Skocz do zawartości
maximus

Akwarium 15L czas zaczac

Rekomendowane odpowiedzi

Witam od pewnego czasu zakladam akawarium 50L

ale w mojm pokoju jest pusto dlatego zakladam 15L

dzis dam pierwsze foty z budowania obudowy na akwarium

jutro badz w niedziele dam zdiecie calego zrobionego i zalanego zbiornika

Poczatkowy Akwarystyk Morski 50L Zalane (w trakcie zakladania)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to znaczy że to 50 l gdzie będziesz miał skoro zakładasz a jest pusto to zakładasz 15l .....nie rozumiem ..może załóż jedno 65 , albo 100 i pokój zapełnisz a i mniej dublowania sprzętu co ?????:)

Wreszcie !!!! 425 l profil, komin 22 l, sump280 l, Turboflotor 5000 shorty , DELTEC PF601S, Obieg DELTEC HLP 5250, WEIPRO LM150 (3x150HQI + 2 T8 54W aktynika) cyrkulacja TUNZE 7240/2 + TUNZE TS12 6100 + multikontroler, 130kg skały

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w koncu portal o małych awkariach morskich.......

UWIELBIAM MÓJ CANDY SHOP

130x50x40 + 210 l sump , obieg laguna 3500 , cyrkulacja tunze 6055 + 6045 + 6060

oświetlenie 4x 54 w t5 DIY, SHURAN 200

wystartowało Nasze Przejściowe...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja co do swojej poiko-rafki wciąż nie mogę wyjść z podziwu. Prawdziwy Frankenstein ze mnie. Czego to maleństwo nie przeżyło...m.in.:

- brak podmian przez półtora miesiąca - wszystko ma się dobrze.

- przez kilka dni temperatura wynosiła 18stC - wszystko ma się dobrze

- przez kilka dni (awaria termostatu) temperatura wynosiła 33 stC - wszystko ma się dobrze

- święcę lub nie :) czasami świeci się przez 3 dni bez przerwy, czasami przez kilka dni jest ciemno

- w pewnym momencie zasolenie wynosiło 1,040 - wszystko przeżyło

- zmiana zasolenia z 1,040 na 1,019 w ciągu 5 sekund nie wywowłało żadnych skutków ubocznych

- brak odpieniacza

- brak napowietrzania

- brak jakiejkowliek suplementacji

Nie wiem co trzeba zrobić żeby to akwarium padło.

Są w nim:

- sinularia (fakt, że brak przyrostu, ale zyje)

- clavularia (również brak przyrostu)

- kilka grzybków (delikatne przyrosty)

- kilka zoanthusów (przyrostów brak, wydłużyły się im nóżki)

- brak cyjano

- brak okrzemków

- kiełzyki żyją

- krab przechodzi wylinki

Zaraz zaraz - skłamałem - były dwie xenie - jest teraz jedna. Ale jest :)

Kazde slodkie by juz padło, a ta solniczunia stoi i wydaje się być niezniszczalna...

Morski dinozaur w stanie spoczynku - forumowy weteran :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popros adiego o pomoc:) Z jego pomoca kielze sie powiesza w ciagu kilku godzin:D Teraz bez jaj, wie ktos co z adim? Modernizowal baniak z tego co wiem...

jeszcze tu wroce:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kraszan, jeśli nie masz czasu zajmować się zbiorniczkiem to przenieś te zwierzaki do większego akwa albo komuś oddaj, ale nie pisz tu z radością, że męczenie zwierząt to wspaniała zabawa, w sumie żyją no nie. Jeśli już zdecydowałeś się być akwarystą to przynajmniej postaraj się zapewnić swoim podopiecznym godziwe życie.

Pozdrawiam

na razie 50 l żeby nie wypaść z obiegu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie racja - przyznaję.

Ale te wszystkie przygody wynikały losowo. Gdy padł termostat - przez 3 dni była gorąca woda. Zareagowałem błyskawicznie wlewając 2 litry superzimnej wody schładzając przez przypadek awkarium aż do 18 stC. Pozniej okazało się że grzałka się nie włączyła i te 18 zostało na kolejne 3 dni. Jak się sfajczył timer (mam do nich pecha) to podczas wyjazdu na 7 dni wogóle nic się nie swieciło. Kolejny timer nie wyłaczył przez 3 dni światła. Zasolenie też zmieniłem przez przypadek. Miała być dolewka słodkiej, pomyliłem się i wlałem posolonej. Jak się okazało że mam 1,040 to szybko zrobiłem podmianę na słodką i okazało się ze spadło 1,019. Pomimo tych ekstremalnych niezamierzonych wahnięć wszystko przeżyło (choć eksperyemnty nie były moim celem, tak po prostu wyszło).

Krabik ma się dobrze, a sinularię (choć zwierz) ciężko odbierać w tych kategoriach. Na lato wszystko wróci do głównego, bo nie dam rady z wahnięciami temperatury...

Morski dinozaur w stanie spoczynku - forumowy weteran :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

adi jakis czas temu chcial ode mnie HQI kupic ale nie odbieral telefonow potem hihi nawet dobrze bo przez przypadek dwie sprzedałem a mialem jeda.

co do piko rafek to mozna sie pobawic majac jakies doswiadczenie w prowadzeniu zbiornika morskiego i wolny sprzet powiedzmy po starym zbiorniku ale uczyc sie i kupowac sprzet specjalnie do tak malego aqwa nie wrozy dobrze. w razie problemu gdzie przezucisz zwierzaki? poza tym oszczednosc tylko na aqwa pare groszy i woda (sól)cala reszta tez kkosztuje

UWIELBIAM MÓJ CANDY SHOP

130x50x40 + 210 l sump , obieg laguna 3500 , cyrkulacja tunze 6055 + 6045 + 6060

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć

A ja jestem za małymi zbiornikami nawet 15-20l

ale tylko dla czegoś co nie może być w zbiorniku głównym.

Chodzi mi tu bardziej o np. krewetke modliszkową lub coś co jest mocne i przeżyje w troszke zmiennych warunkach.

Ja miałem 30l i było fajne do czasu kiedy sie okazało że jak zapomniałęm uzupełniać wodę (tą co odparowała) to z zasolenia 1,021 skoczyło na 1,024.

Przestraszyłem sie i bardzo sie bałem by coś nie padło.

Wszystko było OK ale z taki akwarium trzeba sie wiecej przejmować i zajmować.

Polecam taką opcje dla wytrawłych oraz dla ludzi którzy siedzą w domu.

Zadpodam zdjecie z mojego starego 30l akwarium

1144-male 30l.jpg

Wspominam je bardzo miło ale jednak okazało sie że odrazu lepiej było założyć większe np. minimum te 100l

Wiecej radości oraz mniejsze koszty niż zakąłdać 30l a potem znowu np. 144 (tak jak ja to zrobiłem)

1144-cale akwarium.jpg

Tu popieram Tomka z Kwidzyna

Teraz jak bym miał zakładać takie małe 15l to bym dał tam 8-16W skałe jedną- dwie 1-2kg i jakieś grzybki i krewetka modliszkowa i nic wiecej.

Ale to tylko jak bym miał wieksze akwarium i doświadczenie.

Woda by była z podmian z akwarium 144l a jak bym gdzieś jechał to wsztystko do wiekszego akwarium a krewetka do sumpa lub panelu

Było mineło - akwarium to już wspomnienie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tynio dlaczego mialoby cos pasc przy 1.024? Przeciez to jest normalne zasolenie w Indopacyfiku? A w M. Czerwonym jest jeszcze wieksze.

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@AQUAMANIAC zgoda ale przy wyższym zasoleniu nie wszystkie korale są z morza czerwonego. Choćbyś chciał to się do tego nie zaaklimatyzują. A co do pikorafki to ta jest dla mnie TOTALNYM WZOREM. No może nie do końca ta lampa ale te ŻYCIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

http://www.melevsreef.com/pico.html

TA PIKO RAFKA ma 8 litrów

TAK TAK wiem że ten link już był......

star.gifTo,że nie mam w tej chwili czasu na morszczyznę nie znaczy, że jš porzuciłem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
AquaManiac :

Tynio dlaczego mialoby cos pasc przy 1.024? Przeciez to jest normalne zasolenie w Indopacyfiku? A w M. Czerwonym jest jeszcze wieksze.

Masz racje w 100% że 1,024 to nic ale zobacz jak skoczyło w ciągu 2 dni z 1,021 na 1,024

A stało sie to tak

W piątek uzupełniłem wodę do odpowiedniego poziomu

a w niedziele wróciłem z delegacji i już było zasolenie 1,024

w 30L !!

Jak bym miał 15l to by z 1,021 skoczyło na 1,026-1,027

a to nie jest zdrowo dla korali i rybek takie skoki.

A dodam że byłem początkujący i jak krab sie ruszył z muszli to odrazu sie zainteresowałem co sie dzieje :)

więc takie akwarium musi być pod stałą obserwacją oraz dolewki.

Taka dolewka kupiona najprostrza to koszt 100-150 zł

przy taki akwarium to problem bo i posiom wody nie jest taki stabilny (pompy działają) a i pięknie to nie wygląda.

To jest moje zdanie i wiem że małe jest fajne ale trzeba tego pilnować i uważać jak sie chce mieć takie małe akwarium.

Ja nie załuje że miałęm to 30l akwarium :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiec Obudowa zbudowana

jest wiatraczek od kompa by chlodzil wode

foty dam jutro jak bedzie wszystko zlozone dokladnie

akwarium zakupione 15L

bede robil podmiane co 1 tydzien po 2l wody

oswietlenie dam 2 halogeny mocne dosc wiec beda dobre

dam tez glowice filtra by byly prady w akwa

obsada planowana

1.Krewetka modliszkowa

2.Konik Morski(Moje mazenie)

jedna sprawa

jak dam wode z zbiornika ktory ma troche bo kupie w sklepie akwa morskie to moge dac juz jakas xenie ? czy nie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewno ze tak. Jak woda i skala bedzie z dojzalego systemu, to nie ma problemu. Przydalby sie jeszcze live sand, mozesz komus podebrac z systemu:) Obsada modlicha+konik, raczej odpada:( Bardzo szybko modlicha go wykonczy. Sam konik... hmm... kto wie, moze sie nada:) Z tego co czytalem potrzebuja wiekszego baniaka. Niech sie wypowie jakis chodowca, rybki raczej malo ruchliwe. Moze mlodego? Potem zapewnisz mu wieksze lokum. Sama modlicha jak naj bardziej. Wtedy przydaloby sie jeszcze male akwa dla molinezji, albo jakis zaprzyjazniony chodowca. Ze sklepowymi raczej bym nie ryzykowal. Mozena tez mrozonki...

Czym chcesz ogrzewac tego giganta??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dla konika to za małe chuya że załatfisz sobie te co mają 0,6cm (w polsce niedostempne).

800l:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chuya że:D kupisz od kogos mlode/go i po jakims czasie zrobisz dla nich wiekszy baniak. Mozesz pogadac tez z jakims importerem eg Tomek z e-rybki. Mysle, ze gdyby znalazlo sie wiecej chetnych to kto wie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no citesa trzeba kupić (chyba 150$)i to strasznie przedraża

800l:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zaluz najpierw maxiu akwarium i niech pozyje troche sobie to dam ci xeni ile chcesz .

ale niech najpierw zobacze zbiornik

UWIELBIAM MÓJ CANDY SHOP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@maximus,

tak jak rozmawialismy przed chwila na GG zanim zrobisz cokolwiek to doksztalc sie teoretycznie.

Jak chcesz wprowadzac zycie do zbiornika??? skoro nawet nie wiesz po co sie robi testy wody i jakie parametry sie sprawdza.

Mowisz mi, ze najwazniejsza miara jakosci wody jest test na obecnosc CO2 w wodzie???

Wyciagasz od ludzi szczepki korali, gdy jeszcze nie masz nawet zalanego zbiornika ???????

Chcesz wlozyc szczepki przed czy po wlaniu wody?

Jak nie chcesz zniszczyc tego zycia ktore ew. dostaniesz od kogos, to naprawde doksztalc sie co to jest obieg azotowy, czym mozna regulowac pH, jakie warunki musi spelniac woda.

P.S.

Sorry ze wklejam ta sama odp. pod kazdym postem maximusa, ale wg mnie takie zachowanie jest skrajnie nieodpowiedzialne.

A przeciez tu na forum kazdy chetnie pomoze sie doksztalcic w morskim temacie.

/Wroga należy zabić z dużej odległości, najlepiej strzałem w plecy. O honor trzeba dbać wśród przyjaciół/ GG 314576, SKYPE: piotr_i_zona e-mail: piotr_jan_rogalskiUSUN @gazeta.pl Warszawa http://www.nano-reef.pl/journal.php?m=page&p=25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"oswietlenie dam 2 halogeny mocne dosc wiec beda dobre" - tu tez bym sie spieral, jaka temperature maja te halogeny?

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
AquaManiac :

"oswietlenie dam 2 halogeny mocne dosc wiec beda dobre" - tu tez bym sie spieral, jaka temperature maja te halogeny?

Oj powiem Ci że potrafią nie nieźle nagrzać i pewnie temperatura wody bedzie wysoka , ale zależy też ile watów tam bedzie :)

A tak na poważnie to w ciemno możesz przyjąc około 3000-3200K są też specjalistyczne ale nie wiem czy są tanie oraz czy są dostepne w Polsce

na 100% są w Philipsie 4100K - Diamondline Pro

są one dostepne na zamówienie.

Ale to i tak za mało myśle że dopiero 6500K coś moze dać + zastosować dodatkowo coś takiego

http://www.brilux.pl/produkty.asp?act=p_k&rozdzial=44&naglowek=9n31l113n40l102&banner=k_zrodla

Myśle że jak by sie posiadziało troszkę ,oraz miało by sie wiecej kasy (bo nie są to sprawy tanie a i można sie naciąć bo okaże sie, że to nie daje efekty )

to jest szansa na uzyskanie odpowiedniej barwy w małym akwarium na halogenach

Jadnak ja i tak jestem za świetlówkami T5 :) lub PC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z watku Targowisko,

bylo przypuszczenie ze maximus to reinkarnacja Adiego :)

ale z mojej dzisiejszej rozmowy na GG z maximusem moge stwierdzi, ze Adi przy maximusie to chodzaca encyklopedia wiedzy akwarystycznej :)

@maximus, szczerze polecam Ci lepiej sie przygotowac (w ogole jak kolwiek sie przygotowac) teoretycznie,

a dopiero pozniej kupowac zycie.

/Wroga należy zabić z dużej odległości, najlepiej strzałem w plecy. O honor trzeba dbać wśród przyjaciół/ GG 314576, SKYPE: piotr_i_zona e-mail: piotr_jan_rogalskiUSUN @gazeta.pl Warszawa http://www.nano-reef.pl/journal.php?m=page&p=25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wrucilem po pewnej przerwie

poniewaz zakupilem 3 kasiazki

na temat akwa morskie i sie duzo nauczylem dlatego jak napisalem na targowisko

wylalem wode do klopa i zaczynam od nwoa skaly nie bylo wiec dobrze :)

teraz zaczynam od nowa :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 ksiazki to juz cos, wystarczylo poczytac forum:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no napewno ale ksiazki hmmm mam

ale zawsze cos wiecej dowiem sie na forum to prawda

i chce przeprosic Piotra jana za wiadomosc na targowisku mam slabe nerwy sorry :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.