SzymonH Zgłoś Napisano 29 Sierpnia 2014 Witam, Chciałem Was zapytać co decyduje o wybarwieniu acropory tricolor? Mam taką od ponad roku. Białe/ jasne "łodygi" fluo polipy i niebieskie końcówki. Teraz pytanie. Od czego zależy wielkość niebieskiej końcówki? Wydaje mi się, że kiedyś końcówki miały ok 7mm długości, a teraz jest tego ok 2mm. Czy to wina światła ? Za jasno / za ciemno ? Karmienie ? Bez zmian - 1-2 razy na tydzień Woda ? Ciągle ta sama. Poniżej foto sprzed ok 6 miesięcy. Pozdrawiam i czekam na Wasze opinie i doświadczenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SPS Zgłoś Napisano 29 Sierpnia 2014 A jaki masz wapń i magnez Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SzymonH Zgłoś Napisano 29 Sierpnia 2014 Ca - 420 Mg - 1300 Kh - 7,8 PO4 - 0 NO3 - ok 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SPS Zgłoś Napisano 29 Sierpnia 2014 Może to być wina za małego żelaza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SzymonH Zgłoś Napisano 29 Sierpnia 2014 No może być i brak żelaza. Mam trochę Color Complex z FM. Mogę zacząć dozować kolor niebieski. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SPS Zgłoś Napisano 29 Sierpnia 2014 Pomogło by a masz jakieś inne niebieskie Spsy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SzymonH Zgłoś Napisano 29 Sierpnia 2014 Pomogło by a masz jakieś inne niebieskie Spsy Niebieskie mam i są niebieskie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SPS Zgłoś Napisano 29 Sierpnia 2014 A ta acra to był dzikus czy z czyjegoś akwarium bo dziukusy czasami robią takie numery Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SzymonH Zgłoś Napisano 29 Sierpnia 2014 Koral jest z erybki. Wysłane z Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 29 Sierpnia 2014 a może nie ma przyrostów i końcówki są mniej niebieski Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gregior Zgłoś Napisano 29 Sierpnia 2014 Ja mysle ze bardzie tutaj ma po4 wpływ, ciut wyższe i kolory powinny sie zrobic intensywniejsze. Przynajmniej u mnie tak było i jest. Cytuj 100x40x45,sump 90x30x38, światło 4xt5 39w, 2x koralia 4500l/h, obieg aqua one 2600l/h, odpieniacz Deltec APF600, pudełko przelewowe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SzymonH Zgłoś Napisano 29 Sierpnia 2014 Ja teraz dążę do zerowego no3 Zwykle zbiorniki z zerami wyglądają "całkiem" ok. Wydawało mi się że tą drogą trzeba iść. Wysłane z Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SPS Zgłoś Napisano 29 Sierpnia 2014 Tipy niebieskie z tego co słyszałem są niezależne od przyrostów Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 29 Sierpnia 2014 Tipy niebieskie z tego co słyszałem są niezależne od przyrostów Pozdrawiam a ja zaobserwowałem u siebie że jeśli są marne przyrosty to i tipy są mniej niebieskie natomiast jak koral jest zdrowy i dobre przyrosty to te przyrosty właśnie są niebieskie Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SzymonH Zgłoś Napisano 29 Sierpnia 2014 a ja zaobserwowałem u siebie że jeśli są marne przyrosty to i tipy są mniej niebieskie natomiast jak koral jest zdrowy i dobre przyrosty to te przyrosty właśnie są niebieskie No to teraz poproszę o zobrazowanie pojęcia marny przyrost i odniesienie go do dobrego. Wysłane z Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 29 Sierpnia 2014 (edytowane) dobry to 1 cm + Edytowane 29 Sierpnia 2014 przez Sygen (wyświetl historię edycji) Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SzymonH Zgłoś Napisano 29 Sierpnia 2014 dobry to 1 cm + Rozumie, że na miesiąc. Wysłane z Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 29 Sierpnia 2014 tak edytowalem ale coś nie wyszło Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piniol Zgłoś Napisano 29 Sierpnia 2014 Pozwolę się wtrącić i poprzeć teorię greigora. Na dowód wstawiam zdjęcie porównawcze acry którą dostałem od Ciebie jakieś 3 miesiące temu wraz z "ochłapami" które dołączyły 2 tygodnie temu ( też od Ciebie, z tego samego krzaka). Jest to inna acra, ale z założenia niebieska. moje średnie parametry przez te 3 miesiące to: PO4 - 0.04 ( wahania między 0.00 a 0.06) NO3 - 2-3 Ca - 420 Mg - 1350 KH - 7.7 Ta z czterema łodygami to ta 3 miesięczna, reszta to nowe. Tą różową nie należy brać pod uwagę, rosła wcześniej w cieniu. Cytuj Pozdrawiam AQUA 182l +60l + 50l : 90x45x45 :Razor 160W 16k: Jebao RW4 + Jebao RW4, 14 kg LR, 4 kg LS, Jetskim 120; 60x30x36 "Refugium" 3 x full spectrum+ techniczny 7 x royalblue 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SzymonH Zgłoś Napisano 29 Sierpnia 2014 Ty tutaj sobie za dużo nie pozwalaj :-) A tak na poważnie to te ochłapy były kupione z jasnym tułowiem i niebieskimi tipami. A widać tutaj, że co akwarium to inny kolor U mnie była taka. Wysłane z Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 30 Sierpnia 2014 Zanwca SPS-ow nie jestem, ale zelazo odpowieda za kolor zielony. Chcac miec niebieski to trzeba zaopatrzyc sie w fluor i jod Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SzymonH Zgłoś Napisano 30 Sierpnia 2014 Ja nie narzekam na brak niebieskiego. Wszystko, co mam niebieskie jest niebieskie. Zastanawiam się tylko na długością niebieskiego tipa w moim tricolorze. Wysłane z Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach