SPS Zgłoś Napisano 13 Sierpnia 2014 Witam mam problem moja parka pterapogonów nie chce się rozmnążać mam już je od ponad 3 miesięcy a tunic są jedynymi rybami w akwarium więc nic ich nie stresuje parametry wzorowe czego to może być przyczyna? P8zdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 13 Sierpnia 2014 (edytowane) Przyczyny mogą być takie: za mało karmisz, karmisz nie odpowiednim pokarmem [np samą artemią], za mały masz zbiornik, ryby za bardzo się stresują, masz nie odpowiednie parametry wody. Stres wydaje się być zupełnie nie istotny a jest to czynnik "krytyczny". Larwy oraz małe ryby, krewetki zdychają ze stresu. Ja nie rozmnazam pterapogonów tylko dlatego że nie mam miejsca na odpowieniej wielkosci zbiorniki. Te które mam sa o wiele za małe i samce ze stresu nie "donoszą" ikry. Edytowane 13 Sierpnia 2014 przez nanokaczor (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ironista Zgłoś Napisano 13 Sierpnia 2014 Dodam jeszcze jeden czynnik - masz dwa osobniki tej samej płci:) Cytuj I znowu zalewamy, i znowu i tak do usranej śmierci... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SPS Zgłoś Napisano 13 Sierpnia 2014 Karmię oczlikiem pół kostki raz na dwa dni rsczej to normalna para pływają ze sobą Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawelkielce Zgłoś Napisano 13 Sierpnia 2014 sory ale piszesz że masz je trochę ponad 3 miesiące kupiłeś zwierzęta a nie fabrykę rozpłodową jeśli mają być młode to kwestia czasu daj im spokój i może coś z tego będzie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 13 Sierpnia 2014 Za mało karmisz i w dodatku karmisz złym pokarmem. Tym oczlikiem one sie nie najedzą. Karm je 2 razy dziennie miksem lasonogów, kryla, artemii. Mozesz też im wrzucić coś żywego np słodkowodne krewetki, lasonogi, kiełże. To ze pływaja ze sobą to nie znaczy, że jest to para. Para ryb to 2 ryby odmiennej płci, które dobrały się w parę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SPS Zgłoś Napisano 13 Sierpnia 2014 A może karmić krylem drobnym może być bo akurat mam tego spory zapas ile karmić a i tak przy okazji czym karmić korale Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
guzalki Zgłoś Napisano 21 Sierpnia 2014 Możesz krylem drobnym, dodatkowo ja karmię drobno pokrojonym dorszem też uwielbiają. Karm codziennie ja moją parkę karmię 2x dziennie ale mam spory odpieniacz i mogę sobie na to pozwolić. U mnie wytarły się już 5 albo 6 razy. Maluszki w sumpie pływają. A i najważniejsze jak duże są twoje bo może jeszcze zbyt młode? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TMK Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2014 Najważniejsze, to jak duże i jak dojrzałe jest akwarium. Jeśli karmi się więcej, to trzeba bardziej dbać o parametry. Nanokaczor ma rację, dwa razy dziennie to minimum. i zaobserwuj co im smakuje i co ma dla nich odpowiednią wielkość. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ironista Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2014 ...bo może jeszcze zbyt młode? Bardzo słuszna uwaga, metryki nie miały przy sobie, więc nawet na podstawie rozmiaru nie jest łatwo zawyrokować ile już sobie liczą i czy są już dojrzałe płciowo. Cytuj I znowu zalewamy, i znowu i tak do usranej śmierci... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach