Skocz do zawartości
djbovorta

Jak przerobić sumpa na tylnej ścianie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Czy ktoś ma może pomysł jak przerobić mój filtr by był najbardziej efektywny i działał jak sump? Te przegrody u mnie są jakieś lipnie pomyślane i chciałbym je przerobić jakoś. Maja na dole w rogu otwór bardzo mały i grzebień u góry. Ale wydaje mi sie ze to kiepsko będzie działać bo zamiast przepływać woda przez media będzie szła dole nie wiltrujac za dobrze. Będzie tylko jakby zamoczona w wodzie.

post-23989-0-36071300-1409260564_thumb.jpg

post-23989-0-44071100-1409260580_thumb.jpg

post-23989-0-69865100-1409260598_thumb.jpg

post-23989-0-82600300-1409260619_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedynym rozsądnym rozwiązaniem według mnie jest obrócenie pierwszej przegrody od prawej tak by grzebień był na dole i w środkowej umieścić absorbenty i wtedy woda wpływająca od dołu przepływała by przez nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli można tak zrobić to to co kolega proponuje moim zdaniem ma sens. Pierwsza komora to absorbery i grzałka, nr 2 to odpieniacz nr 3 pompa obiegowa. Problem polega na zbyt małej ilości miejsca na sensowny odpieniacz. Nie znam litrażu więc może do tej komory wejdzie dedykowany odpieniacz. Może dasz radę przerobić ten panel na komin zewnętrzny i postawić tradycyjnego sumpa pod akwarium?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmierz akwarium i poznasz litraż.Mam podobie jak ty skonstruowany panel...jest grzebień,pierwsza komora gdzie jest grzałka,druga komora gdzie jest odpieniacz,trzecia komora jest zrobiona z dwóch szubek niższej(na której wisi odpieniacz) i wyższej która uniemożliwia przepływ górą i woda leci dołem (ta komora tworzy jakiś spowalniacz przepływu czy jakoś tak) do komory czwartej z pompą.

Szkło OW 100x70x50,lampa diy 8x39w + LEDy Fluo,obieg NewJet4500,2 x rw-8,odpieniacz diy na pompie aquabee 2000/1,filtr przepływowy,Reef Salt AF,balling AF.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wiec tak , akwarium ma z panelem 91L jest to zestaw Fluval sea M60 . Tak ma dedykowany odpieniacz który podobno jest dość wydajny z wirnikiem a nie kostka lipowa. Ogólny zamysł producenta był taki żeby dzięki panelowi można było robić podmiany 20% zawartości bez ingerencji w zbiornik i życie w nim. A działa to tak ze w ostatniej komorze jest zawór spustowy i jak sie go otwiera to zawartość sumpa spływa do np wiaderka które wstawiamy w szafkę. Pózniej dolewamy nowej wody do sumpa ( nie wiem jak z jej podgrzaniem?) i nie musimy denerwować ryb podmiana. Pomysł z odwroceniem pierwszej przegrody bardzo mi sie podoba i tak tez zrobię. Jutro jadę do sklepu zoologicznego po silikon i przerobie to oraz zakleje te trujkaciki na dole. Po tej modernizacji wodę będę mógł wpuszczać tylko z ostatniej komory gdzie dam pompkę obiegową. W środkowej dedykowany odpieniacz a w pierwszej tak jak mówicie to absorbent ale jaki ?

Link do zestawu jaki posiadam http://www.fluvalaquatics.com/ca/product/15125-reef-aquarium-and-cabinet-set-m60/#.VAD5FWK9KSN

Skimmer : http://www.fluvalaquatics.com/ca/product/14325-protein-skimmer/#.VAD6XGK9KSM

Lights : http://www.fluvalaquatics.com/ca/product/A3983-marine-reef-full-spectrum-performance-led-strip-light/#.VAD6x2K9KSP

Łatwo tez można by przerobić ostatnia komorę na komin ponieważ jest w niej na dole otwór już z zawodem. Lecz myśle ze wystarczy jak na razie filtr panelowych .?

Edytowane przez djbovorta (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.