Skocz do zawartości
Szymon

Walka montipor

Rekomendowane odpowiedzi

mam problem - na skalke, gdzie rosnie montipora digitata pomaranczowa wdrapuje sie coraz bardziej taka sama ale fioletowa. tkanki obydwu dzieli kilka milimetrow. niebawem nastapi starcie - czy nic sobie nie zrobia czy bedzie walka i zzeranie siebie nawzajem? szkoda mi troche zdrapywac fioletowa zeby zostawic szerszy "pas obronny"

Purple haze......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam na jednej skałce montipore capri. zieloną i czerwoną, w tej chwili dzieli je ok 1-2mm i niestety czerwona juz na tym ucierpiała.

120/60/60 - 430l, 2x400W 20KK BLV, Wavebox + 6100 + 6060 + 6045 + 6025

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

slyszalem, ze capricornisy sie nie lubia, nie wiem wlasnie jak jest z digitatami

i jeszcze jedno - w razie starcia i koniecznosci zdrapywania korala, bedzie problem z dostepem - moze znacie jakies sztuczki?

Purple haze......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

problem nie w tym ze sie nie lubia a w blednej identyfikacji gatunkowej. 99% montipor talerzowych identyfikowanych po najprostrzej linii jako capricornis albo foliosa naprawde nalezy do innego gatunku. Moglbym sie podjac proby identyfikacji acry ale za plaska monti nawet bym sie nie bral, na poziomie hobbysty jest to bardzo ciezkie. Najprawdopodobniej naleza do odrebnych gatunkow i dlatego sie atakuja. Digitaty ktorych identyfikacja jest bardzo prosta zyja u mnie ze soba w zgodzie a zasada ta dotyczy generalnie korali, osobniki jednego gatunku nie powinny sie atakowac.

Pzdr

BK 250, 4 x SOW-20, LED 800W, TEC III NG, Deltec PF 601, ZEOvit-Filter Easy Lift Magnetic M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tdew - ja jezeli chodzi o dokladna identyfikacje to spasowalem szczerze mowiac, wlasnie ze wzgledu na mnogosc gatunkow, odmian i ledwo zauwazalne roznice. z tego co piszesz digitaty nie powinny sie "klocic", poczekam, jezeli w momencie zetkniecia sie tkanek zacznie sie walka bede musial cos zrobic

Purple haze......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie pomarańczowa montipora walczy z akroporą aż lecą wióry :) a fioletowa przerasta przez się z seriatoporą nawzajem bez widocznych objawów walki. Moim zdaniem można poczekać żeby zobaczyć jaki będize efekt. Prawdopodobnie nic poważnego się nie stanie. Montipory raczej nie należą do bardzo agresywnych korali.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.