Skocz do zawartości
erem88

Pterapogon

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Kupiłem dobraną parkę Pterapogonów, podczas aklimatyzacji okazało się że samiec ma ikrę w pysku którą prawdopodobnie ze stresu wypluł do woreczka w którym siedział.

Mam tą parkę 3 dzień i widzę że podczas karmienia mrożoną artemią samiczka je bardzo chętnie, natomiast samczyk nie przyjmuje pokarmu.

Mam pytanie: czy jest taka możliwość że samiec wypluł ikrę ale nie całą?

Następna rzecz jaka mnie interesuje to praca skrzeli, wydaje mi się że samczyk bardziej i częściej nimi rusza niż samiczka ( specjalnie nagrałem dla Was filmik)

Następna kwestia to samczyk ma uszkodzą płetwę grzebietową ( tą krótszą) prawdopodobnie stało się to w sklepie kiedy rybki zaczęły walczyć ze sobą i dobierać się w pary. Moje pytanie brzmi czy jest szansa że ta płetwa odrośnie, czy Pterapogony mają zdolność do takiej regeneracji?

Pozdrawiam i załączam film.

Edytowane przez erem88 (wyświetl historię edycji)

62c913a700089715a5dfcbcc8048683eu306a287.png[/url]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc. Stawiam, ze nie pozbyl sie calej ikry stad ten brak apetytu no chyba, ze jest jeszcze w stresie. Pletwa odrosnie, mialem podobnie u siebie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to dobra wiadomość, trochę się martwię mam nadzieje że to ikra.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też stawiam że ma ikrę, albo część starej, albo nową. U mnie samica ostatnio pobiła rekord i dzień po wypuszczeniu młodych już zapakowała samcowi kolejną porcję ikry. Nawet się bidulek odkarmić nie zdążył.

A wachluje skrzelami częściej, bo natlenia ikrę.

I znowu zalewamy, i znowu i tak do usranej śmierci...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to w takim razie dobra wiadomość, rybka pływa aktywnie nie widać żeby jej coś było. Udało mi się lekko zajrzeć jej do pyska jak pływała przy przedniej szybie i otworzyła pyszczek, ikry tam nie widziałem ale pewnie ona nie jest od razu na początku pyska, mogę się mylić? Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratuluje pterapogonow! Doczekales sie w koncu. Pletwa tez sie nie przejmuj. Moj mial mocno pokiereszowana po kupnie,a teraz ma wielkie jak altumy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No doczekałem sie, nareszcie sie dobrały ;) wstawie fotorelacje do reefmax clubu ;) a co do płetwy to cieszy mnie to że dorośnie bo póki co ma takiego kikuta a nie płetwę ;)

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.