Skocz do zawartości
martinniemczyk

Aklimatyzacja- rozwiazanie utraty wody

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Nie byloby tematu gdybym mial pewnosc, ze dobrze planuje ;)

Pytanie odnosnie utraty sporej ilosci wody podczas aklimatyzacji zwierzat.

We wtorek odbieram pare drobiazgow, oraz 4y pokolce. Zeby wszystko poszlo sprawnie I w jak najmniejszym stresie dla ryb, kazdy z nich dostanie swoje wiadro I wiadomo- wode z mojego akwa. Nie beda to dorosle okazy, ale tez nie "5cio zlotowki", wiec troche tej wody ucieknie. Podmiany robie w weekend, ale tym razem zostawiam ja wlasnie na wtorek. I tu wlasnie pytanie, czy zwyczajnie po aklimatyzacji ryb I przelozeniu do zbiornika, zwyczajnie dolac gotowej solanki?

Nie zrobi to chyba "podwojnego" stresu dla nowych mieszkancow I aktualnej obsady?

Pozdrawiam

Pozdrawiam

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie tak robiłem w czasie większych aklimatyzacji. Odłączałem dolewkę i w miarę ubytku wody dolewałem świeżej solanki.

I znowu zalewamy, i znowu i tak do usranej śmierci...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a w miarę możliwości jak mam sporą aklimatyzację to synchronizuję ją z planową podmianą wody - 2w1 i mniejsze zużycie soli :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze przed aklimatyzacją możesz wlać świeżą solanke do akwa i niech się miesza. Po aklimatyzacji wyrównaj stan sprzed dolewki ( pod warunkiem ze akwarium i sump wszystko pomieści)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do sumpa sie zmiesci, ale jak korki wyskocza, to juz bedzie biednie, wiec chyba taka opcje odpuszcze ;)

Myslalem jeszcze zeby oproznic szklo na dolewke I tam wlac solanke I niech sie ubytek dolewa, tylko nie wiem czy to dobry pomysl, bo szklo, waz I pompka do dolewki poki co tylko na ro idzie, a wyciagac to I plukac na koniec to dodatkowa robota

Edytowane przez martinniemczyk (wyświetl historię edycji)

Pozdrawiam

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak z ciekawości ... 260l i 4 pokolce ???? rozumiem że w rozmiarze xxs i sa chwilę godzisz sie na oddanie

na powolną aklimatyzację zejdą Ci ok 3-4 objętości worków z życiem (przy kropelkowaniu i odlewaniu systematycznym mieszanki) czyli max 20-25l przy 4ech rybach a to masz do 10% podmianę więc zastanawiam się w czym problem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja przy aklimatyzacji porostu dolewam świeżej solanki do zbiornika w miarę jak odcieka do wiader z życiem, zalety metody- stały poziom w sumpie, aklimatyzowane życie dostaje wodę taką jak będzie w obiegu po wpuszczeniu, czego nie ma gdy dolewamy solankę na końcu

Było: Aquael RM, Kostaka 60x60x60 FullOPTI,

AKWA - 135X50X60

OŚWIE. - 240W LED - PS BP 120W

FILTRACJA - ODPIENIACZ SKIMZ SM161 + PROBIOTYKA AF + MINI DSB

Jest:

170x60x60

320W Led

Filtr. Twistman 200-int + probiotyki AF

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@krk_258 opis dawno nieaktualny, wiec nic nie oddaje :) a pokolcy lacznie 5, bo hepek juz od dwoch lat plywa ;)

Rozmiar s/m wiec wody troche zejdzie- licze na jakies 15l na sztuke, czyli mniej wiecej tyle co zawsze podmieniam.

Pozdrawiam

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.