników przeznaczonych na samo akwa z zabezpieczeniem zmiany napięcia - zapomniałem fachowej nazwy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sa przekazniki na tysiace V i setki A.

Przekazniki sa wyrobami firmowymi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Piotr

Jasne - w młodości stosowałem chyba MT-6 mam rację?

ale trzeba to połączyć, obudowa do skalara chyba ich nie pomieści - na zewnątrz ich instalowanie chyba nie ma sensu.

Jedynym, a wydaje mi się że najrozsądniejszym wyjściem jest poproszenie producenta o sprzedaż Skalara w większej obudowie z podłączonymi przekaźnikami umieszczonymi wewnątrz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tomek-reef :

Jasne - w młodości stosowałem chyba MT-6 mam rację?

Mnie sie pytasz, czym Ty sie bawiles w mlodosci? :) :)

Zapytaj mamy albo taty, jak sam nie pamietasz.

Np. taki

http://www.elpronix.pl/lt-255.htm

ma 40A przy 600V co daje sterowanie moca 24 000W

Ty potrzebujesz sterowac raptem max. 500 Watt.

Stycznik brzydki nie jest, mozna zainstalowac na zewnatrz.

Cena tez do przyjecia.

A tak naprawde to mozna zastosowac zwykly mechaniczny stycznik za kilka zl. tyle tylko ze bedzie go slychac w momencie zalaczenia / rozlaczenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.