Skocz do zawartości
Alfik1980

Preparat Phosphate Remover

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie do was czy zastosować phosphate remover aby proces przyspieszyć i pozbyc się zielonego trawnika ze skał?Dojrzewanie trwa już ponad 4 miesiące.

Nadal trwa u mnie walka z glonami.Pomocni są oczywiście jeżowiec oraz dwa duże turbo.Robia robotę choć trochę ostatnio biorą wolne.Zdjecie aktualnie z baniaka załączone niżej.Co do parametrów bo to najwazniejsze:

kH-8.9

Mg-1470

Ca-450

NO2-0

NO3-10

ph-7,6

temp.-24.4

zasolenie-1022

Niestety PO4 będę znał dopiero w czwartek Kumpel ma małą hankę.

W Reef maxie 105l. zastosowany absorbent fosforanów rowaphos zmieniony 15.08.2014 ale jak na razie nie widziałem różnicy w zanikaniu glonów od pierwszego zastosowania tego absorbera od 06.2014.W koszyku równiez chemi-pure na NO2 i NO3.Część z rurkami wyjęta z 3 komory zamieniono na żywa skała naddatki z baniaka. Zbiornik ma 8 miesięcy. Po przejściu cyjano (Chemiclean czyni cuda) teraz glony.Stosuje wódka 4ml/doba,bakterie micro lift od 2 tygodni wg wskazań producenta.

Pozdrawiam Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym nie stosował - glony zeżrą nutrienty, tylko ostrożnie karm i podmiany rób. Plus odpieniacz na mokro. Bakterie też nie zaszkodzą. Poza tym, jak się da, próbuj mechanicznie glony wywalać, ale tylko te duże, młode niech sobie wyciągają azot i fosfor.

125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT,  Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie tylko po podmianach nawet woda z bailinga to te glony rosna w oczach i stąd moje pytanie.Karmie ryby pół kostki małej doba i korale pół kostki co 2 dni planktonem czerwonym. Nie mam pojęcia dlaczego te glony tak szaleją. Korale są zadowolone bo ładnie się pompują parametry wody od dłuższego czasu (sprawdzanie przez testy pełne od 4 m-cy stabile).W czym Przyczyna nie wiem.Jakieś pomysły?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tomek,

Pamiętaj, że jak stosujesz ten preparat to nie może być adsorberów w tym samym czasie wrzuconych do sumpa/akwa.

Akwarium nr 1: 120/60/55 

Akwarium nr 2: 90/50/50

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sól reef cristals zmieniona i stosowana od 3 miesięcy do podmianek. Wcześniej była sól Kenta.

Bartek dzięki za przypomnienie.Jak wrzesien bedzie ładny myslę o ponownym grillu ale to jak wypali bedzie w starym badx nowym watku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spoko :) na razie nie mam nic zaplanowane, także dajesz znać i jestem :)

ps. te browary jeszcze w lodowce czy już obalone? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze cos zostało jakas zgrzewka moze więcej.:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość nanokaczor

• Masz za wysokie Ca i Mg. Przy "zasoleniu" 1.022 powinieneś mieć o wiele niższe stężenia. Przy "zasoleniu" 1.025 powinieneś mieć 1350 mg/l Mg i 450 mg/l Ca.
  • Masz bardzo niskie pH. Może to sprzyjać rozwojowi glonów. Możesz spróbować podnieść kH do 10 stopni niemieckich - to powinno pomoc. Powinieneś mieć pH 8 - 8.1

Olej wódkę. Wódkę leje sie do "pyska" a nie do akwarium. Być może niskie pH masz wlasnie dlatego ze lejesz wódkę.Przez wódkę w akwarium pojawia się duzo wiecej bakterii, ktore zuzywają tlen i obnizają pH a jednocześnie wprowadzają do wody dużo CO2 który sprzyja rozwojowi glonow.

Wywal adsorbenty zarówno adsorbent fosforanow jak i chemipure.

Wymieniaj wodę i zbij w ten sposób magnez. Najlepiej zastosować do podmiany mieszankę która ma mniej magnezu. Łatwo policzyć ile magnezu w danej mieszance powinno być żeby po podmianie zbic magnez do 1350 mg/l a jednoczesnie podnieść zasolenie do 1.025. Niestety żaden producent nie wytwarza soli której sklad mozna zmienić - niezmieszanej...

Rodzaj - marka soli nie ma znaczenia. Sol ma mieć skład jak najbardziej zblizony do skladu chemicznego wody morskiej. Jeżeli tak nie jest to taka sol nadaje się do posypania chodnika.

NO3 10 mg/l to normala sprawa. Azotany zejdą ci do 0 jak rozrosną się korale i będziesz dozował mikroelementy. Nie trzeba w tym celu stosować wodki. Wystarczą glony symbiotyczne. Ja mam problem z niedoborami azotanów, które musze dozować bo bez nich korale nie rosną.

Wyrywaj nadmiar glonów.

Edytowane przez nanokaczor (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakiej soli używasz ?

kup małą dolabele wykosi wszystko 50zł

Doli jest super ale jest to delikatny ślimak. Zamiast Doli polecam innego ślimaka a mianowicie Astralium sp. a dodatkowo jest bardzo wytrzymały i... głodny :)

astralium1.jpg

c64.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od wczoraj szczepki od Romana (BAU) doszly doakwarium dwie talerzówki i kilka szczepek twardych wyciągna troche Mg i Ca z akwa. Jak moge podnieść zasolenie oprócz podmian wody nie chcę dawać za dużo związków przez podmiany dla wzrostu glonów w akwarium.Wysokie Mg i Ca przy wartości zasolenia 1022.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie rób dolewek :) lub najprościej zwykłą solą kuchenną. Zmieni się tylko gęstość wody a reszta pozostanie bez zmian. Oczywiście to nie jest idealne rozwiązanie ale zawsze jakieś.

Edytowane przez Prospero (wyświetl historię edycji)

c64.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem trawnik jak w ogrodzie, zaciemnianie nie pomagało/w przypadku glonów zielonych/ po podaniu phosphate glony robiły się z dnia na dzień jaśniejsze i wypłowiałe. Kurację powtarzałem co 2 dzień. Absorbenty usunięte. Ślimaki i takie tam inne nie dawały rady. Oczywiście żadnych podmian przez 4 tyg. Zacząłem stosować ubogą sól IO. Po rozpadzie glonów do wody trafia dużo zmagazynowanych w nich związków/NO3, PO4/ aby je obniżać podawałem dodatkowe dawki BIO-GRO.

Strat w życiu nie odnotowałem.

Czyszczenie mechaniczne powodowało jakby rozsiew glonów. W chwili obecnej mój kolega boryka się z podobną plagą, a jest w 4 miesiącu dojrzewania i z dnia na dzień po zastosowaniu takiej kuracji widać poprawę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie rób dolewek :) lub najprościej zwykłą solą kuchenną. Zmieni się tylko gęstość wody a reszta pozostanie bez zmian. Oczywiście to nie jest idealne rozwiązanie ale zawsze jakieś.

Genialne. Po prostu genialne.

Poczytaj sobie o składzie choćby tu:

http://katalog.ndc.pl/pawosol/index.php?id=23

http://www.solino.pl/PL/NaszaOferta/WTwojejKuchni/Strony/Sol-spozywcza-jodowana---sol-kuchenna.aspx

Pomijając już jod związki siarki, selenu, manganu czy potasu, nie wprowadzał bym jednak produktów mogących być zanieczyszczonych miedzią, żelazem czy ołowiem. Normy spożywcze dla ludzi, z racji masy choćby, sa dużo większe niż dla korali czy mięczaków. Oczywiście, mogą wytrzymać, ale nie obstawiał bym tego.

125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT,  Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na razie bez podmian przez 3 tydzień. ukwiał chyba zaczyna się dzielic choc parametry dobre co mnie troche dziwi.No3 -10 No2 -0. A glony na razie trzymaja sie dobrze.

Dałem Phosphate Remover juz 3 razy dawka jak na opakowaniu producenta .Wyjęte absorbery. Efekt na razie mizerny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czekaj!

Phosphate co drugi dzień- nie przerażaj się mętną wodą. Karmienie minimum.

Edytowane przez jarob (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość nanokaczor

Magiczne preparaty też możesz wywalić. Nie wydawaj kasy na te magiczne preparaty które i tak nie są potrzebne. Lepiej postaw większy zbiornik - przynajmniej 100 litrów.

Co do czystości soli stosowanych w akwarystyce to z uwagi na ceny surowca nie mają one większej czystości niż sole spożywcze. Z drugiej strony bez miedzi i manganu nie ma fotosyntezy. Siarka i potas są natomiast jednymi z głównych składników wody morskiej. Ołowiem jest zatrute wszystko co nas otacza więc jeżeli mieszkamy w miastach to w akwarium i tak jest z 1000 albo jeszcze więcej razy większe stężenie ołowiu niż w głębinach oceanicznych. Jeśli chodzi o jod to można kupić sol niejodowaną i bez selenu. :)

Edytowane przez nanokaczor (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie mam juz projekt 400l + sump + dolewka 90l.Nie wiem tylko czy nie przenisę sobie później tego zielonego swiństwa do nowego baniaka.Też przeciż musi zajść w nim dojrzewanie.Wszystko będzie przeniesione z ReefMaxa a baniak później na targowisko:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, to ja przechodzę na sól z Wieliczki.

I wodę z kranu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Są tacy co używają taką prosto z kranu i... baniaki mają się dobrze. Są też tacy, którzy używają soli do mieszania właśnie z taką kranówką i też wszystko żyje. Ja miałem przez X czasu taką wodę, że nawet RO/DI nie pomagało a z każdą podmianą było tylko coraz gorzej.

@Tomek, zielonymi nitkami się nie przejmuj bo to wcześniej czy później odejdzie. Gorzej z innymi glonami. Jak masz tego dużo kup/pożyć Dollabellę ew. tego ślimaka o którym wspominałem wyżej. U siebie pomagałem mu przy czyszczeniu skały przenosząc go co kilka dni tam gdzie ja uważam i... :) TA DA :)

c64.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie ogladałem oferty u naszych sponsorów forum.Maja nowe dostawy tak więc czekaja mnie zakupy tembardziej że będzie nowy wiekszy baniak ale to w oddzielnym poście bedę opisywal w miarę postępów.Życie z reef maxa idzie do większego baaniaka ze skałą dlatego chce się pozbyć jak najwięcej glonów i zakończyć proces dojzewania baniaka.Niestety natury nie da sie podgonic więc czekam cierpliwie;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzis podmiana wody i szok ukwiał którego miałem od poczatku odszedł na wieczna rafę:( Ile jeszcze strat mnie czeka. Cały czas pod górkę.Myslę że chociaż w 400 nie będzie takich problemów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tomek jak będziesz chciał to mam quadriego czerwonego na sprzedaż. Rozmiary od M do XXL - do wyboru z 7 sztuk (albo z 6 jak jeden dzisiaj zostanie odebrany). :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość nanokaczor

Dzis podmiana wody i szok ukwiał którego miałem od poczatku odszedł na wieczna rafę :( Ile jeszcze strat mnie czeka. Cały czas pod górkę.Myslę że chociaż w 400 nie będzie takich problemów.

Jeśli będziesz dalej kombinował z różnymi "magicznymi preparatami" to będziesz miał jeszcze duuuużo strat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety w trakcie walki z plagami przychodzą różne myśli, nawet te o likwidacji zbiornika. Sam przez to przechodziłem. Na forum jest mnóstwo recept na sukces, ale większość akurat w naszym przypadku nie działa. Po długich i wyczerpujących staraniach, niejednokrotnie okupionych stratami pojawia się światełko i wreszcie coś zaczyna iść ku lepszemu. Tylko, że ten okres oczekiwania może się dłużyć.

Myślę, że jak przesiądziesz się na 400 tak samo od nowa będziesz musiał brnąć przez "choroby wieku dziecięcego". Chyba, że dostaniesz żywą wodę i skałę z działającego i pewnego zbiornika oraz transport będzie trwał krótko. Do tej pory widziałem coś takiego u kolegi, czyli jest to możliwe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.