Skocz do zawartości
kolalysy

tajemnicze zgony

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, w ciągu ostatniego miesiąca padły mi 3 babki (kumasutra hectori i dwie z adriatyku) i escenius bicolor (10 cm), Wszystkie ryby znalazłem martwe.

Zastanawiam się co mogło być przyczyną. Akwarium młode (2 miechy), parametry w normie (No3 - 5, Ca 423, Si - 0), żywa skała, piasek żywy. Korale żyją w tym jakieś szczepki spsów. Ostatnio mam plagę dino dość intensywną (kożuch na piasku). Mam też krewetkę boksującą (około 3 cm) oraz kraba dzikusa (duży ok. 3 cm licząc bez szczypiec).

Pytanie jest co jest przyczyną, wcześniej nie miałem takich akcji, a teraz w ciągu miesiąca 4 ryby. Gdyby to była krewetka albo krab to zakładam, że by te ryby by zjadły, a ja tu znajduje martwe ryby na piasku. A może to dino ale z tych babek to to adriatyckie piasku nie przesiewają, a bicolor siedział w skałach. Myślałem też o słabym natlenieniu w związku z dino ale pozostałe 20 ryb (naso, hepatus, 2 dispary i 2 squmpinisy i inne) ma się dobrze i nie ma oznak osłabienia.

Około miesiąca temu przywiozłem z używanego akwa 10 kg skały żywej, od tego momentu mam m.in. Dino i zasadniczo zgony też (ale może to zbieg okoliczności), no bo co w sumie żywa skałą może oddwać NO3 ? Po 4 ? Poza tym inne ryby są w dobrej kondycji.

Wszystkie babki zauważyłem przed śmiercią, że były takie osowiałe bardzo, co by wykluczało zabójstwo.

Dozuję ballinga symbolicznie (40 ml na dobe) i VSV 14ml teraz 10 ml, chodzi cały czas UV lampa 11 Watt. Woda był podmieniana ostatnio.

Edytowane przez kolalysy (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co z reszta parametrów?

465L 130x65x55h + sump 200L 100x50x40h. JEBAO 2xRW8. Grzałka 2x200W. Obieg AC6500. Oświetlenie 4x54w T5 + led 120w + 160w. Odpieniacz DIY 160 na 9420.040, DSB 50x43x10h. Sól BT SPS, LS 18kg, LR 70Kg

Korale: Poccilopora damicornis, Caulastrea (curvata, furcata, echinulata), 2 x Eyphylia Paraancora, Stylophora fioletowa, Ukwiał piaskowy, Acanthastrea lordhowensis, Blastomussa wellsi, Montipora digitata zielona, Duncanopsammia axifuga, Echinophyllia, Akropory

Ryby: Amphiprion ocellaris. Labroides dimidiatus, Lysmata boggessi, turbo, Nassariusy, Tectus, Jeżowiec mespilia globulus, Calcinus laevimanus, Cryptosentrus leptocephalus, Paracanthurus Hepatus, Pseudanthias squamipinnis, Valenciennea sexguttata, Chelmon,

Zebrasoma velifer

Identyfikacja

Stare 180

Nowe 460L

8d1e1a2ed99b757d8e690344053b20d8u341a313.png?upd=20140802221928

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NO3 - 4, Si 0, Mg - 1350, KH - 9.3, PH - 8, Po4 - 1,5 , Ca - 425 ( tu przeterminowany test Saliferta więc niewiarygodne). Testy Salifert. W ciągu ostatnich 14 dni podmieniłem 20 % wody.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po4 cos wysokie. A no2? Zobacz jeszcze nh4. Przyczyna może być Dino na piasku.

Edytowane przez Tigr123 (wyświetl historię edycji)

465L 130x65x55h + sump 200L 100x50x40h. JEBAO 2xRW8. Grzałka 2x200W. Obieg AC6500. Oświetlenie 4x54w T5 + led 120w + 160w. Odpieniacz DIY 160 na 9420.040, DSB 50x43x10h. Sól BT SPS, LS 18kg, LR 70Kg

Korale: Poccilopora damicornis, Caulastrea (curvata, furcata, echinulata), 2 x Eyphylia Paraancora, Stylophora fioletowa, Ukwiał piaskowy, Acanthastrea lordhowensis, Blastomussa wellsi, Montipora digitata zielona, Duncanopsammia axifuga, Echinophyllia, Akropory

Ryby: Amphiprion ocellaris. Labroides dimidiatus, Lysmata boggessi, turbo, Nassariusy, Tectus, Jeżowiec mespilia globulus, Calcinus laevimanus, Cryptosentrus leptocephalus, Paracanthurus Hepatus, Pseudanthias squamipinnis, Valenciennea sexguttata, Chelmon,

Zebrasoma velifer

Identyfikacja

Stare 180

Nowe 460L

8d1e1a2ed99b757d8e690344053b20d8u341a313.png?upd=20140802221928

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PO 4 jak pisałem robione starym testem więc niewiarygodne. Kupie jeszcze testy na No 2 i Nh4.

Co z tym dino, czy może być przyczyną ? w jednym solidnym sklepie uzyskałem informację, ze dino nie mogło zaszkodzić robom (co mnie trochę zdziwiło) i nie mogło bć przyczyną śmierci. Mnie się wydawało, że te babki to może się tym dino zatruły, escenius też żeruje na skale a skała też w tym trochę jest.

Może niech się ktoś wypowie chociaż czy jak krewetka albo krab zabija rybę to ją zjada (czyli zwłok brak), oraz czy dino może podtruwać ryby ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mi się wydaje że albo dzikus albo boksująca bo babki bicolor to ryby denne nie pływając w toni dość proste do złapania podczas snu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moja bokserka ma na koncie juz 9 rybek...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli babki były male to najprawdopodobniej guzalki ma racje. Boksujaca i dzikus to jednak lubią sobie podjesc trochę białego mieska, i naturalnym zachowaniem byłoby zjedzenie ich :-).

Mam murene w akwarium ok 1m i gdy tylko ta dobierała się do mojej bokserskiej to ta natychmiastowo się broniła, bardzo agresywna krewetka, wiec sadze iz dla niej 4babki to pikus. :-) :-) :-) :-) :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do świeżego akwarium na 100% tyle ryb bym nie wpuścił i do tego cały czas działająca lampa UV.. a na co ta lampa ?

I raczej w świeżości akwarium, bym tu przyczyn zgonu ryb się doszukiwał...

Edytowane przez oliwer74 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To na pewno głodna ekipa. Mojemu teściowi podjadały regularnie ryby. Niektóre od kupna widywał tylko do zmroku. Aż wreszcie posiedział po zgaszeniu światła i zobaczył jak boksująca dosłownie zagania ofiarę do rogu akwarium. No i krewecia poszła do ludzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a strzelania w akwarium nie słyszysz? Takie pum...co jakiś czas. Może razem ze skałą przyniosłeś krewetkę pistoletową? Miałam i muszę przyznać że często poluje.

Wiem, że od cyjano mogą padać ślimaki i ryby denne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mi się wydaje że albo dzikus albo boksująca bo babki bicolor to ryby denne nie pływając w toni dość proste do złapania podczas snu.

Babki Bicolor...to nie babki tylko ślizgi,i nie są to typowo ryby denne...tylko typowo ryby żyjące w skalnych szczelinach,są tak zwinne że ciężko było by jakiejś krewetce ją złapać...biorąc pod uwagę to że one w nocy robią się łowcami a nie śpiącymi królewiczami.

4803_4815.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

masz jeszcze jakąś inna babkę piaskową?

cos przesadzacie z tą bokserka, mam taka dość sporą i bardzo agresywna, bo nawet hepatusa pogoni, ale nie potrafi poradzic

sobie z 1,5 cm błazenkiem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, a więc tak. Zasięgnąłem porady fachowca w dobrym sklepie i jednak potwierdził moje przypuszczenia, kożuch dino na piasku i skale skutecznie wygłodził babki i bicolora. Dodatkowo zaciemniłem akwa na 3 dni - przy poprzednim akwa przy zaciemnieniu bicolor (ten sam osobnik) była wymęczony i bladziutki, zastanawiam się czy to zaciemnienie i głodówka go nie dobiły (w zasadzie jestem o tym przekonany).

Co do kraba dzikusa jak pisałem ryby były osowiałe przed śmiercą, więc on raczej odpada. Co do krewetki to uwaga jak u kraba.

Co do świeżości akwarium ma teraz 3 miechy, ale było przenoszone z 400 l więc to raczej nie to (parametry w normie).

Wlałem algae X, skoro zdechły mi cztery ryby, więc już czas na chemię, zobaczę czy pomoże i obejdzie się bez strat. Po 24 godzinach mogę powiedzieć, ze postęp zdecydowanie jest, na piasku zamiast kożucha jest teraz tylko taki osad (kolorek).

A propo mojej boskerki (tułó ok 3 cm), widziałem wiele razy jak próbowała przegonić ryby w tym hepka (14 cm) ale robiła to tak niezdarnie, że trudno mi uwierzyć, aby mogła zabić ryby, generalnie wyglądało to raczej na straszenie niż atak.

Co ciekawe, po wlaniu algae X dwie czyszczące oraz krab porcelanowy zrzuciły wylinkę . Kolejna ciekawostka, po zaciemnieniu od dwóch dni nie chce misię otworzyć lobofylia fluo (czy jakoś tak), ciekawe czy przeżyje. Kiedyś przy zaciemnieniu padła mi żółta cladiela w poprzednim akwa- tak więc zastanawiam się czy zaciemnienie jest takie skuteczne tzn. w zasadzie to ja wiem z autopsji, ze skuteczne nie jest, a wręcz niebezpieczne.

Z babek został tylko cryptocentrus cinctus ale on podobno nie żywi się tym co w piasku lecz go tylko przekopuje (to także info z dobrego sklepu) więc to by tłumaczył dlaczego on ma się dobrze.

Edytowane przez kolalysy (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie z babkami bylo roznie. Mialem valenciennea sexguttata zdechla - schudla i zdechla - druga zostala zastraszona na smierc przez garbika. Natomiast puellaris smigala jak trzeba, ale w pewnym momencie przestala jesc, schudla i rowniez zdechla.

Rowniez mam krewetke boksujaca i rowniez bywa agresywna, ale blazenki sobie z niej nic nie robia. Wniosek taki, ze to chyba zalezy od egzemplarza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.