Skocz do zawartości
BSOD

Zmiana systemu filtracji

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w miarę bezboleśnie przejść z filtracji odpieniacz+pelletki na refugium?

mam sporą komorę w sumpie 40x40x25h w której stoi odpieniacz i leży kilka kg skały, chciałbym przerobić to na refugium z cienką warstwa piasku i glonami spagetti.

Za refugium mam pustą komorę na 5-6L siporaxu, czy warto ją wypełnić siporaxem jako dopełnienie refugium?

Obsada zbiornik to głównie LPSy i kilka miękasów, rybek niewiele.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sądzisz że samo refugium wystarczy skoro masz odpieniacz i pelletki oraz jesli trzyma parametry to po co zmiana czym uwarunkowana

6808_7588.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet na forum są zbiorniki prowadzone na samej skrobaczce czy refugium, chciałbym wzbogacić ekosystem w drobne życie a odpieniacz raczej eliminuje wszystko z systemu. A może odpieniacz i refugium równocześnie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szanowny kolego. Nie obraź się po tym co napiszę.

Jesteś bardzo tajemniczy w swoich danych i zbiorniku który posiadasz.

Twoja aktywność na forum bez bez informacji o sobie jest, no powiedzmy troszkę dziwna zwłaszcza jeśli udzielasz porad.

Pokarz swoją "okładkę" żeby można było ocenić czy warto zapoznać się z treścią. (chyba wiesz o czym piszę)

Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU)

150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l,  oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only

Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdjęciami nie będę wrzucał gdyż cały zbiornik jest jeszcze w powijakach, skała ze szczepkami każdy widział.

zbiornik 400L ~20kg skały+piasek

oświetlenie LED 2x30w CW+3x30w RB

sump 110L trójkomorowy (1-odpieniacz+skała+filtr biopeletki allinone; 2-komora na siporax; 3-pompa+dolewka)

odpieniacz DIY miniBK150

pompa NCM6500

Siporaxu nie dokładałem jeszcze.

Inspiracja jest zbiornik Grześka Dyzmy i podobny ekosystem chciałbym stworzyć u siebie. Nie dysponuje tak dużym sumpem gdyż zestaw odkupiłem i chcę wykorzystać to co mam. Dysponuję miejscem w szafce i rozważam refugium dostawiane do sumpa jak kolega Buczi

Edytowane przez BSOD (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sam mówisz że zbiornik w powijakach i chcesz zmieniać filtracje która jeszcze nawet dobrze nie odpaliła powiem tak siedzę przy akwariach morskich od ponad 2 lat wcześniej miałem holendry i raczej nie porwał bym się na taki sposób prowadzenia , bo wiem że nadal się uczę i jeszcze sporo nauki przede mną bo błędy się zdarzają ,wiec nie mówię że jest to możliwe ale trzeba posiadać już sporą wiedzę by powadzić zbiornik na samym refugium tym bardziej że mówisz że już jakieś szczepki masz a i pewnie rybka się nie jedna zdarzy wiec może zostań przy tym co masz bo jak peletki zaskoczą i odpieniacz da rade to będziesz chyba najbardziej zadowolony

6808_7588.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie chodził o to żebyś w stopce opisał swój system i od kiedy funkcjonuje a przy okazji pod avatarem też troszkę informacji.

Większość z nas jest z PL.

Jak masz na imię itd to chyba nie jest tajne? :ninja:

150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l,  oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie widziałeś i wiesz że da radę więc ja polecam. Nie wiem tylko jak bezboleśnie przeprowadzić zmianę. Tak na chłopski rozum to dołożyć spaghetti i czekać aż zaskoczą. Można im pomóc karmiąc mocniej, ale też tak żeby nie przegiąć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

System pracuje od lutego, peletki już działają a odpieniacz wyrabia na luzie z taką obsada jak teraz.

Z ryb mam brzydala, dwa błazenki ocelaris, babke kopiącą oraz różne ślimaki, krewetki, kraby itp zwierzyne :)

Dodam że nie jest to mój pierwszy zbiornik.

Edytowane przez BSOD (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zauważ że u Grześka system działa głównie na DSB, makroglony są dodatkiem. Pytanie czy jesteś w stanie stworzyć na tyle duży filtr glonowy żeby pociągnął cały zbiornik wraz z planowaną, przyszłą obsadą. To że teraz działa nie znaczy ze po dołożeniu pięciu ryb będzie równie wydajnie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poprzemyśleniach i rozmowach z kilkoma osobami postawie refugium ale jako dodtek do systemu a nie główną filtrację.

Zbyt dużą rewoltę musiałbym zrobić w systemie co mogłoby spowodować więcej złego niż dobrego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poprzemyśleniach i rozmowach z kilkoma osobami postawie refugium ale jako dodtek do systemu a nie główną filtrację.

Zbyt dużą rewoltę musiałbym zrobić w systemie co mogłoby spowodować więcej złego niż dobrego.

Kiedyś @Tester napisał: lepsze jest wrogiem dobrego.

Zawsze jak mnie łapy swędzą to przypominam sobie te słowa.

Ewolucja tak. Rewolucja musi boleć. (to już z własnego doświadczenia)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.