mithil Zgłoś Napisano 25 Września 2014 Witam, Tydzień temu wprowadziłem do akwarium zalanego 7 lipca trochę życia. 2 błazenki hodowlane - 1 samica ok 5cm i samiec 3cm, krewetkę czyszczącą, mitraxa i pustelnika czerwono kolanowego. Wszystko zaaklimatyzowało się poprawnie i tak sobie żyło do wczoraj. Wczoraj właśnie zauważyłem że mniejszy stał się jakby śmielszy i zaczął kręcić się koło euphylli i liczyłem że zamieszka tam. Niestety po powrocie z pracy widzę że wpycha się w dziurę w skale, przysiada na niej lub chowa się gdzie indziej i jakby trochę szybciej oddycha. Do karmienia wypłyną natychmiast jak by nic się nie działo. Zaraz po tym, znowu do dziury, a po zgaszeniu światła tak się wcisną między skały że ledwo go znalazłem. Dzisiaj rano w ogóle go nie widziałem przed pracą, skały przeszukałem ze wszystkich stron, niema go. Chyba że gdzieś super głęboko siedział. Nie wyskoczył, bo koło akwarium nie ma go. Jak by padł to bym widział jeszcze gdzieś zwłoki, bo 1 pustelnik nie zje w noc 3x większej rybki. Parametry wody badałem i te parametry na które testy miałem są ok. KH, No2, no3, po4. Oznak ospy nie widziałem. Ma ktoś pojęcie co mogło mu się mogło stać? Przyczyny zachowania? Czytałem na forum kilka tematów ale takiego samego zachowania nikt nie opisał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jader Zgłoś Napisano 25 Września 2014 Stawiam na przemoc ze strony drugiego błazenka. Jest szansa, że się zaszył w jakiejś dziurze i jak odzyska trochę sił to wypłynie. Jeśli to efekt walki to powinno im przejść z czasem. Cytuj miękkie i kilka rybek 240 l; oświetlenie HQI+T5; odpieniacz Turbo 1000 Multi SL; curkulacja Tunze 2x6045 i AB 3500 UP; październik 2009 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AgaZ Zgłoś Napisano 25 Września 2014 z tego co wiem błazenki to obojniaki, nie można stwierdzić płci płeć sama się u nich wytwarza zgodnie z zapotrzebowaniem, możesz mieć dwa samce lub dwie samice z czasem może być para kupiłeś w sklepie czy od osoby prywatnej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mithil Zgłoś Napisano 25 Września 2014 z tego co wiem błazenki to obojniaki, nie można stwierdzić płci płeć sama się u nich wytwarza zgodnie z zapotrzebowaniem, możesz mieć dwa samce lub dwie samice z czasem może być para kupiłeś w sklepie czy od osoby prywatnej? Wysłali mi z erybki w markach, prosiłem o samca i samicę, powiedzieli że tak będzie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krystianf Zgłoś Napisano 25 Września 2014 (edytowane) z tego co wiem błazenki to obojniaki, nie można stwierdzić płci płeć sama się u nich wytwarza zgodnie z zapotrzebowaniem, możesz mieć dwa samce lub dwie samice z czasem może być para kupiłeś w sklepie czy od osoby prywatnej? Z tego co wiem to samica w samca już się nie zamieni, samiec w samice tak ale nie odwrotnie, pozdrawiam A co to tego chowania się to pewnie właśnie ustalają hierarchie z czasem się to uspokoi. Edytowane 25 Września 2014 przez krystianf (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AgaZ Zgłoś Napisano 25 Września 2014 czasami tak jest, że dają osobie to czego chce, chociaż nie musi być prawdą Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tigr123 Zgłoś Napisano 25 Września 2014 Blazenki rodzą się samcami. Największy i dominujący zmienia się w samice. Ten wiekszy to samica i pewnie sobie dominuje samca, moja gania czasami samca, ostatnio to nawet prawie wyskoczył z akwarium taki jedno dniowy jakiś szal miała teraz jest naradzie spokuj. Cytuj 465L 130x65x55h + sump 200L 100x50x40h. JEBAO 2xRW8. Grzałka 2x200W. Obieg AC6500. Oświetlenie 4x54w T5 + led 120w + 160w. Odpieniacz DIY 160 na 9420.040, DSB 50x43x10h. Sól BT SPS, LS 18kg, LR 70Kg Korale: Poccilopora damicornis, Caulastrea (curvata, furcata, echinulata), 2 x Eyphylia Paraancora, Stylophora fioletowa, Ukwiał piaskowy, Acanthastrea lordhowensis, Blastomussa wellsi, Montipora digitata zielona, Duncanopsammia axifuga, Echinophyllia, Akropory Ryby: Amphiprion ocellaris. Labroides dimidiatus, Lysmata boggessi, turbo, Nassariusy, Tectus, Jeżowiec mespilia globulus, Calcinus laevimanus, Cryptosentrus leptocephalus, Paracanthurus Hepatus, Pseudanthias squamipinnis, Valenciennea sexguttata, Chelmon, Zebrasoma velifer Identyfikacja Stare 180 Nowe 460L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AgaZ Zgłoś Napisano 25 Września 2014 czasami w oczy razi - spokój pisze się przez ó a nie u Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tigr123 Zgłoś Napisano 25 Września 2014 Mnie to nie razi polonista nie jestem :] Sory za zasmiecanie... Cytuj 465L 130x65x55h + sump 200L 100x50x40h. JEBAO 2xRW8. Grzałka 2x200W. Obieg AC6500. Oświetlenie 4x54w T5 + led 120w + 160w. Odpieniacz DIY 160 na 9420.040, DSB 50x43x10h. Sól BT SPS, LS 18kg, LR 70Kg Korale: Poccilopora damicornis, Caulastrea (curvata, furcata, echinulata), 2 x Eyphylia Paraancora, Stylophora fioletowa, Ukwiał piaskowy, Acanthastrea lordhowensis, Blastomussa wellsi, Montipora digitata zielona, Duncanopsammia axifuga, Echinophyllia, Akropory Ryby: Amphiprion ocellaris. Labroides dimidiatus, Lysmata boggessi, turbo, Nassariusy, Tectus, Jeżowiec mespilia globulus, Calcinus laevimanus, Cryptosentrus leptocephalus, Paracanthurus Hepatus, Pseudanthias squamipinnis, Valenciennea sexguttata, Chelmon, Zebrasoma velifer Identyfikacja Stare 180 Nowe 460L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AgaZ Zgłoś Napisano 25 Września 2014 nie chciałam urazić, jakby co to przepraszam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tigr123 Zgłoś Napisano 25 Września 2014 nie gniewam się Cytuj 465L 130x65x55h + sump 200L 100x50x40h. JEBAO 2xRW8. Grzałka 2x200W. Obieg AC6500. Oświetlenie 4x54w T5 + led 120w + 160w. Odpieniacz DIY 160 na 9420.040, DSB 50x43x10h. Sól BT SPS, LS 18kg, LR 70Kg Korale: Poccilopora damicornis, Caulastrea (curvata, furcata, echinulata), 2 x Eyphylia Paraancora, Stylophora fioletowa, Ukwiał piaskowy, Acanthastrea lordhowensis, Blastomussa wellsi, Montipora digitata zielona, Duncanopsammia axifuga, Echinophyllia, Akropory Ryby: Amphiprion ocellaris. Labroides dimidiatus, Lysmata boggessi, turbo, Nassariusy, Tectus, Jeżowiec mespilia globulus, Calcinus laevimanus, Cryptosentrus leptocephalus, Paracanthurus Hepatus, Pseudanthias squamipinnis, Valenciennea sexguttata, Chelmon, Zebrasoma velifer Identyfikacja Stare 180 Nowe 460L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kolalysy Zgłoś Napisano 25 Września 2014 mój duży (8 cm) błazenk też tak się ostatnio zachowuje, tzn. leży nieruhcomo od czasu do czasu w xenii. na pewno nie jest to przemoc w akwa. Nie wiem o co chodzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mithil Zgłoś Napisano 25 Września 2014 No i sprawa się wyjaśniła mniejszy błazenek RIP Duży go wczoraj tak skopał że ten wkopał się pod skałę i nie umiał wyjść. Podniosłem skałę to był w niej normalnie zakleszczony i opadnięty z sił. Jak go uwolniłem to już nie miał sił pływać ani nawet pokarmu pobierać. Godzinę później już przestał oddychać. Całe 6 dni pływały razem a tu nagle takie coś Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach